Olası darbeyi önledi, elinden tutan yok

  • 11.07.2015 00:00

 Türkiye'nin makus talihi midir nedir, anlamadım gitti. 35 yıl önceki kanlı darbenin son mimarı da hesap vermeden gitti bu dünyadan çünkü hesap sorabilecek bir siyasi irade, bağımsız bir yargı hiçbir zaman olmadı. Geciken adalet adalet değildir derler ya. O misal oldu 12 Eylül davası da.

Basiretsiz siyasi iradeler yüzünden  alışkanlık yapan darbeseverlik, 21'inci yüzyılda, 2007 muhtırası  ile -püskürtülse de- hortlayıvermişti. İşte böyle bir arka planla, gazeteci Mehmet Baransu, binlerce sayfalık darbe hazırlığı iddialarını içeren planları yayımlamış, PKK ile mücadelede devletin çok ağır hatalarını gözler önüne sermiş, hepimizin gözlerini yeniden açmıştı. Ne var ki, Avrupa Birliği ilerleme raporlarında da vurgulandığı üzere, darbe davalarına dair yargı süreci, adil yargılanma hakkı gibi kimi ihlallerle yol kazasına uğradı. Böylece Türkiye, darbelerle geçen makus talihini değiştirerek, yine AB'nin dikkat çektiği gibi demokrasi yolunda ilerleme şansını kendi elleriyle yok etti. Yetmedi, iktidar, askeri vesayetin yerini alıverdi.

Bakalım, savcılığın, “Balyoz darbe planı yoktu.” demeyen ama delil yetersizliği gerekçesiyle  sanıklar için beraat veren mahkeme kararının, 7 sanık için bozulması talebi nasıl sonuçlanacak, göreceğiz.

Neticede Baransu, gazetecilik görevini yapmış, olası darbe planı hazırlıklarını ifşa etmiş, gerisi yargıya kalmıştı. Ne acıdır ki bugün Baransu, icra ettiği gazetecilik görevi  yüzünden tutuklu ve babasının da feryat ettiği üzere tecrit koşullarında tutuluyor. Kalemime Dokunma Platformu, şimdilik kalemine dokunulmayanların da kaale alması gereken yaşamakta olduğumuz şu tehlikeyi hatırlatıyor:

“Baransu'ya atfedilen suçlar ve tutuklama gerekçesi bütün gazetecileri tehlike altına atıyor. Mehmet Baransu üzerinden bütün gazetecilere gözdağı veriliyor. Yani gazeteciliğin bizzat kendisi yargılanmak, gazeteciler korkutulmak ve sindirilmek isteniyor.” Ben ekleyeyim, bu süreç çoktandır başladı.

Soruyorum, belki de olası bir darbe planı hayata geçseydi kendileri tecrit koşullarına maruz kalabilecek ve artık vekillikleri de yok hükmünde sayılacak milletvekilleri, Baransu için neden harekete geçmiyorlar? Basın örgütleri, sivil toplum kuruluşları; aylık basın raporları, bildiriler yayımlamanın ötesine geçip, Baransu'yu özgürlüğüne kavuşturacak etkin mücadeleyi neden yapmıyorlar?.

Benim bir önerim var; vicdan sahibi isek, demokrasi, hukuk devletini gönülden istiyorsak; suçsuzları cezalandırmak suretiyle suçlarını örten ve örtmeye devam eden, hepimize acılar çektiren ve çektirmeye devam edenleri Strazburg'a AİHM'ye götürelim. Elimizde o kadar çok belge var ki, klasörlere sığmaz.

NOT: Amerikan Boeing yapımı Chinook ağır nakliye helikopterlerinden birinin, VIP amaçlı Cumhurbaşkanlığı'na tahsis edileceğine dair 30 Haziran tarihli yazıma firmadan bir açıklama geldi. Açıklama, uzun uzun Chinook'ların, askeri koşullarda mükemmel performans gösterdiğine dairdi. Zaten yazımda Chinook'ların performansını sorgulamamış, bu helikopterin VIP amaçlı kullanımının konfor sağlamayacağı ama israf anlamına geleceğini vurgulamıştım. Ancak firmanın, yazımın; “Bir an aklıma geldi, yapımcısı Boeing, Amerikan ordusuna Chinook satmak istedi ama bu program iptal edildi. Demek ki firma, Amerikan ordusuna gerçekleştiremediği satışı Türkiye'de gerçekleştirmiş.” dediğim bölümünden rahatsızlık duyduğu anlaşılıyor. Firma açıklamasında, Amerikan ordusuna bugüne değin 320 Chinook ağır nakliye helikopterini sattığını hatırlatmakla yetiniyor, uzun bir teknik bilgi verdikten sonra. Ben spesifik bir satışın gerçekleşmemiş olmasından bahsediyordum, Amerikan ordusuna satış yapılmamış olmasından değil.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums