Beka sorununun çözümü...

  • 13.02.2017 00:00

 AK Parti cephesi, cumhurbaşkanlığı sistemi referandumunu toplumsal ve siyasal kutuplaştırmaya dönüştürmeme adına olsa gerek kampanya çalışmalarını mümkün oldukça sağduyulu yürütmeye çalışıyor.

Ancak hükümet sistemi değişikliğiyle ilgili tartışmaya girdiğinizde işler ister istemez hayati bir hal alıyor. Türkiye’nin siyasal dönüşümünde tarihi bir dönemeci işaret eden cumhurbaşkanlığı sistemini konuşurken “Evet de, Hayır da iyidir, güzeldir, saygındır”iyimserliğiyle meseleyi ele almak mümkün değil.

Çünkü cumhurbaşkanlığı sisteminin gündeme gelmesini sağlayan ihtiyaçlar, Türkiye’nin beka mücadelesi ve sorunuyla yakından bağlantılı. Cumhuriyet’in 100’üncü yılına girerken devlet kendi varlığının devamlılığına yönelik büyük tehditler hissetmeseydi, siyasal sistemde şüphesiz böylesine büyük değişime yönelme gereği duymazdı.

Bu anlamda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şu sözleri, meselenin özünü kavramamız açısından büyük önem taşıyor: “Cumhurbaşkanlığı sistemi, Türk milletinin asırlardır devam eden ‘beka meselesi’nin en doğru çözüm yoludur.”

Yakın geçmişe dönüp bakıldığında cumhurbaşkanlığı sistemine geçişin hangi ihtiyaçlardan doğduğu daha iyi anlaşılabilir.

PKK ve FETÖ saldırılarının niteliğine bakıldığında; bu iki terör örgütünün son yıllardaki saldırılarının iktidarı değiştirme ve dizayn etme hesaplarından doğrudan devletin varlığına doğru yöneldiği görülecektir.

Türkiye’ye istikamet verme, siyaseti dizayn etme amaçlı terör saldırıları, son iki yılda Irak ve Suriye’de olduğu gibi merkezi otoriteyi çökertmeye dönüşmüştür. Bu nedenle devletin kendi varlığını korumak ve güvenceye alabilmek için asayiş ve güvenlik tedbirlerinden daha fazla düzenlemeye yönelmesi gerekir.

Cumhurbaşkanlığı sistemini bu çerçevede ele almak gerekiyor: Merkezi otoriteyi çökertmeye yönelik saldırılara devlet daha fazla tahkim edilerek ancak yanıt verilebilir. Siyasal ve toplumsal bütünlüğü parçalamaya dönük saldırıları geri püskürtebilmek için devlet millet kaynaşmasını daha fazla sağlamak gerekir.

100’üncü yılında Cumhuriyeti çökertmeye, dağıtmaya çalışan uluslararası güçlere, cumhurbaşkanlığı sistemiyle, yani devleti daha fazla “Cumhur” ile güçlendirerek yanıt verilmek isteniyor. Hükümet sistemi değişikliğinin Türkiye’nin daha fazla güçlenmesi gereğinden doğduğunu görmek gerekiyor. “Hayır” Türkiye’nin zayıflamasına yarar, “Evet” ise devletin ve milletin güçlenmesine.

Karar milletin!

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums