Trump ile yeni bir sayfa

  • 20.01.2017 00:00

 Donald Trump, bugün yemin ederek göreve başlıyor. 15 Temmuz darbe girişimiyle krize giren Türk-Amerikan ilişkileri, Trump döneminde normalleşme yoluna girebilir. Ancak normalleşmenin birinci şartı Trump'ın, Fetullah Gülen'i himaye politikasına son vermesi. Aksi durum, 15 Temmuz darbesinin devam ettiğini gösterir. Fetullah Gülen, deporte edilmeden iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi mümkün görünmüyor.

Ankara'nın, FETÖ lideri Gülen'i himaye eden bir yönetimle ciddi bir ortaklık kurması, yola "stratejik dost" olarak devam etmesi eşyanın tabiatına aykırı. FETÖ, Türk devleti için bir iktidar sorunu değil, bir beka meselesidir. Bu örgüt, 15 Temmuz darbe girişimiyle merkezi otoriteyi çökertmeye ve ülkeyi iç savaşa sürükleyerek işgale açık hale getirmeye çalıştı.

Dolayısıyla bu örgüt liderini himaye eden hangi devlet veya hangi güç olursa olsun, Türk devletinin varlığına yönelik bir tehdidi elinde koz olarak tutuyor veya kullanıyor, demektir. Ki zaten Ankara da FETÖ meselesini bu çerçevede ele almakta ve değerlendirmekte.

Ankara'nın, Trump yönetiminden diğer bir beklentisi terör örgütü PYD/PKK'ye olan Amerikan desteğinin kesilmesidir. Türkiye'nin toprak bütünlüğünü, milli egemenliğini, siyasi birliğini hedefleyen bir örgüte yönelik destek veren yönetimler Türkiye'nin dostu değil, düşmanıdır. Nitekim Obama yönetimi, Türkiye ile olan ilişkileri açıkça düşmanlık noktasına kadar taşımıştı.

PKK/PYD militanları halen Kuzey Suriye'de Amerikan askerlerince eğitilmektedir. Terör örgütü PYD/PKK'yı profesyonel bir ordu haline getirmeye çalışan Obama, gider ayak PYD'ye Amerika'da ofis açma imkanı sunarak, terör örgütünü siyasallaştırmaya çalıştı.

Ankara'nın asla kabul edemeyeceği bu desteğin Trump döneminde kesilmesi şart. Aksi takdirde içeride yürütülen "terörle mücadele"nin hiçbir anlamı kalmaz.

FETÖ ve PKK/PYD, Türkiye'yi de içine alan Ortadoğu'yu yeniden şekillendirme projesinin iki temel ayağını oluşturuyor. Obama yönetiminin desteğiyle FETÖ, Türkiye'de 15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştirirken; PKK/PYD ise Güneydoğu'dan başlayarak Türkiye'yi Irak ve Suriye'ye çevirmeye çalıştı.

Bu tablo ortadayken ABD ile ilişkilerin normalleşmesi kolay değil; Trump'ın FETÖ ve PKK/PYD'ye karşı ciddi kararlar alması lazım. Ankara, hakkı olarak Trump'ın, Obama döneminde terör örgütleriyle kurulan ilişkilere bir nokta koymasını bekliyor.

Başbakan Binali Yıldırım'ın deyimiyle; Trump'ın seçilmeden önce ve seçildikten sonra Türkiye ile ilgili yaptığı değerlendirmeler umut vericiydi; ancak aceleye gerek yok; Trump'ın asıl yüzünü başkan olduktan sonra hep birlikte göreceğiz.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums