Bakalım muhalefet, adayına Kürt kartını açacak mı?

  • 18.06.2014 00:00

 Türkiye, iyi yetişmiş adamları ve kadınları, iftiralarla harcama, yeme kültürünün en iyi örneklerini maalesef verir.

57 Müslüman devleti bir araya getiren ama İslam dünyasının arkaik yani çağdışında kalmış sorunlarına çözüm bulmaktan aciz İslam Konferansı Örgütü’ne, 10 yıllık genel sekreterliği boyunca işlevsel bir kimlik kazandıran Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu da, CHP ve MHP tarafından cumhurbaşkanlığı seçimleri için çatı adayı ilan edildiği önceki gün itibarıyla, saçma sapan yaftalamalarla karşı karşıya kaldı. Bakalım önümüzdeki günlerde daha ne tür karalama kampanyalarına maruz kalacak.

AK Parti ve taraftarlarının, İhsanoğlu’na yönelik olumsuz ve zaman zaman küçümseyici tepkileri iyi analiz edildiğinde aslında iktidarın, varsın seçilme şansı az olsun, parlak bir aday ile ters köşe olduğunu söylemek mümkün. CHP’nin, kimisi tesadüfen ve torpille milletvekili olmuş bazı üyelerinin, İhsanoğlu’nun adaylığına verdikleri, yok efendim,  “böyle bir aday, CHP’nin kendini inkârından başka bir anlam taşımazmış” gibisinden sözüm ona temsil ettikleri partilerinin gerçek değerlerinden bile habersiz, anlamsız tepkilerine ancak gülüp geçilir.

İhsanoğlu, bilinen tarihi Antik Mısır dönemi olan kimya dalındaki eğitimini, bu fen bilimleri dalının dolayısıyla doğduğu Mısır’da yapıyor. Kimya sanatını sosyal bilimler ile sentezleyen İhsanoğlu, aynı zamanda bir Arap, Osmanlı tarihi uzmanı, akademisyen ve uluslararası diplomat. İKÖ Genel Sekreterliği görevi öncesi kendisini bir Körfez ülkesinde tanımış bir emekli Türk büyükelçi, İhsanoğlu’nun, derin entelektüel alt yapısından övgüyle bahsederken bir yanındakiyle Arapça konuşurken diğer yanındakiyle Fransızca tartışmaya girebilen çok yönlü, derinlikli ve geniş kuşatma kabiliyeti olan bir bilim insanı, yetenekli bir diplomat olduğuna vurgu yapıyor. Bu emekli büyükelçi, İhsanoğlu’nun, “Gezi olaylarının ilk başta doğru bir eylem olarak başladığı ama sonrasında rayından çıktığı yolunda” biraz itici gelen söylemlerinin, tek başına bu kişinin demokrat kimliğini sorgulamak için yeterli olmadığına işaret ederken, “Evet Gezi, Maocular ve darbeciler tarafından sonrasında esir alındı.” demekten kendini alamıyor.

Bizim ahalinin çoğunluğu, ne yazık ki, bel altı vuruşlara, sahte kahramanlık söylemlerine itibar edegelmekte. Cezasız kalan yolsuzluğun, toplum üzerindeki yıkıcı etkileri konusunda farkındalığı gelişmemiş bir topluluk. Kahvehanelerde, televizyon izlerken kimi siyasetçilerin, diğerlerine bel altı vuruşlarını maalesef onaylayan bir zihniyet toplumda hakim.

İhsanoğlu, kürsülerden bağırıp çağıracak, küfür tarzı söylemlere başvuracak bir kişilik de değil. Belki, kimi Türk ahalisinin itibar edebileceği yukarıdaki nitelikte olmaması yüzünden olası cumhurbaşkanı adayı Erdoğan karşısında seçilmek için pek şansı olmayabilir.

İhsanoğlu’nu bekleyen bir başka handikap da şu: Muhalefet, örneğin, Erdoğan’ın birinci turda olmazsa ikinci turda seçilme garantisi olarak gördüğü Kürt seçmenlere hitap etmesi için kendisine ne ölçüde açık kart verecek ya da verecek mi?

MHP’nin çatı aday arayışlarında HDP ile temas bile kurmamış olması, İhsanoğlu’nun ülkeyi kucaklayıcı bir seçim propagandası yapmasında elini kolunu bağlayabilir.

Diyelim, muhalefet çatı adayı İhsanoğlu’na, Kürtlere de açılımını sağlayacak açık kart verdi, yine de seçilme şansı çok yüksek görünmüyor. Zira HDP, her ne kadar kendi cumhurbaşkanı adayını açıklamaya hazırlansa da seçimlerin ikinci turu olan 24 Ağustos’ta, birinci turda seçilememesi halinde olası aday Erdoğan’a destek verebilir. Zira HDP, ancak bu destek ile Kürt açılımı projesinde Erdoğan üzerinden kısmen de olsa ilerleme sağlayabileceğini hesaplıyor.  

İhsanoğlu, neticede Çankaya Köşkü’ne çıkmasa da -ki seçilmesi de ihtimal dışı değil- Türkiye’nin, uluslararası çaptaki değerlerinin toplumda görünürlüğü açısından moral aşılayacak. Ve inanın, pek çok kişi İhsanoğlu için sandık başına gidip oy verecek, rakip aday ile makası daraltacak. Kendisini hiç tanımam ama başarılar diliyorum.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums