Güvenlik bürokrasisi ne yaptı?

  • 12.09.2015 00:00

 PKK'nın, kırsalda yoğunlaşan saldırı yöntemlerini değiştirerek, il ve ilçelerde örgütlendiği, yani şehirlerde çatışma yapılanmasına geçtiği, güneydoğu bölgesinde yol kontrolleri yaptığı, kendi mahkemelerini kurduğu haberleri çok uzunca süredir yazılıyor.

PKK'nın, ilave olarak şehirlerde silah stokladığı, yol altlarına bombalar yerleştirdiği ortaya çıktı, hem de iktidarın, Kürt sorununa silahsız çözüm bulmak için yola çıktığını zannettiğimiz çatışmasızlık sürecinde.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer AKP yetkilileri, çözüm sürecinde PKK'nın giriştiği, yukarıda sayılan faaliyetlerinden haberdar olduklarını itiraf edegeliyorlar. Askerler, PKK'nın kimi faaliyetlerini, iktidarın verdiği emir doğrultusunda engelleyemediklerini, seyretmekle yetinmek zorunda kaldıklarını söylüyorlar. Bütün bu itiraflar, çatışmaların yeniden başlatılmasının gerekçesi olamaz, olsa olsa, “Niye sen PKK'nın bu faaliyetleri karşısında önlem alma gereği duymadın?” diye hesap sorulur. Nitekim, MHP, Erdoğan'ın, “PKK silah stokladı,” sözlerini yargıya taşıdı ve ilgililer hakkında suç duyurusunda bulundu. Ama bu suç duyurusundan da, yargının yürütmeye bağlanmış olmasından dolayı sonuç alınmayacağını hepimiz biliyoruz.

İktidarın, Kürt sorununa demokratik yollardan çözüm aramadığı artık bariz hale gelen süreçte, PKK'nın güç toplamaya devam ettiği ayan beyan ortadayken, asker ve genelinde güvenlik bürokrasisinin de, örgütün bu faaliyetlerine karşı kendi önlemlerini almadığı ortaya çıkıyor. Zira, PKK, bugün Dağlıca karakolu dahil pek çok askeri ve polis noktalarına tonlarca ağırlığındaki patlayıcılarla saldırabiliyorsa bu malzemeleri dünden bugün oraya tabii ki taşımadı, zaten çatışmasızlık sürecinde baktı iktidar savsaklıyor, bugünler için hazırlığını yaptı.  

Bu noktada şu soruyu sormamız gerekiyor; şayet PKK silah stokluyor, eğitimini güçlendiriyor ve istihbarat toplayabiliyorduysa asker, polis, istihbarat güvenlik bürokrasisinin, bu çatışmasızlık denen yaklaşık 2,5 yıllık sürede örgütle ilgili istihbarat toplama kapasitesini güçlendirmesi, yeni zırhlı araçları devreye sokması ve taktiklerini geliştirmesi gerekmez miydi?

PKK'nın, şehirlerin savunulması olduğu söylenen yeni stratejisi karşısında, örneğin, askeri açıdan nasıl bir taktik geliştirildi? Daha 2000'li yılların başlarında, TSK'nın Gölbaşı Oğulbey'deki özel kuvvetler karargâhında bir tatbikatı izlediğimi hatırlıyorum. Bu tatbikat, özel kuvvetlerin, şehirlerin terör saldırılarından korunmasına dair geniş bir arazide yapılan eğitimi kapsıyordu. Şehir çatışmalarında etkili savunma, arazideki tatbikat ile mi sınırlı kaldı?

Nihayetinde, çözüm denilen süreç; cesur, yürekli demokratik adımları gerektirir, çoğunluğu Türk vatandaşı olan PKK'lı teröristlere, “Silahını bırak, ülkeyi terk et,” demeye indirgenecek kadar basit bir süreç değildir.

NOT: Askeri vesayetçilerin, destek verdikleri internet siteleri üzerinden yürüttükleri suç niteliğinde olsa da cezasız kalan kara propaganda operasyonlarını, ben dahil bilen bilir. Kaleme aldığınız bir yazı ya da haberin hemen ardından vesayetçilerin internet siteleri ya da yandaş yazılı basın organları, bu yazıları çarpıtıp, aleyhinize unsurlar katarak yorumlarlardı. Şimdiki vesayetçiler de, seleflerinin benzer faaliyetlerini aynen devam ettiriyorlar. Hüseyin Gülerce de Star gazetesinde, 10 Eylül günü yayımlanan yazısında, Fuat Avni adlı hesabın, CIA'in güdümünde gizli bir hesap olduğuna dair kaleme aldığım yazıyı, şimdilerde aidiyet içine girdiği kesimleri mutlu edeceği şekliyle kendine göre yorumlayıp, Avni'nin, CIA kaynaklı Cemaat yanlısı bir hesap olduğunu ileri sürmüş.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums