Afrin yenilgisi ABD’nin dengesini bozdu

  • 21.03.2018 00:00

 Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin’i ele geçirmesi en fazla ABD’nin canını acıtmışa benziyor. Pentagon ve Dışişleri’nden dün Münbiç ve Afrin ile ilgili yapılan açıklamalar ciddi bir moral bozukluğunu yansıtıyordu.

ABD Dışişleri Sözcüsü, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Özgür Suriye Ordusu’nun kontrolü altına giren Afrin için “endişe duyduklarını” açıkladı. Pentagon Sözcüsü ise Türkiye’nin operasyon yapmaya hazırlandığı Münbiç’te Amerikan askeri varlığının bulunduğunu hatırlatarak “Münbiç’i boşaltmayı düşünmediklerini” duyurdu.

Nerden bakarsanız bakın, Washington’dan peş peşe gelen bu açıklamalar ciddi bir moral bozukluğunu yansıtıyor. Bu durum anlaşılmaz değil elbet; ABD’nin eğitip donattığı, umut bağladığı terör örgütü, yaklaşık iki ay süren operasyonda 3 bin 500’ün üzerinde kayıp vererek, Afrin merkezini Türk Silahlı Kuvvetleri’ne terk etmek zorunda kaldı. Üstelik, ABD’nin verdiği cephanelikleri de Türkiye’ye kaptırdılar.

Suriye’deki DEAŞ efsanesi El Bab’da, PYD/YPG efsanesi ise Afrin’de çöktü. Türk Silahlı Kuvvetleri, ABD’nin dünyaya pazarladığı bu iki büyük yalanı (DEAŞ ve YPG), sınırlı bir askeri operasyonla çökertmeyi başardı. Afrin’de aynı zamanda YPG’nin dokunulmazlığı da ortadan kalktı. Türkiye, ABD’nin “Kara gücü” olarak koruma altına aldığı, eğitip donattığı, dokunulmaz kıldığı YPG’yi askeri olarak hedef alarak ABD’nin bölgedeki -kafalardaki- “süper devlet”, “büyük güç” imajını da yerle bir etti.

ABD bu yüzden de Türkiye’ye karşı kızgın ve öfkeli. “Münbiç’i boşaltmayız” açıklaması da bu yenilgili ruh halinin dışa vurumu.

Pentagon ne yapacak?

Afrin’in rövanşını Münbiç’te mi alacak? Yoksa Amerikan askeri, Münbiç’te PKK/YPG’yle beraber Türk askerine karşı mı savaşacak?

Bu açıklamalar, Amerikan dış politikasında dengelerin iyice bozulduğunu gösteriyor. Münbiç konusunda Türkiye ile varılan anlaşmaya uyulmazsa Türkiye, Afrin’de olduğu gibi Münbiç’e de askeri harekat düzenler. Bunu dünyaya ilan etmiş durumda. ABD, Afrin operasyonuna karşı nasıl bir tavır aldıysa Münbiç’te de bu tavrın fazlasını alamaz.

PKK/PYD’NİN AFRİN’DE UYGULADIĞI

TEHCİRİ GÖRMEDİLER

Afrin’e konusuna gelince; ABD Dışişleri Sözcüsü “Afrin’de endişeliyiz” dedi. Oysa terör örgütü PKK/YPG altı yıl önce Afrin’i ele geçirdiğinde ABD hiç endişeli değildi. PKK/PYD’nin Afrin’e girmesi üzerine 250 bin sivil, Afrin’den canını kurtarmak için kaçmak zorunda kalmıştı.

Suriye Aşiretler ve Kabileler Yüksek Meclis’inin verilerine göre PYD/PKK, 2012’den bu yana Kuzey Suriye’nin farklı noktalarında Arap, Kürt, Süryani ve Türkmen nüfusa yönelik tehcire başvuruyor. YPG, sadece Afrin civarındaki 60 bölgeden 250 bin sivili sürdü. Suriye topraklarının yüzde 25’ini, Türkiye-Suriye sınırının da yüzde 65’ini işgali altında tutan PKK/PYD’nin zorla göçerttiği nüfus 1 milyon 955 bine ulaştı. Türkiye’nin gündeminde olan Menbiç’ten 250 bin Arap sürüldü. Kamışlı’dan 150 bin Arap, Kürt, Süryani; Deyrizor’dan 350 bin Arap…

Rakamlar sadece Afrin’de değil, PKK/PYD’nin Fırat’ın batısında da, doğusunda da korkunç bir tehcir uyguladığını gösteriyor. Bu korkunç suçları Amerikan desteğiyle işlediler. ABD, DEAŞ-PYD tiyatrosuyla bölgenin demografisini değiştirdi.

Evet, gerçek bu. ABD Dışişleri Sözcüsü’nün “Afrin’de endişeliyiz” sözleri fazlasıyla yersiz, ikiyüzlü ve adice. ABD, PKK/PYD’nin Suriye’de uyguladığı tehcir polkasının başsorumlusudur. “Afrin’de endişeliyiz” sözleriyle de bu sorumluluktan kaçamazlar!

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums