Fidan Ada’ya cevapları götürdü

  • 9.02.2013 00:00

 MİT Müsteşarı Hakan Fidan geçen hafta İmralı’ya giderek Kandil ve Avrupa’nın sürece onayını iletti 

İmralı süreci işliyor. Bunu en üst düzeyde Başbakan Erdoğan geçen günlerde kamuoyuna açıkladı. Ancak esas kritik aşamaya ne zaman geçileceği merak ediliyor. Bu aşamayı, Öcalan’ın PKK’ya yapacağı sınırdışına çekilme çağrısı oluşturuyor.


Bu konuda önemli gelişmeler yaşandığına dair ipucunu, Başbakan Erdoğan Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Slovakya gezisinden sonra Türkiye’ye dönerken verdi. Erdoğan, “MİT Müsteşarım İmralı’ya gitmiş olabilir” dedi. Başbakan’ın kesinlik içermeyen bir ifadeyle gündeme getirdiği bu ziyaret, geçen hafta içinde gerçekleşti.


Hakan Fidan’ın ziyaret nedeni ise Kandil ve örgütün Avrupa kanadının daha önce Öcalan’ın gönderdiği mesajlara verdiği yanıtlar. BDP’li Ayla Akat ile Ahmet Türk’ün 3 ocakta İmralı’ya yaptığı ziyarette Öcalan, ateşkes, sınırdışına çekilme, silahlı mücadeleyi tümden bitirme konularını da içeren yeni bir sürecin başlayacağı mesajını vermiş, PKK’nın görüş ve tutumunu kendisine bildirmesini istemişti.


Bu mesaj Kandil ve Avrupa’ya gitti ancak cevaplar İmralı’ya gidecek BDP’li heyetin gecikmesi üzerine bir türlü Öcalan’a ulaşamadı.


İşte MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Kandil ve örgütün Avrupa kanadının yanıtlarını İmralı’ya götürerek, Öcalan ile bundan sonraki atılacak adımları tartıştı. Edindiğim bilgiye göre, Kandil ve Avrupa kanadı, İmralı sürecine “evet” yanıtını verdi. PKK ya da bugünkü popüler adıyla KCK, Öcalan’ın tek muhatap olarak görüşmeleri sürdürmesini kabul ederek, İmralı’dan gelecek talimatlara uyacağını bildirdi.


Kandil’in bu yanıtı İmralı sürecinde yeni bir evreye girildiği anlamına da geliyor. Bundan sonraki adımda Öcalan’ın sınırdışına çekilme çağrısı gelecek. Daha önce yine bu köşede çekilme çağrısının on gün içinde gerçekleşeceği bilgisini vermiştim. Bu süre, İmralı’ya gidecek heyet üzerinde bir anlaşmaya varılmasına göre kısalabilir veya uzayabilir. Fakat göründüğü kadarıyla birkaç gün içinde heyet konusunda anlaşılacak. Eğer heyet krizi aşılamazsa, Öcalan, sözkonusu çekilme çağrısını başka bir yöntemle de verebilir. Bu konuda sürprizlere açık olmak gerekiyor.


Kamuoyunda ve siyaset çevrelerinde Öcalan’ın örgütü tarafından dikkate alınıp alınmayacağına dair kuşkular var. Hatta çekilme çağrısına Kandil’in uymayacağı şüphesi üzerine Öcalan’ın açıklama yapmaktan çekindiği iddiaları da söz konusu.


Ancak Kandil ve BDP’nin İmralı’ya itiraz gibi görünen birtakım açıklamalarının, başlayan yeni barış sürecinin önünde engel teşkil edecek kadar ciddi nitelikte olmadığı belirtiliyor. Kandil’in itirazları daha çok şekil yönünden öne çıkıyor. Başbakan’ın işi sadece İmralı üzerinden bitirme isteği, örgütte rahatsızlık uyandırıyor.


BDP cephesinde ise, hükümetin kendilerini yeterince dikkate almadığı yönünde bir duygu var. Eşbaşkanların her fırsatta dile getirdiği, “Biz posta güvercini değiliz, basit bir aracı olmayız, sürece aktör olarak katılmalıyız” sözleri bu durumu ifade ediyor. Kandil ve BDP’nin zaman zaman yaptıkları sert çıkışların arkasında bu rahatsızlıklar bulunuyor.


Fakat ne PKK’nın ne de BDP’nin İmralı’dan gelecek çağrı ve talimatlara karşı çıkmaları bekleniyor. Hakan Fidan’ın İmralı’ya götürdüğü mesajın özü bu.



kurtulustayiz@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (1)

  • Ad Soyad Giriniz...
    Ad Soyad Giriniz...
    4.06.2014 22:25

    Psikologlar ile tedavi gormesi gereken sadece "Beyaz Turk" diye tanimladiginiz insanlar degil. Toplumun butun kesimlerinde tedaviye muhtac on milyonlarca insan var bu ulkede. Buna basbakan da dahil. Daha bir hafta once, Almanyayi ziyaret edereken, Aleviler hakkinda olumsuz sozler sarfetti. Kendisini elestiren Turk asilli Yesiller parti baskanina verdigi cevap? "Sen kimsin ya. Sozde Turkmus..."vs. Bu ulkede her kesimden insanda olan zaaflardan soz ediyoruz. Uste cikan, kendini guclu goren "Sen kimsin, sen benim kim oldugumu biliyor musun?" diye tehdid eder . Kimin ne zaman kendini "Beyaz", ne zaman "Siyah" gordugu de icinde yasadigi doneme, iktidarda veya zengin, imtiyazli olup olmamasina bagli bir sanal durum. Birlikte yasadiklari insanlari otekilestirmek, siyah gormek Sunni Muslumanlarin da yaptiklari birsey bu donemde. Bakin, birkac gun once Ayasofia kilisesinin onunde namaz kildi onbinlerce dindar, Hukumetten herhangi bir tepki geldi mi? Ya siz? Otobuste iki hanimefendi konusurken ingilizce, Fransizca kelimeler kullaniyor diye elestirmediniz mi? (Bakiniz: "Beyaz Turklerin Entegrasyonu" baslikli yaziniz). 35 sene once Belediye otobusunde annemle Ermenice konustugum iicin " vatandas Turkce konus" diye azarlandigim geldi aklima. isteyen konusurken ingilizce, Fransizca kelimeler kullanir, istiyen Arapca, Farsca. Size ne kardesim? Kaldi ki siz de yazilarinizda arasira ingilizce, Fransizca, Latince, Yunanca kelimeler kullanmiyor musunuz? Bu yazida yapmaya calistiginiz "Beyaz Turk" tanimi, sizin sahsi kanaatinizden ibaret. Kendine Beyaz Turk diyenlerin bu tanimi kabul edeceklerini hic sanmiyorum.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums