Nasıl yaklaşırsanız öyle karşılanırsınız

  • 4.06.2013 00:00

 Her olay  bir etki ve tepki karşılığında ortaya çıkar.

Bizde ders almasını bilenler için güzel ata sözleri vardır;tatlı dil yılanı deliğinden çıkartır,dilin kemiği yoktur ama kemiği kırar,doğru söz tatlı değil tatlı sözde doğru değildir,gibi.

Deneyiminden,tarihten ders çıkartmayanlar ve dünyadaki değişimi okuyamayanlar ağır bedeller öder.

Gerçekle yüzleşemezseniz sorunların üstesinden gelemezsiniz.

Dünyadaki değişim ve dönüşüm seni dışarıda bırakmaz.Yıkımı önlemenin yolu, değerli dostum Mehmet Altan’ın tanımıyla “zamanın ruhuna hayatın temposuna” ayak uydurmak.

Gezi Parkı olayları dokuzuncu gününe girdi ve günden güne olaylar bir süreklilik  arz ederek kitleselleşerek; 81 ilin 77 sine sıçramış,ne zaman sonlandırılacağını da kimse kestiremiyor;kentlerin meydanlarından mahalle bazına kadar yaygınlaşarak devam ediyor, on binlerce insan sokaklarda koro halinde;”her yer taksim her yer direniş” diye  ortak slogan atarak ülkenin ve dünyanın gündemini belirliyorlar,Başbakanın üç beş çapulcuları..

Başbakan Erdoğan yurtdışına çıkarken,direnişçilere; bize oy veren yüzde 50’yi evlerinde zor tutuyoruz,diyerek tehdit ediyordu!..

Böyle bir tehdit,tehditten öte tam bir iç savaş provası olacağını nasıl düşünemez bir devlet adamı,iki karşı topluluğun karşılaşmasını insan düşünmeye bile ürperiyor, bu karşılaşma futbol taraftarlarının karşılaşmasına benzemez bunu nasıl akıl ediyor Erdoğan,akıllara durgunluk veriyor.

Erdoğan’ın yurt dışı dönüşünde kitlesel bir karşılama yapılacağını söylüyor,bir dönem Erdoğan’ın basın danışmanlığını yapmış Radikal Gazetesi yazarı Akif Beki bir televizyon kanalında.

Dileriz Başbakan böyle bir şovu ve felaket getirecek yönteme karşı çıkar.

Yalnız önemli bir gelişme oldu bu Gezi Parkı eylemleri üzerine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül devreye girdi ve  demokrasi seçimden ibaret değildir,demesi,Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın Cumhurbaşkanı ile görüşmesinden sonra talimatı aldık demesi,özür dilemesi,özel hayata müdahalenin tehlikeli olduğunu,dilimize biz siyasetçiler dikkat etmeliyiz açıklamaları sevindirici ama Başbakan Erdoğan dan Gül ve Arınç’ın açıklamalarına destek gelmediği gibi;seçimsiz demokrasi mi olur,mesaj alındı sözüne de kendisinin bir şey anlamadığını demesi,bu pilavın daha çok su kaldıracağını gösteriyor.Erdoğan’ın yurt dışı dönüşü olaylar nasıl gelişecek bakalım.

Eylemler üzerine sosyolojik analiz yapılması gerekiyor eğer yüzeysel değerlendirme  yapılırsa bu çok büyük tehlikelere sürükleyebilir bizi toplum olarak.Bu olaylar bir günde ortay çıkmadı birikimin patlaması..

Genel değerlendirmeler ve eyleme katılanların ortak görüşü neredeyse; Başbakanın dilinden ve özel hayata  müdahale etmesinden yakınıyor ve onun için sokağa çıktığını söylerken;birde Erdoğan’ın din ve mezhep referanslı konuşmaları,devleti dini esaslara göre yönetmeye çalışması,temel hak ve özgürlükleri yok sayması öne çıkan görüşler olarak altı çiziliyor.

Yalnız Başbakanının diline ve tavrına bakarak mı biz  yaşamımıza yön vereceğiz,neden demokratikleşmeyi öne almıyoruz,buna değinen ve üstünde duran çok az.

AKP’nin Mili Eğitim Bakanı Nabi Avcı çarpıcı bir açıklama yaptı Gezi Park  olaylar üzerine:”Muhalefetin bir araya getiremediği insanları biz beş günde bir araya getirdik” diyordu.Kendi bakanlarının açıklamalarını görmezden gelip;AKP’nin yandaş medyası ise eyyamlı bir şekilde bu gösterileri derin devletin tertiplediğini ve bu filmi biz seyrettik,darbelerin provası yapılıyor diyerek,ipe sapa gelmez yazılar yazıp tartışmalar da gırla gidiyor.

Bu satırların yazarı yaşadığı ilde eylemlere  fiilen katılan birsi olarak Nabi Avcı’yı teyit eden bir  gözlemimi paylaşayım;toplanan kalabalığın içinde üç kişi bir kenarda konuşuyorlardı bende kulak misafir oldum,birisi şöyle diyordu;nefret ettiğim insanlarla beni bir arada yürüttü Başbakan, ben AKP’ye oy vermiş birisi olarak  hakkımı helal etmiyorum,derken,karşısındaki de düşünebiliyor musun,rüyamda görsem inanmazdım,darbecilerle yan yanayım, Doğu Perinçek’in adamlarıyla yürüyorum, bu adamlarla durakta otobüs beklemezdim ve onun kanalından  öğreniyorum gelişmeleri, böyle mi olacaktı..

Bu konuşmaları sakin bir şekilde dinleyen üçüncü kişi,demokratikleşmeyi hayata geçiremezsek kişilerin diliyle,kıyafetiyle ve keyfi tutumuyla bu işlerin üstesinden gelemeyiz.Sistemin demokratikleşmemesi bir bela getireceği belliydi ama bu kadar kitlesel ve günlere sarkacağını açıkça söyleyeyim ben de şaşırdım ve Cumhuriyet tarihinde ilk defa oluyor böyle bir kitlesel  süreklilik arz eden gösteriler,diye derinlemesine sosyolojik bir tartışma yapıyorlardı aralarında..

Hiçbir sivil toplum örgütünün yapamadığını yaptı, Gezi parkı direnişine damgasını vuran meşhur Beşiktaş taraftarı olan ‘Çarşı gurubuna ’ayrı bir parantez açmalıyız;tam bir sivil itaatsizlik hareketi görüntüsü veriyor.

Bu eylemler Ülkeyi nereye sürükler veya nasıl bir sonuç doğurur bunu şuanda kestirmek gerçekten çok zor,sosyolojik olarak görünenden görünmeyene giderek analiz yapılsa da;fütüroloji boyutunda bir yol görünmüyor,görünmüyor derken nerelerden geçiş yapacağı ne tarafa akacağı anlamında söylüyoruz;şu bir gerçek ki, Türkiye  gezi parkı direniş tarihinin öncesi bir ülke olmayacağı kesin.

Tabi birde bu direnişten bir iktidar çıkar mı,iktidar el değiştirir mi,sorusunu da sormadan geçemeyiz!.

Eğer bu doğal direniş derin devletin kulvarına girerse,şuan yok ama olma ihtimali de düşünülmeli.

Kitleler “Silivri ye özgürlük sloganı atılmaya başlarsa;Erdoğan’ın oylarını patlatır ama Erdoğan da bu zihniyetle bu ülkeyi eskisi gibi yönetemez,iç barışı sağlayamaz ve  ülke kaosa sürüklenir.

Yapılması gereken şey;demokratikleşmeye hız vermek,uzaklaşılan AB’ye dönüp açılmayan fasılları açıp,demokratik bir anayasa ile yol almaktan başka bir çıkış yolu yok.Siyasi liderlerin diliyle,tavrıyla ve niyetiyle uğraşmanın dışına çıkmalıyız.

 Suriye iç savaşıyla başlamış çevremizde bir yangın var hem de rüzgarı arkasına almış bir yangın önüne geçme şansı yok gibi..

Gerçekten toplum ayaklanmış ülke bir isyan görüntüsünde..

Deyim yerindeyse:

Celaliyim,Celalisin,Celali…

Başbakan Erdoğan’ın  Orta Doğu diktatörlerine çağrısını hatırlatalım,halkının sesine kulak ver!.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums