Silivri’den Mebus Olup Çıkmak Zor...

  • 28.03.2011 00:00

Ergenekon sanıklarının seçimlerde aday olacakları, MHP ve CHP yöneticilerinin de bu işe sıcak baktıkları konusunda epeydir haberler yayımlanıyordu. Aday olanlar, seçildikleri takdirde dokunulmazlık kazanacakları için Silivri’den tahliye olacaklardı. Fakat yaklaşık iki hafta önce, Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu Hürriyet gazetesinde bir hukuki hatırlatma yayımladı. “Hatırlatma” şöyle:

“Kanadoğlu, ‘Anayasa’nın 14 ve 83’üncü maddeleri, Ergenekon gibi bir davadan herhangi bir şekilde yargılananların milletvekili seçilse dahi dokunulmazlık kazanamayacağını açıkça ortaya koyuyor. Aday olmalarında bir engel yok ama dokunulmazlık kazanamazlar’ dedi. Kanadoğlu, özetle şunları söyledi: ‘Tutuklu olanlar Dokunulmazlık kazandı gerekçesiyle tahliye de edilemez, milletvekili olduğu için tahliyesi söz konusu olamaz; böyle bir gerekçe kullanılamaz. Ancak ‘Tutuklu olma nedenleri ortadan kalktı, deliller toplandı, kaçma şüphesi yok’ ya da ‘Delilleri karartamaz’ gerekçeleriyle tahliye edilebilirler, o ayrı bir şey. [BDP milletvekili] Sabahat Tuncel olayında da oldu; mahkeme ‘Milletvekili seçildi ve dokunulmazlık kazandı’ gerekçesiyle tahliye etti. Dönemin İstanbul Başsavcılığı itiraz etti tahliye kararına, bu defa gerekçeyi değiştirdi mahkeme ve ‘Tutukluluk nedenleri kalmamıştır’ kararıyla tahliye etti. Davasının görülmesine de devam edildi. Mahkeme ‘Tutukluluk nedenleri ortadan kalkmıştır’ demediği müddetçe Ergenekon tutuklularının herhangi biri milletvekili seçilse dahi tahliye edilmeyebilir, dolayısıyla dokunulmazlık kazanmaz” (Hürriyet, 16 Mart).

Sedat Ergin, aynı gün Ergenekon sanıklarının CHP’den aday gösterilmelerinin doğru olmayacağını savunan bir yazı kaleme aldı. Ergin, yazısında Ergekon sanıklarının yemin ettikten sonra “milletvekili dokunulmazlığı” kazanacaklarını ve bu durumun milletvekili dokunulmazlığının kaldırılmasını savunan CHP’nin durumunu siyaseten zorlaştıracağını yazıyordu. Ayrıca, seçim kampanyası sırasında CHP, Ergenekon suç örgütü ile bir şekilde ilişkilendirilecektir.

Ergin’e göre “Bu, CHP açısından ciddi bir görüntü sorunu yaratabilir. Önemli bir sakınca daha var. Bu yönde bir tercih, Ergenekon’u seçimin ana konularından biri yapacaktır. Bu takdirde Ergenekon üzerinden bir seçim kampanyası yapılacaktır. Bu durum bütün seçim sürecini gölgeleyebilir ve kampanyada ön plana çıkması gereken geçim sorunu ve işsizlik gibi kitlesel konuların ikinci plana düşmesine yol açabilir.”

Sedat Ergin yazısını şöyle bitiriyordu: “CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun henüz yolun başındayken partisine bariz bir şekilde zarar verecek olan bu hamleyi yapmadan önce iki hatta üç kez düşünmesinde yarar vardır” (Hürriyet, 16 Mart).

Mesaj gayet açıktı! Sabih Kanadoğlu, Ergenokon sanıklarının seçilseler bile hukuki bakımdan Silivri’den tahliye edilmeyecekleri savunuyordu. Sedat Ergin de Ergenekon sanıklarını aday göstermenin CHP’yi siyaseten sıkıntıya sokacağını ve AKP’nin elini güçlendireceğini ifade ediyordu.

Basınımızın Amiral Gemisi’nde böyle yorumlar çıktığı zaman ne beklersiniz? Bu işin artık gündemden düşeceğini tahmin edersiniz, değil mi? Hayır! Hiç de öyle olmadı. Haberleri izleyelim:

1. “Ergenekon davası kapsamında iki yılı aşkın süredir tutuklu bulunan gazeteci Mustafa Balbay, CHP’den milletvekili aday adaylığı başvurusunu yaptı. Balbay’ın CHP’den milletvekili adayı olacağı haberleri üzerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Balbay’ı CHP’de görmekten mutluluk duyacağını belirtmiş, Balbay da ... siyasete atılmaya karar verdiğini belirtmişti” (Milliyet, 22 Mart).

2. “Mustafa Balbay'ın ardından Tuncay Özkan da başvurusunu yaptı. Özkan'ın avukatı Ahmet Çörtoğlu yaptığı açıklamada, İstanbul 1. Bölge’den Özkan adına CHP’ye aday adaylığı başvurusu yaptıklarını söyledi” (CNN Türk, 23 Mart).

3. Bu arada, MHP de boş durmuyordu. Balyoz sanığı Emekli Korgeneral Engin Alan ile ilgili sorulara MHP lideri Bahçeli şöyle cevap vermişti:

“Engin Alan bey, MHP’ye üye olmuştur. Partimizin mensubudur... Balyoz harekatı kapsamı içinde tutuklanma kararına muhatap olarak şu an Silivri’de bulunmaktadır. Adaylık için müracaatını yapmıştır. MHP de adaylığını kabul etmiştir. Seçimlere de böylelikle katılacaktır” dedi (Star, 21 Mart).

4. Ergenekon sanığı Prof. Mehmet Haberal, CHP’den milletvekili adayı olmak için müracaatını yaptı (Hürriyet, 25 Mart).

Eğer Ergenekon sanıklarının durumu böyle ise, BDP’nin desteği ile seçilmek isteyen KCK sanıklarının durumu hukuken farklı olabilir mi? Sanmıyorum!

Acaba, olup bitenlerden aşağıdaki sonuçları çıkarabilir miyiz?

a. CHP ve MHP yöneticileri, Hürriyet’te yayınlanan “hukuki hatırlatma” ve yorumları ciddiye almıyorlar!

b. CHP ve MHP yöneticileri tutuklu sanıkları seçilmeyecek yerlerden aday gösterecekler. Mesele kendiliğinden kapanacak.

c. Mustafa Balbay, Tuncay Özkan, Mehmet Haberal ve Engin Alan milletvekili seçilecekler, ama mahkeme onları tahliye etmeyeceği için Silivri’de kalmaya devam edecekler.

d. Mustafa Balbay, Tuncay Özkan, Mehmet Haberal ve Engin Alan milletvekili seçilecekler ve mahkeme siyasi baskılara dayanamayıp onları tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edecek!

Yakında, doğru cevapları öğreneceğiz...
 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums