DÖNÜŞLERİN 31. YILINDA BARIŞ, ÖZGÜRLÜK, DEMOKRASİ HEMEN ŞİMDİ!..

  • 26.10.2018 00:00

 KUTLU VE SARGIN'IN DÖNÜŞLERİ, YASALLAŞMA, TOPLUMSAL ÖZGÜRLEŞME.. DÖNÜŞLERİN 31. YILINDA BARIŞ, ÖZGÜRLÜK, DEMOKRASİ HEMEN ŞİMDİ!..

 16  Kasım 1987 yılında komünist kimliklerini açıklayarak , komünist hareketin özgürlüğü ve toplumsal özgürleşme ve TBKP’yi yasal olarak kurmak için önemli bir girişimi başlattılar.  Komünist hareketin, TKP ve TİP’'in birleşmesiyle sol hareketin tarihindeki bu önemli birleşme TBKP’nin yeni paradigması Birlik- Yasallık – Yenilenme olarak tartışıldı ve yaşama geçirildi.

Özellikle yenilenme sözü herkes tarafından söylenmez iken, iki Genel Sekreter  H. Kutlu ve N. Sargın Türkiye ‘nin yenilenmesinin kaçınılmaz olduğunu ve mutabakat sağlanarak Cumhuriyet'in birikmiş sorunlarının, başta Kürt sorununun çözülebileceğini söylemişlerdi.

Sargın ve Kutlu o tarihlerde, hiç kimsenin kolay kolay anlayamadığı bir tarzda “ Biz komünistsiz yasal olmak istiyoruz” diye kamuoyunun önüne çıktıklarında, daha Gorbaçov ve Reagan arasında ilk büyük zirve bile gerçekleşmemişti. SHP-DYP bir genel seçim yaşamamıştı. Demirel ve Ecevit üzerinde politika yapma yasağı sürüyordu.

TBKP, cesur bir girişimle köklü bir rejim tartışmasının politika gündemine getiren yolu açanlarda oldu.

TBKP, yasallaşma yı ilk günden beri, kendisinin yasallaşmasından ibaret bir hedef olarak görmedi. Türkiye ‘nin demokratikleşmesine komünistlerin özgül bir katkısı olarak tanımladı.

Amaç kendi başına TBKP nın yasallaşması değil, yasallaşma mücadelesini genel ÖZGÜRLEŞME sürecinin bir manivelası haline getirmekti.

Yasallık mücadelesi içerisinde, TBKP, Türkiye'nin özgürleşme sürecine somut bir katkı yapmak, var olan politik ortamın değişmesinde komünizm tabusunun yıkılmasında ve ülkenin politik ikliminin değişmesinde önemli bır rol oynamıştır.

TİP  ve TKP’nin birleşmesinde sol hareketimizin tarihindeki bu ilk, anlamlı birleşme, arkasında TBKP'yi yasal olarak kurmak girişimi ve her ikisinin hem esinlendiricisi, hem bir sonucu olarak yenilenme süreci, açıkça hem  Türkiye sol hareketinde hem genel politik ortamda kendi çapında bir fırtına yarattı.

Ölüm orucuyla Sargın ve Kutlu özgürlüğe kavuşması, 70 yıllık partinin, rejimin zindanlarından gün ışığına çıkmasıydı.

Bunun içindir ki; Bizim tarihimizin Birlik- Yasallık- Yenilenme paradigması komünist hareketin, komünistlerin özgürleşme, solun birlik tarihidir. Aynı zamanda kendimizle yüzleşmek ve özeleştiri tarihidir.

Bizim tarihimiz, Neolitik çağdan bu yana, yaklaşık 20 bin yıllık geçmişe dayanan, köklü bir kültürel birikimin, tıpkı meşe ağacı gibi kökleri tarihin derinliklerinden bulunan ve her an yeniden yeşerme umudu olan kültürel, politik ve ahlaki zenginliklerin tarihidir.

21. Yüzyılda kapitalist moderniteye karşı mücadele eden, Demokratik modernite güçlerinin yüz yılı, Rojava devriminin, Şengal, Kobane, Efrin’de direnen halkların tarihidir. Kürtlerin yüzyılıdır.

Erkek egemen anlayışına karşı mücadele eden, kadın devriminin yüzyılıdır.

Kapitalist modernitenin, hegemonik güçlerine ve faşizme karşı mücadele, Demokratik ulusu, Demokratik Türkiye’yi birlikte inşa edebileceğimiz mücadele paradigmasıdır.

İNANDIK, BIRLIKTE KAZANDIK.  İNANIRSAK BİRLİKTE KAZANABİLİRİZ.

Bunun içindir ki ; “SOSYALİZMDE ISRAR, İNSANLIKDA ISRARDIR.” Mücadelemizden asla vazgeçmeden.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums