PKK ile Avrupa’da görüşülüyor

  • 12.12.2011 00:00

 Devletin, MİT Müsteşarı Hakan Fidan düzeyinde olmasa da, özellikle PKK’nın Avrupa kanadındaki bazı isimlerle, örgütün eylemlerine son vermesi için bir süredir görüşmeler yaptığı bilgisi hükümete yakın kaynaklarca belirtiliyor. Ancak aynı kaynaklar, PKK’nın, devletin yalnızca kendisiyle görüşmeler yaptığından hareketle eylemlerini durdurmuş olabileceği analizinin yanıltıcı olacağına işaret ediyorlar. Aynı kaynaklar, Taraf ’a yaptıkları değerlendirmede, “Örgüt ile müzakerelerin yanı sıra PKK’nın ülke içindeki eylem alanının daraltılmış olması ve KCK’ya yönelik hukuki süreçte gözaltıların yapılıyor olması gibi birkaç husus biraraya geldiği için, şiddet eylemleri durulmuş olabilir” dediler.


Hükümetin, öncelikle, cenazelerin gelmemesi için çaba sarf ettiği ve bu kapsamda, PKK ile müzakerelerin Avrupa’daki PKK’lı isimlerle yürütülerek eylemsizliği sağlama arayışında olunduğuna dair sinyaller aldıklarını belirten bir istihbarat uzmanı, ilan edilmemiş bir eylemsizlik kararı var gibi bir hava olduğunu söyledi. Terör konusunda uzman hükümete yakın bir diğer kaynak ise, salt PKK ile ilintili kişilerle müzakerelerin yapılıyor ihtimalinin terör eylemlerinin azalmasında etken olmadığına işaret ederek, şöyle dedi:

“Zira, PKK içinde müstakil gruplar var. Bu gruplar (TAK gibi), örgütten bağımsız ya da bağımsız hareket ettiklerini iddia ederek eylemler yapıyorlar. Dolayısıyla salt PKK ile müzakereler ışığında eylemsizliğin olduğunu söylemek zor. Bu gruplar eylem de yapabilir müzakereler esnasında. Diğer bazı faktörler göz ardı edilerek PKK’nın eylemlerinde azalma olduğunu söylemek yanlış olur.”
 

Eylemsizliğe etki eden faktörler

Aynı kaynağa göre, eylemsizliğe etki eden çoklu faktörler şöyle;

» PKK ile görüşmelere başlandı,

» PKK’nın, Türkiye içinde özellikle Güneydoğu’daki faaliyetleri, yani alandaki gücü, jandarma ve polisin işbirliği halinde kırsalda birkaç aydır sürdürdükleri operasyonlar ile önemli ölçüde daraltıldı. Şehirlerde ise polis, eylem planlarının hayat bulmasını engelleyici istihbaratlar ile operasyonlar yapıyor.

» PKK’nın saldırı etkinliğini azaltma anlamında alandaki gelişmelere paralel olarak şehir yapılanması KCK’nın, hukuken etkisiz hale getiriliyor olması. KCK’ya yönelik operasyonlarda tutuklama ve gözaltıların yapılıyor olmasıyla birlikte, şehir eylemlerinin kimi organizatörleri etkisiz hale getirilmiş durumda. Güneydoğu’daki zorlu hava koşullarının yaşandığı kış mevsimi nedeniyle, PKK’nın eylemlerini azaltmış olması ise bir diğer unsur.
 

Avrupa’daki temsilcilerin tercih nedeni

Devlet, parlamentoda temsil edilen BDP ya da ülke içindeki diğer bazı Kürt şahsiyetlerin, PKK üzerinde etken değil edilgen konumda olduklarını görüyor. Diğer bir deyişle, BDP ya da bazı Kürt şahsiyetler, PKK etkisi altında. Dolayısıyla bu gruplar PKK üzerinde etkili olamaz.

Diğer bazı Kürt isimleriyle (Kandil) görüşme yapılması ise, “arananlar listesinde olan adamlarla nasıl görüşülür” gibi bir algı oluşmasına dolayısıyla tepkiye yol açabilir. İstihbarat kaynağı, terör eylemlerinin durdurulmasında etkili olmadığı gözlenen PKK Lideri Abdullah Öcalan ile devletin adeta ilişkileri kopardığı havasının bulunduğuna dikkat çekiyor. Devletin, dolayısıyla, örgütün eylemsizlik kararı alması için PKK üzerinde etkili olabilecek Avrupa’daki isimler üzerinden müzakere yürüttüğü izlenimi kuvvetli.
 

MİT devrede

Diğer yandan MİT’in, PKK ile görüşmelerden çekildiği ve artık bu örgüt ile müzakereleri, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı (KDGM) Büyükelçi Murat Özçelik’in yürüteceği haberlerine kuşkuyla bakılıyor. Zira, KDGM, operasyonel olmadığı gibi MİT, Emniyet ve TSK’nın topladığı istihbarat bilgileri de bu kuruma henüz gelmiyor. İstihbarat kurumlarının bilgi paylaşmadığına, dolayısıyla hangi veriler üzerinden hareket edeceği belirsiz bir kurumun PKK ile müzakereleri yürütmesinin zor olduğuna dikkat çekiliyor. Büyükelçi Özçelik’in, PKK’nın faaliyet alanının daraltılması için daha ziyade Kuzey Iraklı Kürt liderler ve Irak ile müzakerelerde etkin olabileceği belirtiliyor.

 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums