Erdoğan, Suriye’deki oyunu bozdu

  • 10.02.2017 00:00

 Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Donald Trump arasındaki görüşmenin zamanlaması en az içeriği kadar önemliydi. Zira biraz daha geç kalınsaydı büyük ihtimalle Trump, Ortadoğu ve özellikle Suriye meselesindeki kritik kararları Türkiye’yi dinlemeden almış olacaktı. Erdoğan’la yapılan görüşmeden sonra ABD’nin Ortadoğu stratejisi Türkiye merkezli olarak şekillenmeye başlayacaktır ki, mevcut gidişat bunu gösteriyor.

ABD'deki güç merkezleri, Donald Trump’ın Ortadoğu stratejisini şekillendirmek için var gücüyle devrede. Bunu uluslararası medyada çıkan haber ve yorumlardan anlamak mümkün. Amerikan seçimlerine iki gün kala Obama’nın “Rakka Planı”nı devreye koyması da zaten bunu gösteriyordu. Trump’ın görevi devralmasına üç gün kala ise Obama, yine hazırladığı Rakka planını yeni başkana sundu. Merkezinde PYD’nin olduğu bu planının Trump tarafından askıya alınması da yeni başkan üzerindeki PYD baskısını kesmedi; Amerikan medyasında “PYD’nin neden olmazsa olmaz olduğunu” kanıtlamaya çalışan peş peşe bir sürü “bilimsel” makale yayımlandı. Son zamanlarda yoğunlaşan bu türden siyasi ve stratejik analizlerle açıkça görülüyor ki, Trump’ın Ortadoğu politikasını etkilemeye ve daha önce belirlenen ana hatta tutmaya çalışıyorlar. Trump’a özellikle de “Rakka Planı”nı kabul ettirmeye çalıştıkları anlaşılıyor.

Bu kadar üzerinde durulduğuna göre “Rakka Planı”nın ABD açısından çok önemli olması gerekir, değil mi? Oysa “Rakka Planı” diye bir şey de yok; daha doğrusu ortada bir plan var ama bu PYD’yi ABD’nin siyasi müttefiki haline getirerek profesyonel orduya dönüştürme planıdır. “Rakka Planı” dedikleri şey bu.

Bu planın suya düşmesi “İkinci İsrail” planının darbe alması anlamına geliyor ki, bütün tartışmaların, siyasi oyunların bu konu üzerinde odaklanması bu yüzden. Trump ile kesintiye uğramadan devam edeceği düşünülen bu kanlı planın, Erdoğan’ın geç kalmamak adına telefon diplomasisini kullanarak devreye girmesiyle birlikte tehlikeye düştüğü görülüyor.

Trump’ın CIA Direktörü Mike Pompeo’yu Türkiye göndermesi bu açıdan çok önemli. Trump'ın, yeni Ortadoğu stratejisini Türkiye ile yakın diyalog içinde oluşturmaya başlaması “Rakka Planı” adı altında oluşturulan Ortadoğu’yu parçalama, PKK/PYD’yi devletleştirme planının suya düşmesi anlamına gelecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’de oynanan oyunu şimdiden bozmuş görünüyor.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums