Çikolatadan kuzgun başı deseni...

  • 30.10.2011 00:00

 İngiltere, aslında geçen 200 yıl içinde kraliçeleriyle hiçbir kötü tecrübe yaşamadı.

Kraliçe Victoria ya da şimdiki Kraliçe İkinci Elizabeth, verdikleri hizmetler nedeniyle saygı gören kraliçeler.

Uzun zamandır başta bir kraliçe olmasına rağmen İngiltere’de kraliyet ailesinde tahta erkeklerin geçmesine öncelik veriliyor...

Tahtta erkeklere öncelik verilmesine Avrupa’da monarşinin sürdüğü birçok ülkede son verildi hâlbuki.

İskandinav ülkeleri, özellikle de İsveç bu konuda başı çekiyor.

İşte tam bu nedenle...

İngiltere Başbakanı David Cameron, İngiliz Kraliyeti’nde tahtta erkeğe öncelik verilmesini öngören uygulamayı değiştirmek için kolları sıvadı, sonucunu ise iki gün önce aldı.

Böylece İngiltere kraliyetinin veraset kuralları 300 yılı aşkın zaman sonra değişmiş oldu. Bundan böyle doğan çocuklar tahtın varisi olmak üzere cinsiyetlerine değil, yaşlarına göre sıralanacaklar.

Başbakan Cameron, “sırf erkek olduğu için küçük olan çocuğun ablası yerine tahta geçmesi, bizim gibi çağdaş ülkelerin gerçekleri ile bağdaşmıyor” demekteydi...

***

Kraliçelerin yönettiği İngiltere’de Başbakan ‘kadın hakları’ için çabalarken, Danimarka’da da ilk kez bir kadın başbakan oldu...

44 yaşındaki Helle Thorning-Schmidt, geçen ay yapılan seçimde 179 sandalyeli Danimarka parlamentosu Folketing’de 92 milletvekili kazanarak çoğunluğu sağlamıştı.

Danimarka’nın da Kraliçe Margrethe’in egemenliğinde olduğunu anımsatmak isterim...

 ***

 Beki fark etmediniz ama...

Himalaya ülkelerinden Bhutan Krallığı’nda, Kral Jigme Khesar Namgyel Wangchuk ise halktan bir kız olan Jetsun Pema ile keşişlerin yaşadığı bir kalede göz kamaştırıcı bir törenle evlendi.

 ***

Türkiye’de ise...

Anayasa Mahkemesi, Türk Medeni Kanunu’nun ‘evlenen kadının kocasının soyadını alması ya da kocasının soyadının önünde önceki soyadını kullanması’na ilişkin hükmünü anayasaya aykırı bulmadı.

Anayasa Mahkemesi’nin, bazı aile mahkemelerinde kadının sadece önceki soyadını kullanması istemiyle açılan davalarda, Türk Medeni Kanunu’nun 187’nci maddesinin anayasanın eşitlik ilkesine, maddi ve manevi varlığın geliştirilmesi hakkına aykırı olduğu iddiasıyla yapılan başvuruları reddine ilişkin gerekçeli kararı Resmi Gazete’de de yayımlandı.

***

 Kraliyet ailesinde tahta kadınların

çıkabilmesi...

Kadın başbakan...

Halktan kraliçe...

Kızlık soyadının hak arayışı...

Geçen haftaki bütün bu gelişmeler sırasında yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre kadınların akıllı telefonları ve sosyal iletişim ağlarını erkeklere kıyasla daha sık kullandığı ortaya çıktı...

Kadınlar televizyon seyrederken aynı anda telefondan kısa mesaj gönderip facebook üzerinden arkadaşlarıyla yazışmayı sürdürüyorlar.

Kadınların cep telefonu ile facebook ve twitter gibi sosyal iletişim ağlarını, aileleri ve arkadaşları ile iletişim kurabilmek için kullandıklarını da belirtiyor araştırma.

Erkeklerin ise akıllı telefonları daha çok oyun oynamak, fotoğraf çekmek, müzik dinlemek veya video izlemek için kullandığı saptanmış...

***

 Geçen hafta kadınların tartışmasız üstünlük sağladığı konu ise çikolata konusunda yaşandı...

İsveç’in başkenti Stockholm’deki Karolinska Enstitüsü’nün yaptığı araştırmaya göre, çikolatanın kadınlarda kalp krizi riskini azalttığı anlaşıldı...

Enstitü uzmanı Larsson, kalp krizine neden olan faktörleri ayrıntılı olarak incelediklerini ve haftada sekiz gramdan az ya da hiç çikolata yemeyen kadınların daha sık kalp krizi geçirdiğini tespit ettiklerini ifade etti.

***

İngiltere’de kraliçe...

Danimarka’da başbakan...

Bhutan’da saraylı...

Sosyal paylaşım ağlarını kullanmakta daha ehil olsalar da... Biliyoruz ki dünyanın genelinde kadınlar hala herkesi utandıracak kadar dezavantajlı bir konumda...

Öyle ki...

Çikolata yemek ile elde edilen avantaj bile durumu düzeltecek noktada değil...

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (2)

  • Hakan Harman
    Hakan Harman
    27.12.2013 14:46

    Her taşın altında Cemaat arama koçum. Bu söz bana değil size aitti, hatırlarsanız. Ayrıca, yazıda herşeyden söz ediyorsunuz ancak ayakkabı kutularından çıkan milyonlarca dolarlık rüşvetlerden ve Erdoğanın bu kişileri koruyan tavırlarından söz etmiyorsunuz. Siz çok mu akıllısınız, veya biz çok mu aptalız. Erdoğanın gazetesine kapılandıktan sonra Tarafta kullandığınız maskelerinizi kullanma gereği duymadan tetikçilik yapıyorsunuz.

  • faruk tuncay
    faruk tuncay
    27.12.2013 17:19

    Cemaatin 2002 işgali öncesi Kuzey Irak faaliyetleri, Amerikan zaferi sonrası kurulacak İsrail güdümündeki Kürt devletine hazırlık programı kapsamındaydı. Emir ABDden gelmişti. Bu program, Türkiye işgale katılmayıp Irak Arap halkı direnice çuvalladı. Büyük patronunuza sorun, söylesin. Irak Kürtlerine de fazla bel bağlamayın. Araplar iç çatışmalarını bitirir bitirmez Kürtlerin üzerine çullanacak. ABD filan da kurtaramaz artık onları.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums