Öcalan’la diyalog başladı

  • 20.10.2012 00:00

 Ankara’daki son gelişmeleri Taraf’a değerlendiren BDP’li Sırrı Sakık: Hükümet, Kürt politikasında “müzakere” evresinde. İmralı’yla diyaloğa geçildiğini düşünüyorum 

 

Kürt sorunu uzun bir aradan sonra yeniden Ankara’nın öncelikli gündemi haline geldi. BDP’li bir heyetin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve AKP’li yetkililerle yaptıkları gizli görüşmelerin basına yansıması, Başbakan Erdoğan’ın İmralı’yla her an görüşme yapılabileceği yönündeki açıklamaları, gözlerin yeniden bu soruna çevrilmesine neden oldu.

Ankara’da iyimser bir hava var. Ancak bu havanın geçici olup olmadığı merak ediliyor. BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, son gelişmeleri Taraf ’a yorumladı. Sakık, AKP’nin geçmişte siyasi gündemi değiştirmek için çeşitli “taktikler” ve “iyimser” söylemler geliştirdiğini ama verdiği sözleri yerine getirmediği gibi güvenlik politikalarına da hız verdiğini savundu. Ancak Sakık’a göre bu kez durum biraz daha farklı. Sakık, hükümetin İmralı’yla görüşme konusunda samimi ve ciddi olduğunu düşünüyor. Kürt hareketinin geçmişte “oyalandığını” söyleyen Sakık, artık hükümetin ne PKK’yı tasfiye etme gücünün olduğunu ne de bu sorunun artık bir “oyalama” sürecini kaldırabileceğini düşünüyor; Sakık’a göre “Türklerin de, Kürtlerin de artık bu savaşa tahammülü kalmadı.”
 

Erdoğan’ın sözleri umut verdi

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarından edindiği izlenimi aktaran Sakık, devletin İmralı ile diyalog kurduğunu düşünüyor. Hükümetin Kürt politikasında yeni bir evreye geçtiğini belirten Sakık, şunları söyledi: “Silvan’dan sonra Başbakan’ın gündeme getirdiği yeni bir politika vardı, “terörle mücadele, siyasetle müzakere” biçiminde. Şimdi “mücadele” kısmı “müzakere”ye evriliyor. Yeni bir müzakere dönemine giriliyor. Bunun ayrıntıları hakkında bilgim yok. Benim izlenimim İmralı ile de birtakım temaslar kurulduğu yönünde. Kişisel tahminimi söylüyorum tabii; Öcalan ile diyalog başladı. Ama henüz müzakerelere geçildiğini düşünmüyorum. Bu konuda bizim düşüncemiz bellidir; arkadaşlarımız Köşk ve hükümet yetkilileriyle yaptıkları temaslarda akan kanın durması ve silahların susması için İmralı’yla görüşülmesini gündeme getirdi. Ortak akıl da bunu gerektiriyor. İmralı’yla görüşülmeden bu kanlı sürecin önüne geçilemez.” Sırrı Sakık, Başbakan Erdoğan’ın İmralı’yla görüşmeye yeşil ışık yakan sözlerini olumlu buluyor. Sakık, “Silahları susturup kanı durduracaksanız, elinde silah olanlarla görüşmelisiniz. Öcalan’ın silahlı güçler üzerindeki etkinliğini biliyoruz. Devletimiz de biliyor. Bugün bu gerçeği gördükleri için teşekkür ediyoruz” dedi. Cezaevlerindeki ölüm oruçlarını hatırlatan Sakık, bir an önce Öcalan’ın üzerindeki tecridin kaldırılmasının önemine dikkat çekti. Adalet Bakanlığı’na çağrıda bulunan BDP Milletvekili Sırrı Sakık, Öcalan’ın Kurban Bayramı’nda ailesi ve avukatlarıyla görüş yapmasının sağlanmasını istedi.

Sakık, hükümet üyeleriyle yaptıkları görüşmelerin basına sızmasının ardından AKP’den gelen “dokunulmazlıkları konuştuk” açıklamasına da tepkili. Sakık, bu görüşmelerde esas konunun İmralı olduğunu söyledi. Sakık’ın sözleri şöyle: “Bizim merhamet sofrasında karın doyurmak gibi bir derdimiz yok. Dokunulmazlık, milletvekilliklerinin düşürülmesi, partinin kapatılması, bunlar kandan ve gözyaşından önemli değil. Bizim için önemli olan silahların susması, kanın durmasıdır. Temel meselemiz dokunulmazlık değil, iç barışın sağlanmasıdır. Görüşmeler bu temelde olmuştur.”

 


Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums