Tıkanıklığı aşacak formül

  • 12.10.2013 00:00

 PKK lideri Abdullah Öcalan’ın “önüm açılmazsa süreçten çekilebilirim” açıklamasının ardından KCK da “çözüm deklarasyonu” adıyla sert bir bildiri yayımladı. Kandil, sürecin devam etmesi için bazı şartlar öne sürdü. Bu şartlardan “Öcalan’la müzakerelere geçilmesi” talebi öne çıkıyor. Kürt hareketinden peş peşe gelen bu açıklamalar, kamuoyunda sürecin akıbetiyle ilgili ciddi kuşkulara neden oldu.

Çözüm süreci bitti mi?

PKK tekrar silahlara mı sarılacak?

Çatışmalı döneme geri mi dönüyoruz?

Hükümet, sürece nokta mı koydu?

Bu sorulara yanıt bulmaya çalışırken dün önemli bir Kürt siyasetçiyle telefonda görüşme fırsatı buldum.

Kandil’in bundan sonra tekrar silaha dönmesinin zor olduğunu anlattı. Silahın artık seçenek olmaktan çıktığını belirtti.

Ancak çözüm sürecindeki tıkanıklık aşılmazsa en az silah kadar tehlikeli başka yöntemlerin devreye girmesinden korktuğunu anlattı.

BDP’li vekil, çözüm sürecindeki tıkanıklığın aşılmasının zor olmadığını söyledi. Eğer hükümet, gözlemci bir heyet oluşturur ve gazetecilerin İmralı ile görüşmesinin önünü açarsa çözüm sürecinde yaşanan tıkanıklık da aşılır. Hükümetin atacağı bu adım, Kürt tarafında iktidarın süreci ilerletme isteği ve iradesi olarak algılanacak.

Hükümetin seçimlere kadar demokratikleşme paketinin dışında başka bir adım atmaması, Öcalan ile de ilişkileri mevcut düzeyin üzerine çıkarmaması durumunda olacakları sorduğumda BDP’li vekil, silahların gündeme gelmeyeceğini ancak bu kez başka tehlikelerin kapıda olduğunu ima etti. Süreç bozulursa Kandil belki silaha başvurmayacak ama bölgedeki kaosun Türkiye’ye taşırılmasına omuz verecek, ülke içinde istikrarsızlık yaratan güç kaynağı olacak.

Bu kısa konuşmadan anladığım Kürt siyasetçiler, çözüm sürecindeki tıkanıklığın Kandil’in elini güçlendirmesinden korkuyor. Süreç tıkanırsa inisiyatif tümden Kandil’e geçecek. BDP, bunun önüne geçmek için İmralı’nın elinin güçlendirilmesi gerektiğini biliyor. Tıkanıklık aşılırsa inisiyatif tekrar İmralı’ya geçecek, aşılmaz ise Kandil bu süreçten daha fazla güçlenerek çıkacak. Bunun demokratik Kürt siyasetinin aleyhine olacağı kesin.

KCK’nın yayımladığı bildiriye bakıldığında Kandil’in siyasallaşma sancısı çektiği rahatlıkla görülür. Örgüt karşılaştığı ilk problem karşısında silaha başvurmamak için adeta kıvranıyor. Silah ve şiddet başvurulacak birinci çözüm yöntemi. Kürt hareketi için silah hâlâ kendini ifade etme aracı. Çözüm sürecinin karşılaştığı ilk ciddi engelde Kandil yine silah kartını masaya sürdü. Ancak henüz silaha davranmış değil. Koşullar oluşursa bundan kaçınacağını hiç sanmıyorum.

Çözüm sürecinin tıkanmasına umut bağlayan iç ve dış güçlerin varlığı biliniyor. Türkiye’yi istikrarsızlaştırmak, yönetilemez hale getirmek için en küçük fırsatı bile değerlendireceklerdir. Bunun önüne geçmek için İmralı ile görüşmeleri daha nitelikli hale getirmek ve Kürt siyaseti için demokratik alanı genişletmek gerekiyor. Cumhuriyet tarihinin en büyük demokratikleşme projesini yürüten bu hükümetin, bu tıkanıklığı aşarak kendisini devirmek için pusuda yatanlara şans tanımayacağını tahmin ediyorum.  

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (1)

  • Orhan Yavuz
    Orhan Yavuz
    15.01.2014 14:21

    Yazara göre yargı kötü. İyi de AKP hükümeti bu yargı eliyle, bu yargıyı kullanarak iktidarını sağlamlaştırdı. Çok can yaktı. Çok hukuksuzluğu teşvik etti, destekledi. Bugünkü noktaya gelinmesinin baş sorumlusu AKP iktidarıdır. Bu sorumluluğu onlara hatırlatmayacak mıyız? AKP iktidarından yaptığı zulümlerin hesabını sormayacak mıyız?

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums