Yitik Kuşlar’ı en anlamlı yerde anmak…

  • 25.04.2016 00:00

 Dün Ermeni Tehciri ve neden olduğu felaketlerin 101. yıldönümünü idrak ettik. Bir koca asırı deviren, halklar arasında ağır travmalara neden olan, Millet-i Sadıka unvanı ile onurlandırılmış bir halkın binlerce yıllık yurtlarından dünyaya saçılmalarını sağlayan büyük bir kırılma… 

Kayıplarımızı andık. Korkmadan, çekinmeden…

Bu ortamı bizlere sağlayan Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın artık gelenek olduğu üzere dün üçüncüsünü gönderdiği Taziye Mesajı’nın tamamını sizlerle paylaşmak isterim. 
“Sayın Aram Ateşyan, 
Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili

Birinci Dünya Savaşı’nın trajik koşullarında hayatını kaybeden Osmanlı Ermenilerini anmak üzere bugün, İstanbul’da Ermeni Patrikhanesi’nin çatısı altında toplanan vatandaşlarımızı selamlıyor, saygılarımı sunuyorum.

Bugünkü törenin, Osmanlı Ermenilerinin yaşadıkları acıların paylaşılması ve hatıralarının yâd edilmesi için en anlamlı yer olan Türkiye’de bir kez daha yapılmasından memnuniyet duyuyorum.

İnsani vazifelerin ihmal edilmediği, sevincin ve acının samimiyetle paylaşılabildiği Anadolu toprakları her şeyin önüne ve ötesine vicdan ve adalet anlayışını koyar.

İşte bu anlayış, tarih bilincimiz ve insanlık ufkumuz gereğince Osmanlı Ermenilerinin hatıralarına sahip çıkmaya devam edeceğiz.

Türklerle Ermenilerin bin yıla uzanan ortak yaşam kültürünü yeniden hatırlamayı ve hatırlatmayı sürdüreceğiz. 
Ortak tarihleri ve benzer gelenekleri olan iki komşu halkı, nefret ve düşmanlık söylemleriyle birbirinden uzaklaştırmak isteyenlere ve tarihi siyasileştirenlere karşı dostluk ve barış hedefiyle çalışmaktan vazgeçmeyeceğiz.

Bu düşüncelerle, ebediyete intikal etmiş Osmanlı Ermenilerini bir kez daha saygıyla anıyor, hayatta olan yakınlarına taziyelerimi sunuyorum. Aynı dönemde yaşamını yitiren etnik ve dini kökeni ne olursa olsun tüm Osmanlı vatandaşlarını da rahmetle ve saygıyla anıyorum. Bu ortak acıyı paylaştığımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum. 
Ülkemize geçmişten bugüne katkıda bulunan tüm Ermeni vatandaşlarımıza da bu vesileyle yeniden teşekkür ediyorum.”

Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı Bu muazzam bir vizyon, cesaret ve vicdan örneğidir. Bu yaklaşımı Ermeniler yüz yıldır özlemle bekliyorlardı. Artık yaslarını tutmaya başlayıp onu nihayetlendirebilirler. 

Bu konuda vicdani, adil bir duruşu sergileyenler, genellikle iki kesimin etnik asabiye ile malul kesimlerinin arasında kalıyorlar.

Ela Alyamaç ve Aren Perdeci’nin yönetmenliğini yaptığı “Yitik Kuşlar” adlı film de benzer bir akıbete uğradı. “Benim Türk kardeşimi incitiyorsa, soykırım sözcüğünü kullanmam” diyen bir inceliğe sahip Hrant Dink’in eski gazetesinde hem de... 
Oysa film, ilave yükleri peşinen reddederek, iki küçük çocuğun gözünden tehcir günlerini anlatıyordu.

Ermenileri tanıma fırsatı bulamayanlara, onların ne kadar Anadolulu, ne kadar “bizden” olduğunu gösteren, bunu da gözümüze parmak sokmadan yapabilen bir filmdi bu. Yürekleri yaklaştıran, acıları ortaklaştıran ve kaybın hepimize dair olduğunu hatırlatan bir film. Hâlâ vizyonda, arzu eden görebilir.

Ancak, sadece bu filmin ülkemizde çekilebilmiş ve gösterime girmiş olması dahi, Ermeni/Türk/Kürt ve 1915 fobisini üzerimizden atma yolunda ne kadar yol alındığını gösteriyor.

Aldığımız bu mesafeyi korumalıyız. Bugünlere 1915’i, kayıplarımızı aramızda dahi konuşamadığımız günlerden geldik. Testinin sadece dolu tarafına olduğu kadar, boş tarafına odaklanmak da yanlış. 
Hayat daha ortalarda bir yerlerde cereyan ediyor, gri tonlarda…

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums