6’LI MASANIN ÖNERİLERİ VE EKSİKLERİ…

  • 5.12.2022 07:48

6’lı Masa 27 Kasım 2022 Tarihinde değiştirmek için mutabakata vardıkları anayasanın 84 maddesini kamuoyuna açıkladılar.

6’lı masanın kamuoyuna açıkladıkları çok önemli ve çok olumlu maddeler var...

Bunların zaman içerisinde giderilmesi söz konusu...

Bu umutla eksiklerin altını sorularla çizmek anlamlı olacak…

-“Askeri Laiklikten”, “demokratik laikliğe” nasıl geçilecek?

-Laik bir devlette zorunlu din dersi olur mu?

-Diyanet İşler Başkanlığının değişmediği bir yerde, demokratik laiklik nasıl hayat bulacak ve Seküler bir toplum nasıl yol alacak?

“Devletin Nötr olması” konusu nasıl sağlanacak?

-“Kürt sorunu” metinde yer almaması neden?

Hatırlayalım:

“Kürt sorunun yarattığı can kaybı resmi verilere göre 40 yılda 50 bin kişi…

40 Yıllık çatışma sürecinde ülkenin mali kaybı ise dudak uçuklatan cinsten ve tam 1 Trilyon, 800 Milyar dolar…”

-Kürt sorununu çözmeden iç barışı nasıl sağlayacaksınız?

-Türkçe’ den başka bir dilde eğitim verilemeyeceğini söylerken, Kürtlerin olmazsa olmazı olan “Ana dilde eğitim” taleplerini yok saymanız, temel hak ve özgürlüklerle çelişmiyor mu?

-Cezaevleri toplumun kanayan bir yarasına dönüşmüş durumda ve şuan cezaevlerinde 298 bin kişi tutuklu ve hükümlü olarak kalıyor,bu konuda açıkladığınız taslakta hiçbir ibare geçmiyor?

-Faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması ve askeri darbelerin ortaya çıkartılması için, bir görüşünüz yok mu?

 -Metine savunma harcamaları ve denetimi konusunda” neden bir ibare konmadı?

-Ordu Yardımlaşma Kurumu(OYAK) ile ilgili bir görüşe yer vermemişiniz… Sözleşmeli askerler ve yedek subaylar OYAK’tan yardım alamıyorlar ve yıllardır üvey evlat muamelesi görüyorlar. Bu mağduriyetin giderilmesini bekleyen binlerce asker var?

-“Generallerin, yargıçların ve Valilerin maaşlarına bir açıklık getirmemeleri” saydamlıkla çelişmiyor mu?

6’lı masanın yerel yönetimler konusuna köklü çözüm önerilerinin olmaması ise benim için şaşırtıcı oldu.

-Merkezi yönetimden Adem-i Merkeziyetçiliğe geçiş konusunda ne diyorsunuz?

-Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi açısından, Belediye meclis üyeleri mahalle bazında seçilmesi, çok önemli değil mi?

-Muhtarların ilçe belediye meclis toplantılarına katılması ve karar sürecinde oy hakkı ve imza yetkilerinin olması gerekmez mi?

-Artık Valiler seçimle göreve gelmeleri kaçınılmaz olmadı mı?

Hep birlikte görüyoruz, Partili Cumhurbaşkanlığı sistemine geçtikten sonra Valiler, iktidar partisinin il örgütleriyle ortak çalıştıklarını gizlemedikleri gibi, muhalefet partileri ile polemik yapmaktan da kaçınmıyorlar.

6’lı masanın ekonomik politikaları ve çağ okumaları konusunda ne düşünüyorlar?

Türkiye’de asgari ücret normal bir ücret oldu ve çalışan nüfusun yarısı asgari ücretten maaş alıyor.

-Asgari ücret vergi dışı olmalı ve asgari ücret açlık sınırının altında kalmaması için de, enflasyon karşısında her ay güncellenmeli ve açlık sınırının altında kalmaması için, otomatik bir mekanizma kurulamaz mı?

-Emekli maaşı asgari ücretin altında olmamalı ve açlık sınırı kıstas alınarak  her ay güncellenmeli ve bağlanacak emekli maaşı da,  asgari ücretin altında bağlanmamalı.

-Bir de 6’lı masanın Türkiye’nin AB üyeliğine bakışı ve politikası konusunda ciddi bir görüşüne yer vermemesi, ciddi bir eksiklik değil mi?

-Yaşadığımız çağın adının “bilgi çağ” olmasına rağmen, 6’lı masanın Çağ okuması ve bilgi ekonomisi konusunda;ekonomi ve sosyal politikalarının ana hatlarını hala sanayi toplumunun kurumları, kavramları ve argümanları üzerinden planlamaları, düşündürücü bir durum değil mi?

-Kayıt dışı ekonomiyi nasıl önleyeceksiniz?

-Nasıl bir ekonomi politikasını uygulamayı düşünüyorlar; serbest piyasa ekonomisi mi, devletçi bir ekonomi mi, yoksa karma ekonomi mi, buna açıklık getirmek gerekmiyor mu?

Seçim yaklaştıkça Erdoğan HDP’nin  kendisine destek olmayacağını anlayınca; şimdi HDP’yi altılı masadan uzaklaştırmak ve karşı karşıya getirmek için, her yolu deniyor ve deneyecek...

Hatta Erdoğan  PKK’yı  tekrar devreye sokarsa kimse şaşırmasın; bunları yapmaktan çekinmez çünkü, mutlak iktidar anlayışı bunları yaptırmak zorunda muktedire…

İktidar bunları yaparken..

Meral Akşener ve partisi Kürt sorunu ve HDP konusunda iktidardan farklı bir siyaset izlemiyor.

İyi partinin Kürt sorunu ve  anadilde eğitim gibi bir şey söylediğini duydunuz mu,HDP kapatılmasın diye bir cümle ağzından çıktı mı?

HDP’nin kadrolarına yönelik yapılan operasyonlara karşı çıkıyor mu, HDP’nin kazandığı Belediyelere atanan Kayyımlar konusunun hukuksuz dediği, bir sözü var mı?

Yok.

Seçim yaklaştıkça siyaseten bütün oyunlar ve izlenen stratejiler, Kürt sorunu ve HDP üzerinden oynanıyor, ama HDP’siz de oyun kurmanın ve sonuç almanın da imkânsız olduğu ortada.

Siyaseti dava olarak görenler, çoğulcu ve katılımcı demokrasiye yabancıdırlar; bunlar kendileri gibi düşünmeyenleri düşman ilan ederler ve sonunda çözemedikleri sorunlarında altında kalırlar.

Bizim siyasette toplumsal olarak tıkandığımız noktada burası değil mi?

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.