Okuduğum Kitaplardan Seçmeler

  •  

 Emre Kongar, İstanbul 1940’lardan Bugüne Efsaneler, Anılar, İzlenimler, Remzi Kitabevi, 2019

Emre Kongar’ın yeni kitabı İstanbul her ne kadar 1940’lardan bugüne efsaneler ve anılar alt başlığını taşısa da bazen İstanbul’un kuruluş efsanesine, bazen de İstanbul’un Fatih Sultan Mehmet tarafından Bizans’tan alınışına kadar uzanan öykü ve tartışmalarla bezenmiş çok önemli bir kitap. Kongar, bütün bu tarihi, kendi anılarıyla, gözlemleriyle birleştirerek okunması çok rahat, akıcı, öykü ve belgeselin harmanlanmasıyla oluşan bir solukta okunabilen bir kitap çıkarmış ortaya. Bazen okuduğunuz kitabın bittiğine üzülürsünüz. Bu kitap öyle bir kitap olmuş. Okuduğunuzda bana hak vereceğinizi düşünüyorum. 
 

 

Heinz D. Kurz, İktisadi Düşünce Tarihi (çeviri: Hüsnü Bilir, Ekin Değirmenci), Heretik Yayınları, 2017
İktisadi düşünce tarihi, Joan Robinson’un deyimiyle ölmüş iktisatçıların çoğu geçerliliğini yitirmiş teorilerinin okutulması demektir. Kısmen doğru olsa da bazı değerini yitirmemiş çok önemli teoriler var. Bugün geçerli olan teorilerin çoğu da geçmişte geçerli olan teorilerin üzerinde yükseliyor: Ya onları geliştiriyor ya da onların tam tersini ortaya koyuyor. Böyle bakınca iktisadi düşünce tarihini okumak aslında oldukça yararlı bir çaba olarak çıkıyor ortaya. Bu alanda pek çok kitap var. Kurz’un kitabı da onlardan birisi. Bu alanda yazılmış en iyi kitaplardan birisi değil belki ama bazı bölümleri özgün düşünceler ortaya koyuyor. Ben yine de Gülten Kazgan’ın İktisadi Düşünce Tarihi veya Politik iktisadın Evrimi kitabını hepsine tercih ederim.
 
Barış Esen, Bölünmüşlük Gölgesinde Çatışma Çözümü Asimetrik Güç Filistin ve İsrail, Der Yayınları, 2019
Barış Esen, doktora tezini kitap haline getirmiş ve yayımlatmış. İyi ki de öyle yapmış çünkü bunu yapmasa büyük çoğunluk bu kitabı okuyamayacaktı. Esen, kitabında Filistin - İsrail sorununun temellerini, Ortadoğudaki huzursuzluğun bu konuya etkilerini, güç dengelerini, bu güçler arsındaki asimetrik durumu tarihsel süreç içinde değerlendirme ve analizlerini katarak ele alıp incelemiş. Barış Esen, bir yandan bir doktora tezinin titizliğini ve ayrıntılarını taşımakla birlikte bir yandan da okunması ve anlaşılması kolay bir kitap yazmış. Bu çerçeveden bakınca uluslararası ilişkiler, ekonomi ve iletişimin ortak sonucu olarak ortaya çıkmış bir kitap olmuş. Ortadoğuda olup bitenleri ve özellikle Filistin – İsrail sorununu merak eden herkese bu kitabı okumakta büyük yarar var.
 
Ömer Berki, Açıklamalı Dışticaret Mevzuatı, Dışticaret Vakfı Yayınları, 2019 https://www.tdv.org.tr/index.html
Ömer Berki, çoğumuz için bir bilmeceden farkı olmayan dışticaret mevzuatını, derleyip toplamış, açıklamalar yazmış ve son derecede yararlı bir kitap haline getirmiş. Kitap 1120 sayfadan oluşan devasa bir kitap.  Buna karşılık konuyla ilgili olanlar için benzersiz bir hazine. Dışticaret işinin teorik yanlarına ek olarak Türkiye uygulamasında nasıl yürüdüğünü merak edenler, öğrenciler, bu konularda ders verenler ve özellikle de dışticaret işiyle uğraşanlar için tam anlamıyla bir kaynak kitap. Dışticaret işleriyle uğraşan iş sahipleri ve uzmanlara bu kitabı edinip bir köşede tutmalarını ve başları sıkışınca açıp ilgili bölümü okumalarını öneririm.   

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums