ABD kime gözdağı veriyor?

  • 21.06.2017 00:00

 ABD, önceki gün PKK/PYD’ye müdahale eden Suriye jetini düşürerek sahadaki güçlere önemli bir mesaj verdi. “Tehdit”, “gözdağı” veya “uyarı” anlamına gelen bu mesaj, rejime hamilik yapan Rusya kadar PKK/PYD’yle çatışma halinde olan Türkiye’yi ilgilendirmekte.

ABD’nin rejim jetini düşürmesi üzerine ilk tepki doğal olarak Rusya’dan geldi. Kremlin, ABD ile sahada olan bilgi alışverişini kestiğini ve ayrıca “Fırat’ın batısındaki tüm faaliyetlere askeri hedef olarak bakacağını”duyurdu.

ABD Genelkurmay Başkanı ise Rusya ile sahadaki ilişkileri eskisi gibi sürdürmeye kararlı olduklarını açıklayarak, aslında endişe etmesi gereken tarafın Rusya olmadığını anlatmaya çalıştı. ABD’nin Rusya’yı endişelendirmeme çabası, aslında rejim jetini düşürme eyleminin sanıldığı gibi Rusya’yı değil, daha çok Türkiye’yi hedef almasından kaynaklanıyor.

Bizimle hiç alakası yokmuş gibi davranmanın âlemi yok; ABD’nin koruması altındaki PKK/PYD’yi tehdit eden, “bir gece ansızın geliriz” diyen, Beyaz Saray’daki Erdoğan-Trump zirvesinde “Gerekirse müdahale ederiz” restinde bulunan taraf Türkiye’den başkası değil.

Nitekim PKK’nın Suriye kolu PYD/YPG’yle Suriye rejimi ve Rusya’dan daha çok Türkiye’nin sorunu var. Suriye rejimi, iç savaşın patlak verdiği ilk günden itibaren PYD ile koordineli hareket etmekte; Rusya da en az Esed rejimi kadar PYD ile iyi ilişkiler içinde. Putin, PYD ile diyalog içinde olduklarını fakat bu örgüte -şimdilik- silah vermediklerini açıklamamış mıydı?

ABD, Suriye jetini düşürerek sahadaki güçlere açıktan “PKK/PYD’ye dokunanı yakarım” mesajı veriyor. Bu mesaj, Türkiye’ye yönelik hem gözdağı, hem de bir deneme-sınama, nabız ölçme içeriği taşıyor.

Bu tehditlere boyun eğerse Türkiye’nin önüne daha fazlasını koyacaklar. ABD, adım adım Suriye’ye dönük müdahalelerin önünü kesmeyi ve Ankara’nın Fırat Kalkanı operasyonuyla Azez-Cerablus hattında kurduğu etkinliği zayıflatmayı planlıyor. ABD’nin sahaya dönük kısa vadedeki hedefinin bu olduğu açıkça görülüyor. Pentagon, Suriye’deki siyasi dizaynın sonuna yaklaşılırken, PKK/PYD’yi bölgede dokunulmaz kılmanın peşinde.

ABD’nin saldırgan hamlelerine karşı Ankara, Suriye’ye dönük müdahale imkanlarını canlı tutmak zorunda. Rusya’nın, “Fırat’ın batısı”nı SDG’ye yasaklayan kararı Ankara için önemli bir fırsat sunuyor. Rusya ve İran’la birlikte ABD’ye karşı ortak hamleler geliştirilebilir.

Unutmayalım; ABD, Rusya’dan daha çok Ankara’nın kararlılığını ve sınırlarını test ediyor. Fakat ABD’nin hesaba katmadığı bir şey var; bu konudaki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararlılığı. Ülkenin bekasını tehdit eden hiçbir gelişmeye Ankara seyirci kalmaz. Bunu zamanla onlar da anlayacak.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums