Kitap Değerlendirmeleri

  • 11.12.2020 00:00

 Mahfi Eğilmez, İnferis, Remzi Kitabevi Yayınları, 2020

Kendi yazdığım bir kitap üzerine yorum yapmam tuhaf gelebilir size ama bazı yanlış anlamaları baştan giderecek bir not yazmamda yarar olduğunu düşünüyorum. İnferis, klasik polisiye akımına da kara roman akımına da tam olarak oturtulamayacak bir roman. Başlangıçta klasik bir polisiye roman gibi başlıyor, sonra kara roman ögelerine bürünüyor olsa da asıl olarak bir polisiye kurgu içinde siyasal çürümüşlüğü, bu çürümüşlüğün bürokrasideki yansımalarını, yozlaşmış siyasetçilerle iş insanlarının çıkar birliklerini, bu çıkar birliğine göz yuman hatta alet olan kişileri anlatıyor. Bu yozlaşmış ilişkilere direnen az sayıda idealist insanı öne çıkararak umudun her zaman var olduğunu vurgulamaya çalışıyor. 

 

Ahmet Söylemezoğlu, Küresel Ekonomi Düzeni: Kurumlar ve Kurallar, Remzi Kitabevi, 2020

 

Uluslararası kuruluşlar ve kurallar hakkında birçok kitap olmasına karşılık bu kitap hem yazarının bu kuruluşlarının en önemlilerinden birisinde (Dünya Bankası) görev yapmış ve uluslararası ekonomi düzenini birinci elden gözlemiş olması hem de birçok kitapta kapsanmayan kurumların hemen hepsini kapsaması dolayısıyla diğerlerinden ayrılıyor. Kitabın basılmadan önceki halini hızlıca okudum ve birçok yeni şey öğrendim. Bu kitabı ekonomi ve finans öğrencilerine olduğu kadar IMF, Dünya Bankası, OECD, BIS gibi kurumların amaçları, çalışma şekilleri ve ilişkileri ile uluslararası finans siteminin temellerini merak edenler için son derecede önemli bir referans kitabı olacağını düşünerek okunması gereken kitaplar listesine konulmasını öneriyorum.

 

Dora Hancock, Finansçı Olmayan Yöneticiler İçin Uluslararası Finans (Türkçesi: Ali İhsan Karacan), Azimut Portföy, Scala Yayıncılık, 2020

Ekonomi ve finans konularını bu işin ilk elden eğitimini almamış insanlara anlatabilmek o kadar kolay bir iş değildir. Pek çok farklı kavramın yanı sıra sokak dilinde kullanılandan farklı anlam taşıyan kavramlar da işin içine girer ve kavrama zorlukları yaratır. Bu kitap bu zorlukları aşarak finansçı olmayanlar için son derece karışık görünen uluslararası finans düzenini olabildiğince basit, kolay anlaşılabilir bir formatta sunuyor. Çeviriyi yapan Ali İhsan Karacan hem uygulamacı hem de akademisyen olarak yıllardır bu konuların içinde olduğundan onun çevirisi kitabın Türkçesine ayrı bir değer katıyor. Ekonomi ve finans öğrencilerine ve uluslararası finans sisteminin karmaşık yapısını merak edenlere bu kitabı okumalarını öneriyorum.

Bernur Açıkgöz (editör), Siyah Kuğu: Ekonomik Krizler, Dora Yayınları, 2020

Prof. Dr. Bernur Açıkgöz’ün editörlüğünü üstlendiği (aynı zamanda yazar olarak da katkısı var) bu çok yazarlı kitap 1634’deki Lale Çılgınlığı krizinden günümüzdeki Venezuela krizine kadar 21 büyük parasal krizi ele alıp değerlendiriyor. Krizlerin neden çıktığı, nasıl gelişip yayıldığı, çözüm yolunda hangi çabaların harcandığı ve sonunda nasıl aşıldığı (henüz aşılamayanlar da var tabii) kitapta inceleniyor. Ekonomik krizler üzerine de yazılmış birçok kapsamlı kitap var. Bu kitap daha anlaşılabilir ve derli toplu bir yapı sunması bakımından oldukça yararlı bir çerçeve çizmiş. Ekonomi öğrencileri ve parasal krizlere topluca bakmak isteyenler için yararlı olacağını düşünüyorum.

Mustafa Necati Çoban, Gümüş Ekonomi, Gazi Kitabevi, 2020

Gümüş ekonomi kavramı; nüfusun yaşlanmasıyla birlikte yaşlı kesime yönelik mal ve hizmetlerin geliştirilmesi düşüncesinden doğan bir yaklaşım. Yaşlı kesime yönelik özel bazı düzenlemeler yapılması, onların çalışma yaşamına deneyimleriyle katılmasının sağlanması ve bu alanda politikalar geliştirilmesi yaklaşımı gümüş ekonomi olarak adlandırılıyor. Yazar bu kitabında bu yaklaşım çerçevesinde ortaya konulan görüşleri ele alıp değerlendiriyor ve bu yeni yaklaşımı her yönüyle tartışmaya açıyor. Batıda yaşlanan nüfusla birlikte giderek önem kazanan bu yaklaşım bizim için yeni bir konu ama önemi giderek artıyor. O nedenle kitapta öne sürülen görüşlerin değerlendirilmesinde yarar var.

 

Lewis Dartnel, Kökenler (Çeviri: Cüneyt Kural), Tellekt, 2000

Bu çok önemli kitap, insanların dünyada kurdukları uygarlıkların nasıl biçimlendiğini, bu biçimlenmede nelerin etkin olduğunu ele alıyor ve değerlendiriyor. Dartnel kitabında, Keşiflerden buluşlara, yeryüzünün tektonik hareketlerinden demokrasinin yaşama geçmesine kadar bu biçimlenmeye etki eden gelişmelerin etkileri ve sonuçlarını inceliyor. Kitap, bilimsel olguları son derecede keyifle okunan öyküsel bir anlatıma dönüştürmeyi başarıyor. Okunmasını tavsiye ediyorum.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums