ŞİKEDE BÜYÜK HESAPLAŞMA

  • 20.11.2011 00:00

  Türkiye Futbol Federasyonu Başkanvekili ve İstanbul Büyükşehir Belediyespor’un eski Başkanı Göksel Gümüşdağ’ın dün gözaltına alınması, futbolda şike soruşturmasında büyük bir “hesaplaşmanın” başladığını gösteriyor. Hesaplaşmadan kastımızın ne olduğunu açalım.


Futboldaki şike soruşturması 3 Temmuz 2011’de bir Pazar sabahı başladı. Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım başta olmak üzere futbol dünyasının birçok ünlü ve “güçlü” ismi önce gözaltına alındı ardından da bazıları tutuklanıp, Metris Cezaevi’ne kondu.

Aziz Yıldırım’ın tutuklanmasıyla birlikte, “6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun” tartışmaya açıldı. Kanun 17 Nisan 2011 tarihinde resmi gazetede yayınlanmasıyla yürürlüğe girmişti. Yürürlüğe giren kanuna göre de şike yapanlara beş ila 12 yıl arasında değişen hapis cezası veriliyordu. Bu yasanın bu haliyle çıkmasını isteyenlerde Kulüpler Birliği, Aziz Yıldırım ve Yıldırım adına yasayı hazırlayan Şekip Mosturoğlu’ydu.

Yasayı kendileri hazırlamasına rağmen, şike soruşturmasıyla tutuklanan isimler ve Kulüpler Birliği yasanın değişmesi için Ankara’da bir dizi çalışma başlattı. Önce Spor Bakanı Suat Kılıç’la görüşüldü. Kendisinin desteği istendi. Ardından da meclisteki partilerle biraraya gelindi ve yasanın değiştirilmesi için destek istendi. Kısa bir süre sonra da partilerle mütabakata varıldı.

Mutabakatın ardından kamuoyunda “şikeciler aklanıyor” sesleri yükselmeye başladı. İşte tam da bu dönemde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan açıklama yaptı; “Bundan önceki yasa tasarısını kendileri getirdiler. Yalvar, yakar. Yine de kendilerine nedir görelim ama bizim kanun yapma anlayışına yakışmıyor dedik. Böyle yaz boz olmaz. Kişeye dönük yasa düzenleme mantığına döner ki, olmaz.”

Başbakan’ın ardından bu kez Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, yasa değişikliğiyle ilgili açıklama yaptı; “Şike olaylarının soruşturulduğu zamanda, ‘bu kanunu değiştirin’ taleplerini, altını çizerek söylüyorum, şahsen olumlu bulmam. ‘Biz bu kanunun altından kalkamayız’ düşüncesi, kulüp yöneticilerinin acziyetini gösteriyor” diyen Arınç, değişikliğe karşı olduğunu açıklamıştı.

Başbakan ve Arınç’ın daha dün kadar yakın bu açıklamalarına rağmen, ne oldu da sporda şiddet yasasında değişiklik yapılması yönündeki kulüplekrin isteği AK Parti dahil, diğer muhalefet partileri tarafından kabul edildi. Önce komisyona ardından da meclise getirilmesi kesinleşti ve şikecileri kurtaracak düzünlemeye yeşil ışık yakıldı.

AK Parti’nin önceki söylemlerinde çark etmesinin altında yatan sebep, Aziz Yıldırım’ın uzun bir süredir hükümete “konuşurum” diye mesaj göndermesi. Yıldırım, Fenerbahçe Başkanvekili Nihat Özdemir, avukatları ve kendisini ziyaret eden bazı AK Partililer üzerinden, hükümeti Göksel Gümüşdağ ve bazı konularla ilgili konuşurum diye uyardı; “Bildiklerimi mahkemede anlatırım, bunun altından da kimse kalkamaz.” Hatırlarsanız, Yıldırım ilk tutuklandığı an da avukatı Fait Işık aracılığıyla “bildiklerini anlatmakla” bazı kesimleri tehdit etmişti.

Yıldırım, benzer uyarıları bir aydır yine tekrarlıyordu. Cezaevinde kendisini ziyaret eden tüm isimler üzerinden AK Parti’ye ve hükümete mesaj gönderiyordu. Yıldırım’ı firenleyen isim ise hep Nihat Özdemir oldu. Özdemir, kendisine zaman vermesini, hükümetle yasanın değiştirilmesi konusunda anlaşacağını ve kendilerinin hapisten çıkarılacağı garantisini başkanına verdi.

Aziz Yıldırım’ın uyarıları, Nihat Özdemir üzerinden hükümete iletildi. Özdemir, hacca gitmeden önce de yasada değişiklik yapılacağı garantisini aldı. Yapılacak düzenlemeyle, Yıldırım dahil bazı sanıklar serbest bırakılacaktı.

İşte ne olduysa birkaç gün önce oldu ve bu düzenlemenin dört parti tarafından imzalanmasından sonra, savcılık hükümete rağmen harekete geçti. İskender Alın, İbrahim Akın’ın tapelerinde “X şahıs” olarak geçen ve Beşiktaş’la İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında oynanan kupa maçı öncesi transfer şikesinden” haberdar olduğu iddia edilen Göksel Gümüşdağ dün gözaltına alındı. Hatırlarsanız, bundan bir ay kadar önce Gümüşdağ, Savcı Mehmet Berk’le saatlerce görüşme yapmış ve adliyedene ayrılmıştı.

Bir ay önce savcıyla görüşmesine rağmen, hakkında hiçbir işlem yapılmayan Gümüşdağ’ın dün gözaltına alınması üzerine bazı bilgiler edinmeye çalıştım. Gözaltıyla ilgili birçok iddia var. Beşiktaş As Başkanı Serdar Adalı, İbrahim Akın ve İskendar Alın transfer görüşmesinden Gümüşdağ’ın haberdar olduğunu dört kez açıklamış ve kendisinin tutuklu olmasına rağmen, Gümüşdağ hakkında neden hiçbir işlem yapılmadığını avukatları aracılığıyla sormuştu.

Gümüşdağ’la ilgili düğmeye basılmasına neden olan bir gelişme de Metris Cezaevi’nden gelen bir not. İbrahim Akın’ın savcılığa bir not gönderdiği iddia ediliyor.

Göksel Gümüşdağ’la ilgili iddialar 3 temmuzdan itibarene kamuoyunun gündeminde olmasına, bir ay önce savcıyla saatlerce görüşme yapmasına rağmen, iddianamenin açıklanmasının beklendiği şu günlerde, Gümüşdağ’ın gözaltına alınması, perde arkasında başka hesapların olduğunu ortaya koyuyor. Aziz Yıldırım’ın elindeki Göksel Gümüşdağ kozu da futbol tabiriyle topun doksana gönderilmesiyle alınmış gibi.

Başbakan Erdoğan daha düne kadar “Böyle yaz boz olmaz. Kişiye dönük yasa düzenleme mantığına döner ki, olmaz” demesine rağmen, yasa değişikliğine ışık yakılması, partisinin değişikliğe imza koyması süreci hızlandırmışa benziyor. Savcı Berk, Aziz Yıldırım’a attığı gölün bir benzerini hükümete de atmış gibi görünüyor. AK Parti’nin yasa değişikliği teklifine, savcı Berk, Göksel Gümüşdağ hamlesiyle cevap verdi. Şimdi AK Partinin yapacağı düzenleme, Aziz Yıldırım için değil, Emine Erdoğan’ın damadı Göksel Gümüşdağ için yapılacak ve kamuoyu da bu değişikliği bu şekilde yorumlayacak.

Bu yazıyı tamamlarken, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın’ı ziyaret ettiği ajanslara düştü. Vali Mutlu ve Çapkın, görüşmenin ardından aynı makam otosuna binip, Dolmabahçe’de Başbakan Erdoğan’la biraraya geldiler. Üçlü, Dolmabahçe’de görüşürken, Gümüşdağ’ın avukatı Levent Bıçakçı, kendisini arayanlara, müvekkilinin birkaç saat içerisinde serbest kalacağını söyledi. Ancak, Gümüşdağ’ın pazartesi gününe kadar Emniyet’te gözaltında tutulacağı da gelen bilgiler arasında.

Şikede hesaplaşmanın nasıl biteceğini hep beraber göreceğiz.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums