Silahlı solun yeniden keşfi

  • 8.02.2015 00:00

 Almanya İçişleri Bakanlığı, önceki gün yasaklı DHKP-C propagandası yapan bir dergiyi kapatma kararı verdi. Bakanlığın gerekçesi, derginin şiddet içerikli eylem propagandası yapması. Bizde ise durum tersinden ilerliyor; merkezde yer alan Cumhuriyet ve Hürriyet gibi gazeteler, 1970'li yılların silahlı sol örgütleri hakkında yeni yazı dizileri ve haberler yayımlamaya başladı. Okurlar, 1980 öncesinin silahlı sol örgütlerini ve liderlerini adeta yeniden keşfediyor. 

Tarihi bilmek, öğrenmek kuşkusuz herkesin hakkı; ama bu anlatıların çoğu "Elde silah, kahramanca çarpışan" gençlerin hikâyelerinden oluşuyor. Şiddete ve ölüme övgü içeren bu yayınlarla gençlerin tarihi doğru okuması mümkün değil. Gençlerin karşı koyamayacağı belki de tek şey, kahramanlık hikâyeleridir. Bunun cazibesine kapılmayacak genç yoktur. 70'li yılların silahlı örgüt liderleri, soylu birer şövalye gibi sunulduğunda, gençlerin elinden buna hayranlık duymaktan başka bir şey gelmez. Tarihin kanlı sayfalarından, gençlere rol modeli çıkarmak çok büyük bir kötülük. 

* * *

Her alanda olduğu gibi elbette tarihi öğrenme konusunda da üst bir otoriteye ihtiyaç yok. Fakat, tarihi okuma biçimlerini sorgulamaya da herkesin hakkı var. Silahlı sola birdenbire duyulan özlemin güncel sebepleri olmalı. Yoksa merkez medyanın yıllardır yakınından bile geçmediği silahlı örgütleri yeniden keşfe çıkması anlamsız olurdu. 

Cumhuriyet ve Hürriyet, bu yayınlarla 1970'lerin kaos ve istikrarsızlık üreten kanlı hikâyelerini yeni kuşaklara, Türkiye toplumunun demokrasi mücadelesinin bir parçası olarak sunuyor. Aslında tarih diye anlattıkları bugünün özeti; eski Türkiye'nin elitleri, demokrasi dışı yöntemlerle yürüttükleri iktidar savaşını, topluma "demokrasi" ve "özgürlük" mücadelesi olarak kabul ettirmeye çalışıyor. Oysa merkez medya bütün bir ülkenin savaşını değil, dar bir güç çevresinin savaşını veriyor. 70'lerin kaos ve istikrarsızlık üreten silahlı terör gruplarını bu kadar yüceltmeleri boşuna değil; meşru bir mücadele vermedikleri için yardıma demokratik sol'u değil, silahlı sol'u çağırıyorlar. Ülkeyi yeniden kaosa ve istikrarsızlığa sürükleyecek silahlı aktörlere ihtiyaçları var. Biraz silahlı soldan, biraz Kürt sokağından gelecek şiddetle, ülkeyi iç savaşa sürüklemek işten bile değil! 

Amaçları AK Parti'den kurtulmak mı, yoksa Türkiye'yi sürekli kaos ve çatışma içinde tutmak mı, emin olamıyorum. Ama oyuna sürekli silahlı aktörleri davet etmeleri, demokrasi ve özgürlük kaygısı gütmediklerini gösteriyor. Türkiye'yi yangın yerine çevirmek istediklerine bakılırsa, karşı karşıya olduğumuz güç pek de bu toprakların insanı değil. Arkada, bu topraklar üzerinde daha büyük çıkarları olan güçler olmalı. 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums