IŞİD'in Türkiye stratejisi

  • 16.01.2016 00:00

 IŞİD, son olarak Endonezya'da gerçekleşen terör saldırısını, geçen yılki Paris saldırısında olduğu gibi üstlendi.

Ne var ki bu terör örgütü, Türkiye'de gerçekleştirdiği şüphesi kuvvetli olan canlı bomba saldırılarını yetkili ağızlarca adres gösterilse de üstlenmiyor. Hükümet yetkilileri, Suruç ve Ankara Tren Garı patlamalarında olduğu gibi hafta başında Sultanahmet'te gerçekleşen canlı bomba saldırısının da IŞİD tarafından gerçekleştirildiğini açıkladılar.  Sultanahmet saldırısında 10 vatandaşını kaybeden Almanya, Türkiye'nin açıklamalarından farklı olarak saldırının hangi örgüt tarafından yapıldığının kesinleşmediğini belirtirken, Almanya iç istihbaratından sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Hans Georg Maasen, “Türkiye'nin kendi içinde birçok örgütle sorunu var. IŞİD bunlardan sadece biri. Geçmişte PKK ya da DHKP-C de benzer saldırılar yaptı.” diyordu.

Nitekim, PKK'nın bir kolu olan TAK, Sabiha Gökçen Havaalanı'na yapılan havanlı saldırıyı üstlenmiş ve Türkiye'nin turizm merkezlerini de hedef alacağını söylediği eylemlerini tüm Türkiye'ye yayacağı tehdidinde bulunmuştu.

Sultanahmet saldırısının sorumluluğunu hangi örgüt üstlenir, üstlenmez bilemiyoruz ancak kesin olan IŞİD'in, doğrudan Türkiye devleti hedeflerini yaygın biçimde olmasa da bu ülke topraklarını hem de sıklıkla hedef almakta olduğu gerçeği.

IŞİD, Niğde Ulukışla'da 2014 yılında ikisi güvenlik görevlisi biri sivil üç kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı gerçekleştirdi. İkisi Arnavut biri Kosovalı olduğu söylenen IŞİD'in yabancı savaşçıları yakalandılar ama nerede oldukları konusunda kesin bir bilgi verilmiyor. Niğde olayı, IŞİD'in, Türkiye devletini doğrudan hedef aldığı nadir bir eylemi. IŞİD'in yine sorumluluğunu üstlenmediği ama eldeki bulgularla failleri oldukları güçlü şüphesi bulunan Suruç ve Ankara Tren Garı'ndaki intihar saldırıları, Türk devleti hedeflerini değil, Kürt ve sol grupları hedef almıştı.

TOBB Üniversitesi'nden Doç. Dr. Haldun Yalçınkaya, geçenlerde CNNTürk'teki bir programda, IŞİD'in Türkiye'de 8 eylem gerçekleştirdiğini hatırlattıktan sonra bu örgütün ülkede bulaşıcı seyir izlediği tehlikesine dikkat çekiyordu.

IŞİD'in Türkiye'deki sempatizanları da yaklaşık 6,5 milyon ile bir hayli yüksek. Uyuyan yerli hücreleri zaten Suruç'ta kendini göstermişti. IŞİD eylemlerinin sıklığı, muhalefet partilerinin haklı olarak vurgu yaptıkları istihbarat zaafiyetini de gözler önüne seriyor.

IŞİD'in, yabana atılmayacak sayıdaki sempatizanları göz önüne alındığında belki de Türkiye'deki eylemlerinin sorumluluğunu üstlenmeyerek Türkiye halkını şu aşamada kendisine düşmanlaştırması işine gelmiyor olabilir.  

“Türkiye'de PKK, DHKP-C gibi örgütler de var. Biz eylemlerimizi üstlenmeyelim, nasıl olsa Türkler PKK ya da DHKP-C'yi de sorumlu tutabilirler.” kurnazlığına sığınıyor olabilir.

IŞİD, Suriye ve Irak'taki gelişmelerin seyrine göre Türkiye'de girişmekte olduğu canlı bomba saldırılarında Türk devleti unsurlarını artık yoğun biçimde doğrudan hedef almaya başlayabileceği stratejisini ne zaman uygulamaya koyabilir?

Büyük ihtimal, başta ABD'nin zorlamasıyla Türkiye'nin nihayetinde,  Suriye sınırlarını kapatması -ki IŞİD için artık sınırlı da olsa halen ikmal yolu- ve kendisine karşı gerçek anlamda eyleme girişmesi halinde IŞİD Ankara'ya duyacağı şiddetli öfkeyle Türk devleti hedeflerine saldırılar düzenleyebilir.  Suriye'deki hedeflerine yönelik top atışları örgütten ne denli misilleme görecek bilmiyoruz.

Şu aşamada, IŞİD'in, Sultanahmet'te olduğu gibi Türk turizm sanayiine darbe vurmaya devam edebileceği ihtimali kuvvetli. Yetkililer de teyakkuza geçildiğini açıkladılar zaten.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums