“VATANDAŞ MEMNUN Kİ VAAZ GEÇMEDİ İKTİDARDAN”

  • 20.05.2023 09:02

14 Mayıs’ta yapılan seçimlerin sonucunda vatandaş Cumhur ittifakına 322 milletvekili ile parlamento çoğunluğunu verdi.

Cumhurbaşkanlığı seçimini ise az bir farkla ikinci tura bıraktı.

AKP 21 yılda toplumsal hiçbir sorunu çözemediği halde, vatandaşın parlamento çoğunluğunu Cumhur ittifakına vermesi aklıselim bir analize muhtaç…

Seçim sonrası parlamentodaki tablo şöyle oluştu:

 “Cumhur ittifakı 322,

Millet ittifakı 169,

Emek ve Özgürlük İttifakı 61,

İyi Parti ise 49 vekille parlamento da temsil edilirken...

Parlamento da grubu olan beş parti   AKP,CHP,YSP,MHP ve İyi Parti olarak sıralandı.

Deva,Gelecek,Sadet,TİP,DP,TDP,EMEP,DSP,Hüda-Par,Yeni Refah partisi olmak üzere,10 parti de mecliste temsil edilirken…

Toplam 14 partiden oluşan bir meclis ortaya çıktı.”

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise:

Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49.25 oy alırken,Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 45.5 oy  aldı.

Seçimlerde eşit yarışılmayacağı, Cumhur ittifakının kutuplaştırıcı ve çatışmacı bir ortama yaratacağı,siyaseti,”din,ırk ve mezhep” üzerinden yürüteceği buna,bir de terör üzerinden algı operasyonu yapacağını,bütün devlet imkanlarını da kullanacağı biliniyordu…

Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turu 28 Mayıs’ta yapılacak.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile  “kuvvetler ayrılığı”, “kuvvetler birliğine” dönüştü için; Cumhurbaşkanlığı seçimi, Parlamento seçiminden daha önemli ve belirleyici bir konumda.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi parlamentonun üstünde yetkilere sahip:

“Bütün Bakanları,valileri,kaymakamları,Emniyet müdürlerini,rektörleri,diplomatları,belli bir sayıda yargı mensuplarını,kamu bankalarının yönetimini,Merkez bankası başkanını tayin etme  ve tüm bürokratları Cumhurbaşkanı atıyor.”

Eğer Cumhurbaşkanlığını Kemal Kılıçdaroğlu kazanırsa sağlıklı bir denge oluşabilecek.

Seçim sonuçlarını nasıl okumalıyız?

Seçim sürecinde seçimlerin kaderini dört kesimin belirleyeceği üzerine bir yazı yazmıştım…

Bu kesimleri de şöyle sıralamışım:

“Emekliler,Depremzedeler,Gençler ve Kadınlar” belirleyecek diye…

Yanılmadığımı aşağıda okuyacağınız rakamlar gösteriyor.

İktidara kamuda çalışan memur ve işçilerin  büyük destek verdiği görülüyor.

Erdoğan hiçbir seçimde yapmadığı kadar ilk defa çok büyük bir seçim ekonomisini uyguladı…

Seçim ekonomisinin fikir babası da eski parlamenter siyasal İslamcı oğlu da AKP’den Kocaeli Milletvekili olan Şevki Yılmaz, Akittv’de şöyle diyordu: ”İktidar hazinede ve merkez bankasında ne kadar altın ve döviz varsa bozdurup hepsini vatandaşa dağıtmalı.İktidara gelirsek beş yıl idare ederiz,muhalefet iktidara gelirse onu da onlar düşünsün” diye öneri de bulundu…

Bu öneri Erdoğan’ın aklına yatmış olmalı ki,benden sonrası tufan anlayışı ile  ekonominin hiçbir kuralını tanımadı ve dağıtmaya başladı.

Karşılığını da parlamento seçimlerinde almış durumda.

Sıra 28 Mayıs’ta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimine geldi…

Erdoğan  seçim ekonomisine devam eder mi?

Eli mahkum.

Peki Cumhur ittifakı ekonominin bu kadar bunalımda olduğu hayat pahalılığı,yoksulluk ve açlığın kol gezdiği bir süreçte parlamento çoğunluğunu nasıl kazandı?

Bir,Erdoğan en düşük emekli aylığını  5.500 liradan, 7.500 TL’ye  çıkartması ile;13.5 milyon emekliden, 9 milyon emeklinin yararlanması…

İki,iktidarımı kaybetsem dahi asla kabul etmem dediği  tarihte ve dünyada emsali olmayan, 2 milyon 250 bin  EYT’liye emekli hakkı vermesi…

Üç,Kamu da çalışan 2 mil yon 658 bin memurun en düşük memur maaşının 22 bin liradan aşağı olmayacağını açıklaması…

Dört,Seçime üç gün kalmışken kamuda çalışan 700 bin işçinin Toplu- iş sözleşmesini Erdoğan pazarlık yapmadan imzalarken… Yapılan sözleşmeye sendikacılarda, işçilerde rüyalarında görseler inanmazdı. İki işçi konfederasyonun önerdikleri en düşük işçi maaşı 15 bin liraya yükseltilecek, üzerine de yüzde 45 zam  yapılmasını istediler… İşçi konfederasyonları seçim olmasaydı bu zammın yüzde 15’ni bile alamaz,en düşük ücrette asgari ücrette kalırdı.

Bu dört kesimin toplam oyu 14 milyonu geçiyor, birde buna ailelerini katın.

Erdoğan’ın seçim sürecinde milyonlarca doğal gaz abonelerine bir ay doğal gaz ödemeyecekleri kararı, seçmende karşılık bulmuş gözüküyor.

Erdoğan seçim ekonomisinin yatırımını seçimin ilk ayağında alırken,ikinci tura kalan Cumhurbaşkanlığına yansır mı, onu da 28 Mayıs’ta sandıklar açılınca  göreceğiz.

 Bir ülke Hukuk toplumu olamadıysa o ülkede toplumsal bir çürüme yaşanıyor.

“YSK,TÜİK,RÜTİK,YARGI VE MEDYA DA “ bariz görünüyor.

Seçimlerde değişmeyen Anadolu Ajansı(AA) ve yandaş basının kepazeliğine bu seçimde muhalif gözüken medyada katıldı.

Yine AA’sı iktidar talimatlı geleneğini bozmadı ve veri akışını Erdoğan’ın oyunu yüzde 59,olarak  girdi.

İşin garip tarafı muhalif gözüken Tele-1 ve KRT kanallarının yayını ise tam bir rezaletti ve iktidar yanlısı besleme basından  hiç mi hiçbir farkları yoktu.

Tele-1 kanalı YSK’nın CHP’ye  geçtiği verilere göre Kılıçdaroğlu önde gidiyor  yüzde 47 ile diye,  dakikalarca bu rakamı ekranda tutarken…CHP parti sözcüsü Faik Öztrak,millet ittifakı adına açıklama yapan  Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu açıklamalarında, ne oran veriyorlardı ne de YSK verisinden bahsediyorlardı.Tele-1 bu veri rakamını sonunda ekrandan kaldırmak zorunda kaldı.

KRT kanalı ise sandıkların daha yüzde 10’u açılmış iken, CHP genel merkezine 600 gazetecinin geldiğini…CHP Genel merkezinin önüne büyük bir kutlama hazırlığı olduğunu ve platform kurulduğunu; Kılıçdaroğlu’ndan konuşma bekleniyor diye, tam bir algı operasyonu yapıyordu.

Muhalif medya utanılacak bir yayın yaparken, eleştirdikleri yandaş medyadan hiç mi hiçbir farkları yoktu…

Biraz edep yahu demekten başka bir söz bulamıyor insan.

Yüksek Seçim Kurulu(YSK)  seçimin ilk ayağında yine taraflı olmayı elden bırakmadı, dileriz ikinci tura kalan Cumhurbaşkanlığı seçiminde tarafsız bir görev yapar.

Seçimlerde dikkat çeken ve gözden kaçmayan;AKP  7 puan gibi ciddi bir oy kaybederken, kadın düşmanı,dinci ve ırkçı partilerin oylarının artması ve  parlamentoya girmeleriydi..

AKP’nin parlamento seçimlerinde  yüzde 42.56 olan oyu yüzde 35.44’e gerilerken,76 ilde de oylarının düşüşe geçmesi ile,bu seçimde toplam 2 milyon oy kaybetti…AKP bazı illerde Çankırı’da 17,Isparta’da 15,Bingöl’de 15 puan gibi bir oy kaybediyordu.

Seçimlerin sürprizini kadınlara miras hakkı tanımayan,İstanbul Sözleşmesine karşı çıkan, kadını cinsel bir obje olarak gören, Yeni Refah partinsin 5 milletvekilliği kazanarak meclise girmesi…

Yine Hüda-Par gibi cinsiyetçi,dinci,mezhepçi,kadını eve kapatan ve  insan yerine koymayan bir partinin, AKP listelerinden 4 milletvekili ile mecliste temsiliyet hakkını elde etmesi…MHP’ de   beklenenin üzerinde yüzde 9 oy alırken…

Seçimin en başarısız partisi Yeşil Sol Parti(YSP) yüzde 11.7 olan oyunu koruyamadı ve oyları yüzde 8.80 düşerek başarısız oluyordu.

YSP’nin başarılı olamayacağını seçim sürecinde yazanlardan biriyim,bunun canlı tanığı da tekrar seçilen  Kocaeli Milletvekili Dr.Ömer Faruk Gergerlioğlu’dur.M.T.

28 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhur ittifakın kazanması halinde, ülkede son seçim de olabilir!

Gelecek yazımda bunu ele alacağım.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums