Miladi seçimin analizi...

  • 26.06.2018 00:00

 Milletimizin Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhur İttifakı’na göstermiş olduğu teveccüh hiç şüphesiz ülke, bölge ve dünya tarihine damga vurmuştur. Milletimizin ortalama sağduyusu hedefini yine şaşmamıştır. Sandıklara yüzde 90 oranında katılarak dünyaya demokrasi dersi vermiş ve Batılı ülkeleri adeta imrendirmiştir.

Böylelikle, demokrasimiz adeta çağ atlamış, darbeler ve verimsiz yönetim biçimlerini tarihe gömmüştür. Türkiye, hükümet sistemini değiştirmiş ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet modeline geçiş yapmıştır. Hatta öyle bir geçiş yapmıştır ki, muhalefet bile seçimlerden önce kazanmaları halinde bu sistemle ülkeyi yönetecekleri noktasına gelmişti. Bu da bizim bu sistemle çok hayırlı bir iş yaptığımızın ikrarından başka bir şey değildir. Oysa nasıl yalan ve iftiralara başvurduklarını izlemiştiniz.

Yeni sistem sayesinde, oluşan ittifaklar ile ülke barajı sıfırlanmıştır. Demokrasi açısından bakarsak, temsilde yüzde yüz adalet, yönetimde de yüzde yüz istikrar yakalanmıştır. Meclis’e giren partilerin siyasal sıhhati ise ayrı bir bahistir. Bu partileri de milletimiz feraseti ile süreç içinde ıslah edecektir.

Nitekim, CHP Cumhurbaşkanı adayının partisinin çok üzerinde oy alması, CHP’de artık geri dönülemez bir değişim sürecinin önünü açmıştır. Bu durum, AK Parti ile Erdoğan arasındaki oy farkı ile mukayese edilemez. Çünkü Millet İttifakı’ndaki tüm partiler kendi adaylarını çıkartmıştır. Ama tabii ki, milletin AK Parti’ye verdiği mesaj da Cumhurbaşkanı’nın balkon konuşmasında belirttiği gibi masaya yatırılacak ve gereği mutlaka yapılacaktır.

HDP, hendek terörü ile PKK’nın sillesini yemiş olan Güneydoğu ve Doğu bölgelerimizin tamamında ciddi düşüşe geçmiştir. Bu oy kaybı Şırnak’ta yüzde 14.55, Hakkari’de yüzde 13.26, Muş’ta yüzde 13.02, Mardin’de yüzde 8.54 dolaylarında olmuştur. Bu eğilim, seçimlerdeki etkisinden öte, ülke bütünlüğü ve birliği açısından çok daha değerlidir. Çok net söyleyebiliriz ki, HDP’yi CHP barajın üzerine taşımıştır. HDP Batı’da CHP’den aktarılan oylarla Meclis’e girmiştir. Dolayısıyla, artık CHP ve HDP’nin tek bir parti olduğu resmileşmiştir. CHP resmen HDP’lileşmiştir. HDP’nin işlevine bakıldığında, bu CHP için bir utançtır.

CHP’ye bir düzine milletvekili kazandıran, yani AK Parti’nin vekil sayısını bu oranda düşüren Saadet hiçbir vekil çıkaramamıştır. Seçmenini kandırmış, Temel Bey de Cumhurbaşkanlığında yokları oynamıştır. Saadet, eğer anılırsa, artık seçimlerdeki bu menfi etkisi ve başarısızlığı, Erbakan Hoca’yı mezarında rahatsız eden bu savruluşu ile anılacaktır.

Cumhurbaşkanımız yüzde 52.6 oy oranıyla, bu çok zor ve her türlü ayakoyunun sergilendiği seçimde referandum sonuçlarını da geçerek en yakın rakibine 10 milyon oy fark atmıştır.

AK Parti 81 ilin 64’ünde önde gelmiş, HDP 11, CHP de 6 ili önde tamamlamıştır. CHP 16 yıllık bir iktidarın karşısında yüzde 22.6’ya gerileyerek seçimin yine en başarısız partisi olmuştur.

HDP’ye profesyonel oy transferiyle, bu ülkenin ana muhalefet partisi olma payesine layık olmadığını göstermiştir. Bu seçimlerdeki davranış biçimlerinin faturası sonraki seçimlerde mutlaka önlerine konacaktır.

Akşener ve İyi Parti için de bu sonuçlar bir hezimet olmuştur.

Milletimiz, demokrasi, birlik, kardeşlik ve Yeni Türkiye demiştir. Dünyaya ders, ülkemize hayırlısı olsun.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums