Washington, İncirlik’in askerî kullanımını isteyebilecek

  • 20.09.2014 00:00

 ABD, NATO’nun tek Müslüman üyesi Türkiye’nin de yer aldığı 10 çekirdek koalisyon ülkesine ek olarak Arap ülkelerinin de, terör örgütü IŞİD’e karşı gerek Irak gerekse Suriye’de planlanan müşterek hava harekâtına katılımını çok önemsiyor.

Vahşi infazlarına tanık olunsa da IŞİD’in  Arap ülkelerinin toplum tabanlarında destekçileri olduğu biliniyor.  Yine de ABD, ileride, “Batılı Hıristiyanlar, terörist de olsalar bu insanları öldürdüler” şeklinde bir algının oluşmasına karşı Arap ülkelerinin IŞİD ile mücadelede açık desteklerini çok önemsiyor. Arap ülkelerinin, büyük olasılıkla ekim ortalarına kadar Amerikan liderliğindeki koalisyon güçlerine, IŞİD operasyonlarında ne tür destek vereceklerini somutlaştırmaları gerekiyor. Keza Türkiye’nin de.

Ama Türkiye’nin ayaklarında rehine prangası  var, eli kolu bağlı.

Zira IŞİD, haziran ayından bu yana Musul bölgesinde başkonsolos dahil 49 Türk’ü rehin tutuyor. Keşke film geri sarılsa idi de Ankara, büyük bir istihbarat hatası yapmayarak, Türklerin IŞİD’in eline geçmesini önleyebilseydi. Ama artık geçmiş ola.

“Tek Suriye diktatörü Esad gitsin de...” diyerekten IŞİD terör örgütüne topraklarından geçiş kolaylığı gibi destek vermekle suçlanırken artık bu örgütün hedefinde olan Ankara’nın, bu arka planla koalisyon ortaklarına ne tür katkı sunacağı belirsizliğini koruyor.

Ankara, Suriyeli ve Ezidi mültecilerine ek olarak IŞİD ilerleyişinden kaçarak sınırlarına yığılan Kürt mülteciler ile başetmek adına koalisyon ile insanî yardım için işbirliği yapabileceğini belirtiyor. İncirlik üssünün kullanılması istenirse Ankara’nın,  2003 Irak işgalinde olduğu gibi koalisyon güçlerine askerî amaç dışında lojistik destek verebileceği spekülasyonları yapılıyor.

Peki, IŞİD’e karşı operasyonun lideri konumundaki  ABD’yi , Ankara’nın yukarıda saydığımız kimi katkıları tatmin eder mi? Hayır etmeyecek. Washington, IŞİD’e karşı etkin mücadelede ileri teknolojiyle donatılmış  İncirlik üssünün, uzun vadede askerî amaçlı kullanımı için Ankara’nın esneklik göstermesini  isteyebilecek. Yani, bomba yüklü koalisyon uçaklarının IŞİD’e karşı saldırıda bu üsten havalanmalarını isteyebilir.

Washington’un,  Ankara’nın rehine hassasiyetini de anlamakla birlikte bu müttefik ülkeden, İncirlik üssünün askerî amaçlı kullanımı için yapacağı olası talebine  “kesin hayır” yanıtı almak yerine esnek ve sabırlı bir yaklaşım sergilemesini istediği belirtiliyor.

Diğer yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen hafta Katar’ı ziyaret ederken yaptığı açıklamada, bölgedeki tüm terör örgütlerine karşı mücadelede  destek sözü vermesi ile, Washington’un, IŞİD’e karşı müttefiklerinden istediği siyasi desteği Ankara önemli ölçüde karşılamış. Rehine sorunu nedeniyle Erdoğan’ın IŞİD’in adını zikretmemiş olması , Washington’da kimi çevreleri rahatsız etmiş olsa da yönetimi tatmin etmiş.

Ankara, IŞİD’in Türkiye üzerinden petrol kaçakçılığı faaliyetlerine karşı ortak mücadele amaçlı  bir Amerikan heyetinin önümüzdeki hafta Türkiye’ye gelmesini de kabul etmiş. ABD’nin, İncirlik’teki insansız hava araçları Predatorler dahil kimi teknik imkanlarla IŞİD’in kaçakçılık faaliyetlerini izleme ve önleme gibi bir dizi öneri getirmesi bekleniyor.

Ama rehine prangası, Ankara’nın, güvenlik çıkarlarını da tehdit ettiğini nihayetinde gördüğü IŞİD’e karşı etkin mücadelesini önlüyor, bu örgüt militanlarının Türkiye üzerinden geçişlerinin durdurulmasını önlediği gibi. Zira IŞİD, rehine pazarlığında, Türkiye’den rahat geçiş şartını da dayatıyor.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums