Kürtler 'ortak ordu' mu kuruyor?

  • 13.09.2014 00:00

 Ankara'da IŞİD trafiği hızlanırken, Kürt siyasetinin önde gelen isimleri de "ulusal birlik" ve "ortak savunma" konularını görüşmek üzere Kürdistan Bölgesi ve Rojava'ya gitti.  

IŞİD'in Musul'u ele geçirerek Erbil'e yürümesi, Mahmur'a saldırması ve Ezidi Kürtlerin yaşadığı Şengal'i kuşatması, Kürtler arasında birlik ihtiyacını yeniden gündeme getirdi. HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve Ahmet Türk'ün başında olduğu bir heyet, Erbil ve Dohuk'ta Kürt hükümeti yetkilileri ve Mesud Barzani'nin lideri olduğu KDP yöneticileriyle görüştü. Demirtaş ve Türk, bu ziyarette muhataplarına Kürt örgütleri arasında "ortak ordu" kurulmasını önerdi. Kürdistan Yönetimi'nin bu teklife olumlu yaklaştığı belirtilse de, Mesud Barzani'nin PKK'nın başını çektiği güçlerle "ortak ordu" kurması kolay değil.  

Hali hazırda PKK ve PYD kontrolündeki YPG güçleri, IŞİD'e karşı birkaç cephede savaşıyor. Bu fiili durum bile Barzani'yi yeterince zorluyor. PKK'nın IŞİD'e karşı savaşma gerekçesiyle girdiği bölgelerden çıkmaması, o bölgeleri kontrolü altına almaya çalışması iki taraf arasında ciddi bir gerilim üretmiş durumda. PKK ve Kürt yönetimi arasındaki ipler Rojava yüzünden uzun bir süre önce zaten kopma noktasına gelmişti. PYD'nin KDP'ye yakın örgütleri tasfiye etmesi üzerine Barzani, Rojava'ya açılan sınır kapısını kapatmak zorunda kalmıştı. IŞİD'in Kürt Bölgesi'ne saldırı başlatmasıyla kopan ilişkiler yeniden ısınmaya başladı; ancak Kandil'deki bazı örgüt yöneticilerinin Peşmerge karşıtı açıklamaları, PKK'ya bağlı medyanın Peşmerge'yi küçük düşürecek yayınları, iki taraf arasındaki ilişkileri yeniden kopma noktasına getirdi. 

Fakat Ortadoğu'daki son gelişmelerin Kürtleri birlik olmaya zorladığı da bir gerçek. Rojava'daki PYD güçleri ile Kürt Bölgesi'nin birbirlerine olan ihtiyacı her geçen gün artıyor. IŞİD saldırıları bunu açıkça gösterdi; Mahmur ve Şengal'deki Ezidileri koruyamadılar. IŞİD'e birlik halinde karşı koyamadılar. Burada iki taraf da birbirini suçluyor; ancak asıl sorun PKK ve PYD'nin fırsatçı tutumundan kaynaklanıyor. Barzani'ye karşı sürdüregeldikleri düşmanca tutum, Kürtlerin Suriye ve Irak'ı kapsayacak güçlü bir birliktelik kurma fırsatını olumsuz etkiledi. PKK ve PYD, örgüt çıkarlarını ön planda tutmayı sürdürdüğü müddetçe "ortak ordu" kurma fikri hayal olmaktan öteye geçemez. 

Kürtler arasında uluslararası meşruiyete sahip olan tek güç Kürdistan Bölgesel Yönetimi. Amerika ve Batılı ülkeler Kürt yönetimine silah, para ve eğitim desteği sunmaya başladı. Barzani sorun yaşadığı PKK ve PYD'ye mahkûm değil. PKK ve PYD, bölgede Barzani'yi zayıflatma üzerine kurulu bir politika izliyor. Bu stratejik yönelimi terk etmedikleri sürece, iki tarafın birlikte "ortak ordu" oluşturması mümkün değil. 

Mesud Barzani, 2003 Irak işgalinin ardından bölgede özerk bir yönetim oluşturma becerisini gösterebildi. Şimdi IŞİD gerekçesiyle bölgeye yapılacak yeni bir Amerikan müdahalesiyle, kazanımlarını daha da artıracak. Bugüne kadar ordu kurmasına izin verilmeyen Barzani, Batı desteğiyle modern bir ordu kurmaya başladı bile. Ayrıca Bağdat yönetiminin petrol ihracına karşı çıkardığı engeller de aşılmak üzere. 

Kürtlerin kendi aralarındaki sorunları çözmesi, yakınlaşmaları, birlik içinde hareket etmeleri elbette iyi bir fikir. Ama bunun için Barzani'den daha çok PKK ve PYD'nin çaba harcaması, fedakârlıkta bulunması gerekiyor. Ortadoğu değişirken Kürt hareketinin hâlâ eski ideolojik kodlarla Barzani'ye yaklaşması birliğin önündeki en büyük engeli oluşturuyor. Kürt siyasetçilerin egosunu biraz törpülemesi şart. Abdullah Öcalan'ın mektup yazarak "Kürdistan'ın lideri" diye hitap ettiği Barzani'ye, yakışık almayacak şekilde hitap etmek, hatta onu aşağılayacak yayınlar yapmak birlik isteyen taraf için pek tutarlı bir yaklaşım değil. Kürtler arasında birlik için önce bu dil değişmeli.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums