Çözüm sürecinde yeni aşama

  • 12.03.2014 00:00

 Çözüm süreci bir yılı geride bıraktı. 30 Mart yerel seçimlerinden sonra çözüm sürecinde yeni bir aşamaya geçileceğine dair önemli bilgiler geliyor. Abdullah Öcalan, 21 Mart Newroz kutlamaları için kendisinin deyimiyle "tarihi" bir mektup hazırlıyor. Ancak bu gelişmeler, Ergenekon sanıkları hakkındaki son tahliye kararlarının yarattığı kaosun gölgesinde kaldı. Bu konuda da söylenecek çok şey var kuşkusuz; ancak önceliği çözüm sürecindeki son gelişmelere vermek istiyorum.

Abdullah Öcalan ile 9 Şubat'ta görüşen BDP heyeti, çözüm sürecinde yeni bir aşamaya geçileceğine dair mesajla döndü. Pervin Buldan, Abdullah Öcalan'ın "seçimlerden sonra müzakerelere geçileceğini" aktardı. Hatırlanacak olursa İmralı, Kandil ve BDP tarafından yapılan açıklamalarda,"müzakere aşamasına geçilemediği" gerekçesiyle çözüm sürecinde ileri bir aşamaya gelinemediğinin altı özellikle çiziliyordu. Bu konuda Kürt hareketinin temel beklentisi ya da talebi "diyalogdan müzakere aşamasına geçilmesi" yönündeydi. İmralı ile yapılan görüşmeden sonra verilen mesajlara bakarak, süreçle ilgili bu tıkanıklık durumunun aşılmak üzere olduğunu söyleyebiliriz. Abdullah Öcalan'ın BDP'li heyete aktardığına göre devletle yaptığı son görüşme "olumlu" geçti. Öcalan, süreçten umutlu. Ayrıca 21 Mart'taki Newroz için de "tarihi" bir mektup hazırlıyor. Bu mektup geçen yıl olduğu gibi bu Diyarbakır'da halka okunacak.

Pervin Buldan'ın İmralı'daki görüşmeyle ilgili Fırat Haber Ajansı'na verdiği bilgiler de çok önemli. Buldan: "Öcalan, devlet heyetiyle yapmış olduğu görüşmenin olumlu geçtiğini ifade etti. Daha önce dile getirdiği, '30 Mart'a kadar, seçimlere kadar beklerim' ifadesinden ziyade, daha çok diyalog sürecinin bittiği ama müzakereye geçilmediği, onun da seçimlerden sonra yapılacak ilk görüşmede gerçekleşebileceğine değindi. Öcalan, 'Yasal çerçeve' için yapılacak sözleşmenin ilk adımlarının ise 'seçimlerden sonraki ilk toplantıda atılacağını' söyledi."

Pervin Buldan'ın ifadelerinden de anlaşılacağı üzere çözüm sürecinde bir süredir dile getirilen sıkıntılar ve engeller aşılmış görünüyor. Newroz kutlamalarında okunması için hazırlanan mektupta Öcalan'ın, "diyalogdan müzakere aşamasına geçileceğinin müjdesini" vermesini bekleyebiliriz. Devlet heyetiyle Öcalan arasında yapılan son görüşmede, bu konuda bir mutabakata varıldığı anlaşılıyor. Müzakerelerin ilk gündem maddesi şimdiden belirlenmiş: "Sürece yasal çerçeve yasası".

Bu gelişmeyi, Başbakan Erdoğan'ın Ağrı ve Muş mitinginde yaptığı, "çözüm sürecini ilerleteceğiz" açıklaması da doğruluyor.

Ancak Türkiye'nin ciddi bir siyasi kriz içinde olduğu gerçeği de göz ardı edilmemeli. 30 Mart yerel seçimlerinde ortaya çıkacak tablo aşağı yukarı tahmin ediliyor. Fakat ülkedeki kaos görüntüsü, bugünden yarına sağlıklı öngörülerde bulunmayı da zorlaştırıyor. Suikastlar, darbeler ülke gündeminden henüz çıkmış değil.

Çözüm sürecindeki son gelişmeler, Abdullah Öcalan'a yönelik kaset komplosunun amacına ulaşamadığını da gösteriyor. Öcalan'ın çözüm sürecinden çekilmesini sağlamak için yapılan tehditler başarıya ulaşmadı. İktidarla yürüttüğü görüşmeleri kesmesi için Öcalan'a baskı uygulayan, onu "düşünmeye" zorlayan, başaramayınca da piyasaya şantaj kasetleri servis eden barış karşıtı lobi, istediğini elde edemedi. Anlaşılan savaş lobisi, Öcalan'ın önlerine attığı "süreçten ha çekildim, ha çekiliyorum; AKP ile yürümez" laflarıyla oyalanırken; Öcalan çözüm sürecini korunaklı bir limana demirlemekle meşguldü. Barış karşıtı liberal lobinin hâlâ en büyük yanılgısı, Öcalan'ı manipüle edebileceklerini sanmaları bence; oysa Öcalan, yanıldıklarını bile onlara sezdirmeyecek kadar kurt bir lider.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums