BURHAN KUZU'NUN DANIŞMANLIĞI ANAYASA'YA AYKIRI MI?

  • 13.01.2016 00:00

 Canlı bomba gelmiş İstanbul’un göbeğinde 10 kişiyi paramparça ederek öldürmüş… Ardından televizyonlar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın büyükelçilerle yaptığı toplantıya bağlanıyor. Erdoğan canlı bombanın “Suriye kökenli” olduğunu söyleyip hemen Güneydoğu’daki hak ihlallerine karşı “Biz bu suça ortak olmayacağız” diyen 1128 akademisyenegetiriyor lafı. 


“Aydın müsveddeleri” diyor, “Siz karanlıksınız” diyor,“Siz cahilsiniz” diyor ve hepsinin üniversitelerden atılması gerektiğini söylüyor. 

*** 

Erdoğan, AKP yönetimini eleştiren, hukuku savunan, hakkı savunan akademisyenlerden hoşlanmıyor. Onun hoşlandığı akademisyenler daha başka. 

O, Burhan Kuzu gibi akademisyenlerden hoşlanıyor. Başkanlığı destekleyen, her olumsuzluğu muhalefete ve özellikle HDP’ye yükleyen akademisyenlerden. 

***

Dokunulmazlık tartışmasında, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve AK Parti milletvekili Burhan Kuzu’dan bir açıklama gelmişti. 

Kuzu, HDP Eş Genel Başkanları’nın dokunulmazlığının kaldırılmasıyla ilgili çalışmada, özerklik ve 6-7 Ekim olaylarıyla ilgili birkaç fezlekeye öncelik verilebileceğini söylemişti.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, Meclis kulisinde, başkanlık sistemine en yakın parti olan HDP ile işbirliğinin gelişmesi durumunda dokunulmazlık fezlekelerinin beklemeye devam edebileceği; MHP ile uzlaşma olasılığının güçlenmesi durumunda ise bazı fezlekelerin komisyon gündemine alınabileceğinivurgulamıştı. 

Öncelikle özerklikle ilgili fezlekelerin parlamentoya gönderilme sürecinin tamamlanması gerektiğini söylemiş ve “330 dosya var, 160’ı HDP’lilere ait. Mesela Demirtaş’ın 40 dosyası varsa, ikisi, üçü için de olabilir. 6-7 Ekim fezlekeleri var. Özellikle Rusya’dan geldikten sonra yaptıkları açıklamalar dikkat çekici. Böyle bir karar Türkiye’nin yol geçen hanı olmadığını gösterir, devletin terörle mücadelede kararlılığını gösterir. Kaldı ki bunlar çok ağır suçlar, bunları işlemek bir vekil için hak değil” ifadelerini kullanmıştı. 

*** 

Erdoğan’ın sevdiği akademisyen prototipi olan Kuzu’nun bu konuşmalarından sonra Ertuğrul Yalçınbayır beni aradı. 

Yalçınbayır sadece çok esaslı bir hukukçu değil, çok da özenli bir siyasetçidir. 

Yalçınbayır, milletvekili de olan anayasa profesörü Kuzu’nun Cumhurbaşkanı başdanışmanlığının Anayasa’ya aykırı olduğunu söyledi. 

Ardından da anayasal ve hukuksal gerekçelerini sıraladı. 

*** 

Anayasanın 8. maddesine göre yürütme yetkisi ve görevi, Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu tarafından, Anayasa’ya ve kanunlara uygun olarak kullanılır ve yerine getirilir. Yani Cumhurbaşkanı “yürütmenin” bir parçasıdır. 

Milletvekili “yetki ve sorumluluğunu” düzenleyen Anayasa’nın 82. Maddesi ise milletvekillerinin devlette görev alamayacaklarını, “yürütme organının teklif, inha, atama veya onamasına bağlı resmî veya özel herhangi bir işle” görevlendirilemeyeceklerini söylüyor. 


*** 

Sadece anayasa değil, bir de TBMM üyeliği ile bağdaşmayan işler hakkında 3069 sayılı kanun var. 

Kanunun amacı, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin yapamayacakları görev ve işleri belirlemek. 

O da Anayasa’nın 82. maddesinin yasakladığı fiilleri kanunlaştırıyor ve milletvekilinin devlette görev alamayacağını söylüyor. 

Yalçınbayır bunları hatırlatıp, Kuzu’nun yasama üyesi olarak en azından bütçesini denetlemekle yükümlü olduğu Cumhurbaşkanı danışmanı olamayacağını, mevcut durumun anayasaya aykırı olduğunu vurguluyor. 

*** 

Eğer AKP’li olursan, başkanlığı destekler, HDP’lilerin yargılanmasını savunursan Anayasaya aykırı biçimde“danışmanlık” görevini sürdürebilirsin. 

Hukuk ve yasa senin için geçerli olmaz, “sen aydınlık, bilgili, vatansever” akademisyen olursun. Ama AKP’nin uygulamalarını eleştirirsen “karanlıksın, hainsin”, işinden kovulman gerekir. 

*** 

Bombalar sadece sokaklarda patlayıp insanları öldürmüyor. Bir de “hukuksuzluk bombaları” var. 

O hukuksuzluk bombaları da hukukun göbeğinde patlayıp devleti öldürüyor. Ne anayasa, ne yasa, ne kural kalıyor ortada.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums