Rojava çözüm sürecinin Aşil topuğu mu?

  • 28.09.2014 00:00

 Çözüm süreci nasıl çöker? Hangi provokasyonla, hamleyle ya da girişimle? Sürecin başladığı günden bu yana süreci zora sokacak, çökertecek küçüklü büyüklü onlarca girişimle karşılaştık. Enteresan siyasi mühendislik projeleri gündeme geldi. Paris'te PKK'lı üç kadın yöneticinin öldürülmesi, Gezi olayları, 17 Aralık darbesi bir şekilde barış sürecini hedefliyordu. 

Süreci sabote edemediler ancak süreç karşıtları bir kenara da çekilmedi. Sürecin en zayıf noktasını keşfetmeye çalıştılar. Sonunda buldular da o en zayıf halkayı: Rojava! Amberin Zaman aylar önce kaleme aldığı "Rojava barış sürecinin Aşil topuğu" başlıklı yazısında bakın nasıl görmüş sürecin o en zayıf halkasını: "Kobanê’deki katliamlar durmaz ve nüfusu yüz binlerle anılan kentin kendisi de düşer ise ne Öcalan ne BDP ne de Kandil Kürt halkının gözünde ‘IŞİD ile işbirliği yapıyor’ görüntüsü veren bir iktidar ile müzakereleri sürdürmeyi izah edebilir."

* * *

Bu satırlar, yazarın Rojava'ya karargah kurmasını, Türkiye'nin IŞİD'e silah yardımı yaptığına dair yalan haberleri dolaşıma sokmasını ve seri halde yaptığı Salih Müslim röportajlarının sırrını da çok iyi açıklıyor. Tabii Hasan Cemal'in Kandil'den sonra Rojava'ya başlattığı turları da. 

IŞİD'in Kobani'ye yönelik başlattığı saldırının faturasını medya üzerinden hükümete çıkarmalarının sebebi de bu. Önce "Türkiye-IŞİD işbirliğini" pompaladılar, şimdi de göz yaşartıcı bir şekilde "Hükümetin destek verdiği IŞİD'in Rojava'da Kürtleri katlettiğini" anlatıyorlar. 

Kürtlerin zor durumda olduklarına şüphe yok. Ancak bu zorluktan, bu çevrelerin yönlendirdiği “Türkiye düşman" lığına kapılarak çıkamazlar. Türkiye, Rojava'daki Kürtler için bir çıkış noktası, kurtuluş yoludur, Türkiye savaşılması gereken düşman bir ülke değildir. Bunun ayırdına vardıkları zaman işleri daha kolaylaşacaktır. HDP'nin sınırda yaptığı şov, Kandil'in savurduğu savaş tehditleri sadece iki taraf arasında köprülerin açılmasına yarar. Çözüm arayışı içinde olanlar savaş naraları atmaz, Türkiye ile diyaloğa geçer, diplomasiye yüklenir, kamuoyunu kazanmaya çalışır. 

* * *

Çözüm karşıtlarının Rojava üzerinden yapmaya çalıştığı da zaten Kürt hareketini masayı devirmeye ikna etmektir. Hükümet düşmanlığını körükleyerek, Kürtlerin masada kalmasını anlamsız göstermeye çalışıyorlar. Rojava'yı, Öcalan'ı devreden çıkaracak büyük bir soruna çevirmek istiyorlar. Hükümet ile Kürt hareketi arasında gerilimi tırmandırarak İmralı'nın bile önüne geçemeyeceği bir öfke seli, isyan dalgası oluşturmak peşindeler. 

* * *

İmralı'nın bu dalgadan etkileneceğini sanmıyorum. Çünkü Rojava'yı çözüm sürecinin Aşil topuğuna çevirmek isteyenlerin hedefinde doğrudan Öcalan var. O da bunun farkında ve buna geçit vermez.  

Kürt hareketinin Rojava'yı iyi analiz etmesi gerekiyor. Abdullah Öcalan'ın IŞİD'i bir İsrail projesi olarak tanımlaması önemliydi. IŞİD saldırısıyla aslında Türkler ve Kürtler arasında çözüm süreciyle birlikte kurulan yeni kardeşlik ilişkisi vurulmak isteniyor. Kandil'i, HDP'yi bilmem ama Öcalan'ın bu tehlikeyi gördüğünü düşünüyorum.   

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums