Kitap İncelemeleri

  • 1.07.2021 06:35

Kendime Yazılar / Mahfi Eğilmez / Kitap İncelemeleri / 29.06.2021

Turan Akıncı, Galata: İstanbul'un700 Yıllık Karakutusu, Remzi Kitabevi, 2021

Turan Akıncı’nın Galata kitabı tam anlamıyla bir başvuru kitabı. Yalnızca bir semt ve o semtin İstanbul’la ve Osmanlı İmparatorluğu’yla ilişkilerini değil aynı zamanda imparatorluğun finans ilişkilerini ele alıp inceliyor ve değerlendiriyor. Osmanlı borçlanması, Galata Bankerleri, Galata Sarrafları gibi birçok finansal konuyu derinliğine irdeliyor. Yalnızca Galata’yı, onun kültür varlıklarını, askeri tesisleri değil son dönem Osmanlı finansal yapısını öğrenmek isteyenler için çok önemli ve yararlı bir kitap. Kapak isminin altında yazıldığı gibi kitap gerçekten de İstanbul’un kara kutusunu inceliyor.

Fikret Kartal, Bankacılıkta Finansal Yönetim, Efe Akademi Yayınları, 2021

Fikret Kartal bu kitabında finansal yönetimini bankacılık ve bankalar açısından ele almış, finansal analizden başlayarak, risk yönetimi, sermaye yeterliliği, rasyolara kadar bütün konuları incelemiş. Bankalar açısından önemli bir konu olan aktif pasif yönetimini ele alarak kârlılık analizi yapmış. Kitabın önemli bir özelliği de çok sayıda sayısal örnek kullanarak anlamayı kolaylaştırmış olması. Bankacılığı meslek seçmiş olanlara ve öğrencilere öneririm.

Paul Krugman, Zombilerle Tartışmak (Çeviri: Aslı Candaş), Literatür Yayınları, 2021

2008 yılı Nobel Ekonomi Ödülünü (gerçek adı Alfred Nobel anısına ekonomi bilimi alanında verilen Sveriges Riksbank Ödülü) almış bulunan Paul Krugman’ın New York Times Gazetesindeki köşe yazılarından derlenmiş bu kitabı ekonomiyle ilgilenen herkesin okumasında yarar var. Çünkü kitabı okuduğunuzda özellikle ekonomi politikasının nasıl yerel bir uygulama olduğunu göreceksiniz. Krugman’ın yazdıklarının ve önerdiklerinin çoğu ABD ve benzeri gelişmiş ekonomiler için geçerli olsa da Türkiye gibi kurallara uymayan ülkelerde ne yazık ki geçerli değil. Ekonomi bilimi ne kadar evrenselse ekonomi politikası da o kadar yereldir. Örneğin Krugman yapısal düzenlemeleri hafife alıyor. Yazdıkları ABD için doğru olabilir ama henüz hukukun üstünlüğünü, güçler ayrımını yerleştirememiş Türkiye gibi bir ülkede doğru olmaz. Hele ki o ülke dual para rejiminin içindeyse.  

Taha İ. Özel, İngiliz Doğu Hindistan Şirketi, Vadi Yayınları, 2021

Özel’in kitabı son dönemlerde okuduğum en ilginç ve önemli kitaplardan birisi diyebilirim. İngiliz emperyalizminin en önemli köşe taşlarından birisi İngiliz Doğu Hindistan Şirketi’dir. Günümüzdeki çok uluslu şirketlerin de babasıdır. Taha İ. Özel’in, son derecede titiz bir çalışmayla yazdığı bu kitap, araştırmacılara, sosyal bilimlerle ilgilenenlere ve özellikle de ekonomi tarihi üzerinde çalışma yapacak olanlar çok yararlı olacak.  

Attila Köksal, Parasal Konularda Yaptığımız Hatalar, Scala Yayıncılık, 2021

Yatırım bankacılığı ve finans alanında son derecede derin bir deneyime sahip olan Attila Köksal’ın deneyimlerle teorik altyapıyı birleştirerek yazdığı bu kitap davranışsal ekonomiyle açılıyor. Türk halkının tasarruf eğilimlerini ele alıp inceleyerek devam ediyor. Özellikle bu bölümde yer alan Köksal’ın özgün görüş ve yaklaşımları oldukça önemli. Kitap, son bölümde kredi kartlarını yanlış kullanmak, varlıklarımızı sigorta ettirmemek, dolandırıcıların tuzaklarına düşmek gibi parasal konularda yaptığımız hataları irdeliyor. Çok beğendim.

Mutlu Günay, Başlangıç, Scala Yayıncılık, 2021

Mutlu Günay’ın Başlangıç adlı kitabı bir öykü kitabı. Yazar bu ilk kitabındaki öykülerinde yarı hayal yarı gerçek konuları büyük bir ustalıkla işliyor. Bu öykülerin bir bölümü okuduğunuzda size tanıdık gelecek, daha doğrusu içinde geçen bazı konular tanıdık gelecek. Mutlu Günay bilinen bazı destanlardan, söylencelerden ve öykülerden yola çıkarak onları kendi hayal gücüyle birleştirip değişik ve çarpıcı öykülere dönüştürmüş ve etkileyici bir öykü kitabı çıkarmış ortaya. Beğenerek okudum.

Dursun Ali Yaz, Düşünce Tarihi Işığında Muhasebe Felsefesi, Timaş Yayınları, 2021

Dursun Ali Yaz, daha önce bu köşede çok beğenerek değerlendirdiğim Para kitabından sonra şimdi daha az popüler ama oldukça önemli bir konuyu yazmış. Adından yola çıkarak kitabın muhasebeciler için yazıldığını düşünmeyin. Kitap bilim felsefesiyle ilgilenen herkes için yazılmış bir kitap. Para kitabında olduğu gibi bu kitabını da beğendim. Umarım Dursun Ali Yaz, kitap yazmaya ve bizlerle paylaşmaya devam eder. Çünkü ondan öğrenecek çok şey var.

Ömer Faruk Çolak, Atilla Gökçe, Enflasyon Hedeflemesi: Kuram ve Türkiye Uygulaması, Efil Yayınları,   2021

Son dönemde merkez bankalarınca uygulanan para politikası; para arzı üzerine hedef konulması ve bu yolla fiyat istikrarı sağlanmaya çalışılması yerine enflasyona hedef konularak para politikasının bu hedefi yakalamaya çabalaması şekline dönüştü. Buna enflasyon hedeflemesi deniyor. TCMB de uzunca bir süredir enflasyon hedeflemesi uyguluyor. Çolak ve Gökçe, bu kitaplarında enflasyon hedeflemesini masaya yatırıyorlar. Bu çalışmalarında ABD’li iktisatçı John Taylor’un kendi adıyla geliştirdiği Taylor Kuralı’nı[i] Türkiye için ele alıp test ediyorlar. Çolak ve Gökçe’nin kitabı konunun teknikliğine karşılık okunması rahat, kısa ve özlü bir kitap.  

 

[i] Merkez bankalarının kısa dönem borç verme faiz oranlarını, gerçekleşen ve potansiyel GSYH arasındaki fark ile gerçekleşen ve hedeflenen enflasyon oranı arasındaki sapmalarla aynı yönde değiştirmesi gerektiğini öne süren kural.

 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums