NEW YORK TİMES’IN YENİ KÖŞE YAZARI…

  • 13.03.2023 06:27

Kadim dostum Mehmet Altan,  ”Yapay Zekanın, New York Time yazı yazma aşamasına geldiğini”   anlatıyordu telefon görüşmemizde.

İnsanlığın ezberini bozan yeni bir gelişme, dünyadan öylesine koptuk ki sağırlaştık.

Üretim biçiminin değişmesi ile insansız üretime geçildiği bir çağda yaşıyoruz.

Yapay zekânın New York Time’sa yazı yazabilecek aşamaya gelmesiyle ile;“gazetelerde yazarlara” ihtiyaç duyulmadan, gazetelerin yayın hayatlarını sürdürecekleri döneme girdiğimizi de, düşünmeye başladık.

Yapay zekânın New York Time yazı yazabilecek noktaya gelmesi biz duymasak da, dünyada çok yankılandı.

Hatta klasik kalıplaşmış deyimle “tam bir bomba etkisi” yarattı.

Yapay zekanın yazı yazması dünya da insanların ezberini bozarken  artısı ve eksisiyle ortaya konulan tartışmalara ve makalelere rastladım.

“İlk yazıyı New York Times’ın 25 yıllık köşe yazarı Frank Bruni yazdı…

Eğlenceli bir şekilde  Chat GPT beni işimden mi edecek” diye sordu.

Teknolojinin bu son icadı yapay zeka ile donanmış olan ChatGPT herhangi bir konuda, tanımlanmış olan bir çerçevede, istediğiniz boyutta bir metni çok kısa bir sürede üretebiliyor…

Bu uygulamanın okul ödevlerinde kullanılması da mümkün.

Microsoft’un yan kuruluşu OpenAl’nin icadı olan ChatGPT’nin olası etkileri düşünce kuruluşlarında ve entelektüel çevrelerde yoğun biçimde epeydir tartışılmaya başlandı.

Yapay zekanın yazı yazmasının en çok ta, eğitim sisteminde köklü bir anlayış değişimine ve farklı uygulamalara yol açabileceği çok konuşuluyor.

Bunlara kulak verince gelişmiş dünya ile aramızda, siyah ve beyaz kadar kapatılması zor bir farkın giderek büyüdüğü görülüyor.

Yapay zekânın yazı yazması bizde tartışılması bir tarafa, haber bile olmazken ülke olarak dünyadan ne kadar kopuk olduğumuzu da ortaya koyuyor.

Siyasetçiler başta olmak üzere “Bilime,bilgi ekonomisi ve bilgi teknolojisinin” yarattığı yenilikleri maalesef kavramış değiliz.

Kavramış olsaydık 6 Şubat depreminde 48 bin kişiyi kaybetmeyecektik.

İnsanlık Küreselleşme ile bir çağı kapatırken bir çağı açtı ama biz hala sanayi devrimini tamamlayamadık.

İnsanoğlu üç asırlık sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçti. 

Nimet ve külfet paylaşımındaki yakıcı sorunlarına rağmen, Küreselleşme çeyrek asırda insanlığa “zenginlik ve özgürlük” babında  altın çağı” yaşatıyor.

Ne demek istiyorum?

Sanayi toplumunda insanoğlunun üç asırda toplam yarattığı katma değer 10.5 Trilyon dolar iken…

Çeyrek asır gibi kısa bir sürede bilgi toplumunda insanlığın yarattığı katma değer ise tam 75.5 Trilyon doları aşmış durumda.

Bunlar olurken, olumsuzluklarda yok değil..

Biz toplum olarak yeryüzünün yarattığı “zenginliğe ve özgürlüğe” bir katkı sağlamış değiliz.

Sağlamış olsaydık milli gelirimiz 800 milyar dolarda kalmaz, yasaklarla da ülkeyi yönetmezdik.

Ülkeyi dış dünyaya kapatarak muhalefetsiz ülkeyi yönetmek isteyenler yasaklarla, iktidar ömürlerini uzatacağını sananlar boşuna uğraşıyorlar.

Mobil telefonlarının yaygınlaşması insana sınır tanımayan bir özgürlük veriyor.

Çağın teknolojisini bilen iyi bir de eğitiminiz varsa; bireysel yeteneğinizle katma değer yaratarak, zenginlikten pay da alabiliyorsunuz…

 Sosyal medya ise bu çağın en güçlü muhalefeti” olarak ortaya çıkarken, diktatörlerinde korkulu rüyası oldu ve olmaya da devam ediyor.

Diktatörler sosyal medyaya yasak ta getiremiyorlar çünkü interneti kesmeleri gerekiyor, interneti kestiğinizde ne uçak kalkıyor, ne banka işlem yapabiliyor ne de borsa çalışıyor.

Kısacası hayat duruyor.

 Şahsım devletin sahibi de boşuna ”Allah’ın baş belası bir sosyal medya” çıktı dediğini de hatırlatayım.

Dünyadaki bu gelişmelerden habersiz, içe kapalı insanlığa bir katkısı olmayan ilkel siyasetimizle hala Cumhurbaşkanı adayı olan kişinin “mezhebini” sorgulayıp durmaktayız.

Yazık…

Futbol müsabakalarında Türk olmayan rakip takıma “ırkı üzerinden sahalarda barbarlık yapmaya, şiddet uygulamaya ve siyaset yapmaya hız kesmeden devam ediyoruz…

Ne kadar utanılası bir durum değil mi?

İktidarın din üzerinden topluma format atmaya uğraşması ve yeryüzünden kopması, bizi dünya ya da rezil rüsva ediyor…

6 Şubat depremi algı operasyonuna dayalı  bütün palavralarını ve foyalarını ortaya çıkarttı.

Bilime inanmamaya  kader dediğiniz sürece, toplu iş cinayetlerin ve depremlerde  toplu  ölümlerin de  önünü alamazsınız.

Toplum olarak siyasetin değişmez gündemi olan:

 “Irk,din ve mezhep” üzerinden siyaset yaptığımız  sürece de; ne yeryüzü ile rekabet edebiliriz ne de demokratik yeryüzünün bir parçası olabiliriz..

Yapay zekânın yazı yazdığı ve tartışıldığı bir çağda biz hala; geçmişi ve ahireti konuşur dünyanın ürettiklerini de tüketmeye devam ederiz.

Umudumuz…

14 Mayıs’ta yapılacak olan seçimde hukuku yok sayan ucube sisteme son verip, hukuka dönerek demokratik yeryüzünün bir parçası olmak.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums