Kel başta sabun köpürmez imiş

  • 24.02.2013 00:00

 İnsan banyoya  girince başını sabunlamaya başlayınca saçının gür olduğu yere sabunu sürer;saçın olmadığı yerde sabun köpürmediği gibi kel başta sabunu tutmakta zordur.

Kıl,insan vücudunun her tarafında çıkar ama her yere de yakışmaz; başa,kaşa ve kirpiğe yakıştığı da tartışılmaz bir güzelliği vardır.

Saçın insan simasında  en güzel yakıştığı yerlerden biri baştır, kadın-erkek fark etmez,kaş ve kirpikte durması da ayrı bir güzellik ve çekiciliği şarkılara,şiirler,manilere konu olmuştur..Sırma saçlı,kalem kaşlı,kirpikleri ok  gibi kadına övgü güzel sözler söylenir.Erkek için  ise, çatık kaşlı  pos bıyıklı gibi.Bıyık, ayrı bir tartışma konusu olur genelde bıyıklı olanlar  Ortadoğulu,Asyalı erkeklere özgüdür,Batı ve ABD de çok nadirdir erkeklerin bıyık bırakması..Bizim gibi Asyalı ve Ortadoğulu az gelişmiş toplumlarda  erkekler;sakal ve bıyık üzerinden imaj yaratıp mesajlar verir,bu dini veya siyasi olmak üzere..Çember sakallı,top sakal,badem bıyıklı ve ya sarkık bıyık tipleri vardır.Bıyığın erkekte çevre kirliliği yarattığı mizah konusu olmuştur bıyığı sevmeyen kadınlar tarafından.Bazı kadınlarda, erkelerin bıyığının dudağına ve başka bir yerine  değmesinin kendisinde şehvet duygularını tetiklediğini söylerler.

Kıl için, kılda kıymet olsa götte bitmezdi,diye de ,kılın arsızlığı dile getirilirken ayrık otuna benzetilir, bazen kıl insan vücudunun her yanında çıkması bakımından.Kadınlara  ağda sorunu yaşatan kıldır.Ağda yapmaktan sıkılan bir kadın isyan eder ve öfkesini bir maniye döker:yudum yudum kirlendi/yoldum yoldum kıllandı,diye..Kıl, o kadar arsızdır ki,burun içinden tutunda, kulak deliklerinin içine kadar pıtrak gibi vücudun her tarafında çıkar.Dökülmesinin istemediğiniz yerden de kendiliğinden kaybolur.Saçın döküldüğü yer kel kalır,dişin düştüğü yer çukur kalır.

Saç dökülmeye başlamasıyla birlikte beyazlaşmaya da başlar,ilk önce erkeklerde faullerinin altından başlar beyazlamaya, kadınlarda ise saç diplerinden beyazlaşır. Erkeklerin saçları dökülür ama sakalları tam tersi gürlüğünü köseler hariç olduğu gibi korur yaşı kaç olursa olsun, beyazlaşması da sakalın başa göre daha geç beyazlaşır.İnsanın en geç beyazlaşan kaşlarıdır,kirpiklerin beyazlaştığını ise hiç fark edemezsiniz.Kellik erkeklerde çok büyük kompleksler yaratır saç ektirmeler,peruk takmalar gibi kelliğini kapatmanın yollarını arar olurlar.Bazı erkekler saçlarına ak düşmesini kabullenmedikleri için sık sık boyarlar.Erkeğin saç boyamasını bitkinin boyanması gibi sevimsiz olduğu çok tartışılır ama;kadının saçını boyamaması da yadırganır,bakımsız bir kadın için;aşk duyguları körelmiş, kendini salmış ve tam kocasının kendisini aldatmaya davetiye çıkartıyor,diye de yorumlar yapılır kadınlar tarafından.

Kadının kelliği bir kadın için kabullenilecek bir olay değildir psikolojik olarak.Kadın saçlarıyla ayrı bir güzel  görüntü oluşturur.Kısa saçlı kadınlar erkekler tarafından güzel de olsa pek fark edilmezler.Şarkılara konu olmuştur  uzun saçlı kadınlar;yar saçların lüle lüle/yar benziyor beyaz güle,diye devam eder şarkı.

Kadın için saçı uzun aklı kısa,diye de benzetmeler yapılmıştır.

Hayvanlarda tüf değiştirme vardır ama pek dökülme görülmüş değildir,tabi kanatlılar ve memelilerin arasında tüf çok farklı değişir mevsimlerine göre değiştiğini fark ederiz ama en çok evcil hayvanlarda bunu gözlemleriz..Kanatlılar ve yabani hayvanlarda ancak bilimsel çalışmayla öğreniriz.

Suda yaşayanların tüysüzdür deri değiştirmesi hakkında ise hemen hemen hiçbir bilgiye sahip değiliz.  

Kellik insan simasını bozan saç dökülmesinden ileri gelir ama insan yaşamında çok değişik fıkralara öykülere,deyişlere konu olmuş ve olmaya da devam ediyor.

Kellik üzerine çok benzetmeler yapılır çok şeyler söylenir ama kel denilince akla erkekler gelir, kadınlarda da  kellik oluşur ama genetik olarak pek yaygın değildir.

Kel kız- kel oğlan gibi hikayeler öyküler vardır.

Kel kız yıkandın mı,tarandım bile demiş.

Kelin merhemi olsa başına sürer.

Tut kelin perçeminden.

Kel başa şimşir tarak.

Kel değilim ki anlım görünsün.

Kör kelliğinden yakınmaz imiş.

Keller bonkör olduğu kadar da aksi olurmuş.

Kel ne berbere uğrar ne de tarak taşırmış.

Şapkayı en çok keller takar,dört mevsimde  başından çıkartmazlar hatta yatarken de takkeyle yatarlarmış.

Psikolojik olarak başı kel olanlar var olan bir tutam saçıyla, kel olan yerini kapatmaya çalışır.

Kadınlar sevdikleri kel erkekleri ve erkek çocuklarını keltoşum benim, diye severmiş.

Severek evlendiği delikanlı kel ile  kızın arasında yaşanan bir aşk fıkrasıyla yazıyı sonlandıralım:

Kız gelin olmuş evlendiği gün kocası hiçbir şey yapmamış aradan birkaç gün geçmiş yine oğlanda hareket yok,kız dayanamamış teyzesine durumu açmış; evleneli on beş gün oldu daha bana bir şey yapmadı,hatta öpmüyor bile,konuşuyor ondan sonra da arkasını dönüp yatıyor, demiş..Teyzesi,kızım biraz sende çekici giyin tahrik et demiş, deneyiminden yola çıkarak yol,yöntem göstermiş, aradan bir zaman geçmiş teyzesi sormuş kıza ne oldu,diye?

“Aynen devam ediyor,teyzeciğim” ne yaptımsa hiç bir hareket yok.Teyzesi,tamam oğlanın dayısına durumu açalım başka çaresi yok derler..

“Olayı duyunca oğlanın dayısı şaşırır, merak etmeyin bu akşam onunla konuşurum”,der kızın teyzesine.

Yeğenini alıp bir meyhaneye gider dayısı bir iki kadeh attıktan sonra,”yeğenine karını seviyor musun” diye,sorar?

“Dayı sevmez miyim” bunu nereden çıkarttın, sevmesem evlenir miydim,der..

“O zaman niye s…miyorsun” lan?

“Ne suç işledi ki ” dayı!..

                                                               

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums