Önce savaş lobisi silahsızlanmalı

  • 21.11.2014 00:00

 Çözüm sürecinde “eylemsizlik”, “ateşkes”, “çekilme” derken, silahsızlanma konusuna geldik. Bu noktaya gelmek kuşkusuz önemli ancak medyada çıkan haber ve yorumlarda sürekli “PKK’nın neden silah bırakamayacağı” anlatılıyor. Bunun için “bilimsel” yorumlar, konjonktür analizleri ve “gerçekçi” değerlendirmeler yapılıyor. Ama nedense bu analizler hep PKK’nın silahsızlanamayacağı ana fikriyle sonuçlanıyor.  

Oysa hükümete silahsızlanma teklifi hazırlayıp sunan bizzat örgüt lideri Öcalan’ın kendisi; Öcalan, yaşadığımız zamandan herhalde haberdar biri olarak bu teklifi yaptı, yoksa Mars’taki siyasi konjonktüre dayanarak “silahsızlanalım” demiyor. Bu teklifi kamuoyuna da HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, İmralı heyetinde yer alan Pervin Buldan, İdris Baluken ve Sırrı Süreyya Önder duyurdu. Kandil de “silahsızlanmanın müzakerelerin sonuçlanmasına bağlı” olduğunu kabul etti. PKK’nın en şahin ismi Mustafa Karasu bile “müzakerelerde anlaşırsak tabii ki silahı bırakırız” açıklaması yaptı. Peki PKK için ihtimal dâhilinde olan bu silahsızlanma konusu bizim medyamız için neden imkansız ve uzak bir hayal? 

Aslında ne İmralı’yı, ne Kandil’i ne de HDP’yi ikna etmek imkânsız; zor olan, medyadaki savaş lobisini silahsızlanmaya ikna etmek. İlk günden beri “AKP’ye inanmayın” diyerek çözüme itiraz ettiler; çekilmeyi durduran örgütün sınır dışına çıkmamasında ne kadar haklı olduğunu savundular. Şimdi de silahsızlanmanın mümkün olmadığını anlatıyorlar. 

30 yıldır isyan halinde olan, devletle çatışan bir örgüt “silah miadını doldurdu” deyip silah bırakma  noktasına gelmişken, medyadaki savaş lobisi, silah ve “devrimci şiddet” güzellemesi yapmaya başladı. Örgüt yöneticilerinin ikide bir dağa çıkan gençlerin sayısının fazlalılığından dem vurması da boşuna değil; bunda şiddet romantizmi yapan medyadaki savaş lobisinin büyük payı var. 

Ayrıca Abdullah Öcalan’ın hazırlayıp sunduğu “silahsızlanma teklifi” hiç de hayal değil. Kandil fazla umut vermese bile daha yakın geçmişte PKK hem Türkiye’ye karşı silahlı mücadele dönemini kapattığını ilan etmiş hem de örgütün 24. yılında kendisini lağvetmişti. Dün gerçek olan bugün niye hayal olsun? Türkiye, 1999’dan daha geri bir noktada mı?

Abdullah Öcalan, 1999’da Türkiye’ye teslim edildiğinde örgütü için yeni bir strateji belirledi. Bu stratejiyi “Demokratik birlik” sloganıyla özetledi. Örgüte çekilme talimatı veren Öcalan, PKK’nın fesh edilmesini de sağlamıştı. Öcalan, yakalandıktan tam üç yıl sonra, 4-10 Nisan 2002’de toplanan PKK’nın 8. kongresi bakın hangi kararları almış: “1-PKK, tarihsel rolünü tamamlamış olası gerçeği kararlarından hareketle Kürdistan, Ortadoğu ve dünyanın diğer alanlarındaki faaliyetlerine son verir. 2- Kurucu üye ve dönemin kadrolarından hayatta olanların da katıldığı 8. Kongresi’nde vardığı bu tarihsel kararın ardından, kendi adını kullanabilecek bütün çaba ve girişimleri gayrimeşru kabul eder. 3- PKK 8. Kongresi Başkan Apo’nun AİHM’e sunduğu Savunmalar ile kapsamını ve içeriğini belirlediği Demokratik Uygarlık çizgisini manifesto olarak kabul eder ve demokratik kurtuluşu amaç edinir. 4- KADEK, kendisine devredilen PKK’nın mirasını demokratik kurtuluş amaçlarına uygun düşecek biçimde sahiplenir...”

Öcalan’ın doğum yıldönümünde lağvedilen PKK’nın yerine kurulan KADEK ise (Kürdistan Özgürlük ve Demokrasi Kongresi) devlete şu çağrıyı yaptı: “Kürt sorununu mevcut sınırlar içinde çözmeyi hedefleyen KADEK, Türk devletini Kürt halkının uluslararası normlarla tanınan haklarını kabul etmeye davet eder. Bu doğrultuda KADEK, idamın kaldırılmasını, Kürtçe eğitim ve yayın hakkının tanınmasını, demokratik yollarla siyaset yapmanın ve iktidara katılımın önünün açılmasını ister...”

Bugün bu taleplerin hangisine Türkiye karşı çıkıyor? Tabii burada şöyle bir itiraz yapılabilir: “Ortadoğu eski Ortadoğu değil, PKK da eski PKK. Süreç değişti, Irak ve Suriye’de özerk Kürt bölgeleri oluştu.”  Doğru, zaman değişti; ancak Ortadoğu’daki bu yeni gelişmeler, örgütün eskisinden daha fazla güçlenmiş olması gibi nedenler, PKK’nın Türkiye’ye karşı silahı elde tutması sonucunu doğurmaz; aksine geçen zaman, Kürt hareketinin silahları bırakıp siyasete geçme zamanının çoktan geldiğini gösteriyor. 

Türkiye, bu demokratik geçişi sağlayacak siyasi olgunluğa erişmiş durumda. PKK’nın silahsızlanması artık hayal değil, gerçeklik sınırları içinde. Ancak öncelikle medyanın bu fikre alışması gerekiyor. Dağdakilerden daha çok silaha sahip çıkan bir medya varsa silahsızlanma elbette kolay olmaz.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (5)

  • cem doğru
    cem doğru
    20.10.2012 09:04

    müslimanlar artık zengiledi servet artıkca nalayışlar değişmeye başladı. gerçekten insanalrın gözünü köretmye başladı. tepeden inmeci ben yaptım oldu mantığında kurulan sistem kim olursa olsun beli süeden sonr akendine benzetiyor solunu sağını müslimanı fark etmediğine tanık oluyoruz. bu fırsatları değerlendirsin müslimanlar zengin olmay devam etsinler baklım ilerde bugünleride arar hale geleceğiz. kapitalis ve laikler yer değiştirmekte bu daha tehlikleli bir dönüşüm.

  • murat kapkıner
    murat kapkıner
    5.10.2012 14:59

    Sevgili Mustafa. Bi ke o gazete bir gazete geğil, İslamcı hiç olamaz; o bahsettiğin pisliği yayınlayan şey islamcı değil, gazete bile olamaz. O çocuk bana bir şey dese yanıtlardım. Ama gördüğün gibi salt sövüyor; ne diyeyim. Dava açtık sadece. Lütfen İslam ahlakını tanıdıktan sonra birilerine müslüman veya değil deyin. Bence bu adamlar İslama davet edilemeyecek kadar ahlaksız. Belge elinizde.

  • Mustafa Yılmaz
    Mustafa Yılmaz
    19.09.2012 10:30

    Sayın Kapkıner, Milat gazetesinden Erdal Şimşek çok ama çok ağır bir cevap yazdı size. bir hafta oldu sizten tek ses çıkmadı. Yani o çocuğun söylediklerini kabul mu ediyorsunuz? Alın size yazının linki: http://www.milatgazetesi.com/Tarafin-terbiyesi/33132

  • murat kapkıner
    murat kapkıner
    16.09.2012 03:07

    Erdem. Bu ağızın kimin ağzı olduğunu bildiğimden sana bir şey söylemeyeceğim. Şu hariç: alkış tutacak insan bulup bulmadığımı görmek istiyorsan yazımın başlığını yazıp internette bir gezinmen yeter.

  • erdem demirci
    erdem demirci
    12.09.2012 18:17

    Bu adam kafayı sıyırmış sanırım, maaş aldığı yeri cennet mekan olarak insanlara pazarlıyor. Taraf pkknın psikolojik harbinde üstlendiği rolle çirkin yüzünü göstermiştir. Hani şu Altanın 400 kilometrelik alan hakimiyetinden dem vurması ve şimdi Beytüşşebabda teröristleri gömecek iki metrelik alan bulamayışları! Murat Kapkıner biraz ER ol! pespaye bir terör yardakçılığının mümin duyarlılığı kılığında ortalıkta çalımla dolaşmasına alkış tutacak İNSAN bulamayacağını bilecek zekaya sahip olmalısın

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums