Sırlar ortaya mı dökülüyor?

  • 28.11.2015 00:00

 Türk jetlerinin, hava sahası ihlali yaptığı gerekçesiyle geçtiğimiz günlerde bir Rus jetini Suriye sınır bölgesinde düşürmesi olayının Türkiye'ye maliyeti Rusya'ya maliyetinden daha büyük olacak.

Yaratmaya başladığı olumsuz sonuçlarından Türkiye halkı, ekonomisi zarar görecek. Her olayda olduğu gibi uçak düşürme olayında da sorumlular hesap verme gereğini duymayacak. Bu olayda, mesele Türkiye haklı mı haksız mı değil, doğuracağı sonuçlar açısından iyi hesap edilmemiş bir eylem olarak tarihe geçecek olması.

Türkiye, 2012 yılında bir F-4 jetimizin Suriye rejimi tarafından düşürülmesi üzerine angajman diğer adıyla çatışma kurallarını değiştirmiş, böylece Suriye'den Türk hava sahasına yaklaşan uçakların sınır ihlali yapması halinde tehdit görülerek, vurulması talimatı vermişti.

Haberlerden anlıyoruz ki, TSK'ya devredilen angajman kuralları yetkisi çerçevesinde, karargahtan “vurma,” emri gelmeyince pilotlar otomatik olarak Rus uçağını, uyarılardan sonra ihlali sonlandırmayınca vurmuşlar.

Bu arada F-4 uçağının düşürülmesi olayı, Türkiye'de iyi araştırılmadığı ve hatta ölen pilotlardan biri adına açılan davanın ucunun MİT'e dokunması üzerine, olayın üstünün örtüldüğünü de hatırlayalım. Türk F-4'lerinin Suriye sularının çok içlerine girdiği zamanında çok dillendirilmişti. Bu olay en başından açıklığa kavuşturulmuş olsaydı, belki de sonraki ve nihayetinde bu haftaki uçak düşürme olayları önlenebilirdi.

Türkmenler'in yaşadığı ve Rusya'nın Akdeniz'de Suriye rejimi üzerinden kalıcı üs sağlamasına yarayacak stratejik bölgede, Rus uçağının düşürülmesiyle birlikte Türkiye ile Rusya arasında bu bölge özelinde vekaletler savaşı yürütüldüğünü artık söyleyebiliriz. Yani her iki tarafın da derdi, Suriye'den IŞİD'i yok etmek için 60 ülkeli koalisyona destek olmak değil, kendi çıkarlarını, yandaş taraflar üzerinden kollamak.  Bir yanda Türkiye destekli Türkmenler dahil rejime muhalif gruplar diğer yanda Suriye Devlet Başkanı Esed‘e ülkesinde kaybettiği toprakları geri alması için askeri desteğini veren Rusya.

Diğer yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, “Rus uçağı olduğunu bilseydik düşürmezdik.” mealindeki sözlerinden ve Ankara çıkışlı diğer resmi açıklamalardan da anlıyoruz ki iktidar, Rus uçağını düşürmekten dolayı pişman aslında ama iş işten geçti.

Türkiye'nin müttefikleri de, Suriye'de kalıcı barış için çözüm arayışlarını sekteye uğratmasından endişe duyduklarından dolayı Ankara'nın uçak düşürme hamlesinden hiç mi hiç hoşnut değiller. Bakmayın siz NATO'nun ittifak dayanışması adına kamuoyu önünde Türkiye'ye destek çıkan açıklamalarına, NATO koridorlarında, “Bu Türkiye'nin sürekli maraza çıkarma politikasından bıktık.” deyip yaka silktiklerinden emin olun.

Nitekim, Alman Başbakanı Merkel,  Rus uçağının düşürülmesi olayının Suriye'de siyasi çözüm bulma arayışlarını karmaşık hale getirdiğinden dem vururken Amerikalı Sözcü Albay Seteve Warren, “Rus jetinin düşürülmesinde Amerikan güçlerinin dahli yok. Bu olay Türkiye ile Rusya arasında” diyerek, aslında,  “NATO'yu da bu işe bulaştırmayın.” demeye getiren açıklamalar yapıyordu.

Türkiye'nin, uçağını düşürerek karizmasını fena halde çizdiği Rus Devlet Başkanı Putin,  ad vermediği Türk yetkililerinin IŞİD'in sattığı petrolden nemalanlandıkları yolundaki iddialarına kanıtlar eklerse işte o zaman seyredin gümbürtüyü. Rusya, Suriye'de IŞİD'in gizli belgelerine ulaşır da,  ABD'nin bildiğini sandığımız ama şimdilik sır gibi sakladığı kimi bilgileri ifşa ederse belki Türkiye çok zor durumda kalabilir.

Putin, elinden diplomatik nezaket eldivenini çıkardı, tıpkı bir boksör gibi çıplak elle hasmına yani Türkiye'ye daha fazla zarar vermek için  IŞİD bağlantısı iddialarını mercek altına aldı!

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums