Türkiye’de felsefe ve edebiyat alanında yetkinleşmiş birkaç yayınevimiz var. Piyasa şartlarının baskısına karşı inatla ayakta kalıp entelektüel dünyamızı zenginleştirme iddiasına sadık kaldılar. Bu oturmuş yayınevlerinin yanına eklenen Monokl Kitap genç yayinevi olarak felsefi ve edebi eserler vermeye çalışıyor. Monokl yayınevinden önce bir dergiydi. Daha sonra yayınevine dönüştü. Dünyaca tanınmış düşünürlerin “Filozoflarla İstanbul’da” projesi kapsamında Jean-Luc Nancy’yi, Zizek’i, Badiou’yu, Negri’yi, Agamben’i, Marion’u, Sloterdijk’ı, Stiegler’i, Vattimo’yu İstanbul’da konuk etmesiyle de tanındı. Butik yayinevlerinden sayılan genç Monokl Kitap genel yayın yönetmeni Volkan Çelebi ile Oksijen gazetesi yayıncılık üzerine kısa bir söyleşi yaptı. Şimdi size bu söyleşiyi aktarıyoruz:
Felsefeyle başlayıp edebi eserlere ulaşan konumunuzun size ne gibi sorumluluklar yüklediğini düşünüyor ve Menokl Kitap olarak kendinizi sektörde nasıl bir konumda değerlendiriyorsunuz?
Butik bir yayinevi olarak dünyanın birçok dilinden fikirleri ve hayalleri Türkçeye aktarma bilinciyle hareket ediyoruz. Ticari kayılarımıza yenik düşmemek için fazlasıyla çabaladığımız bir yayın çizgimiz duruşumuz var. Bir yandan dünyanın gerçeklerine uyum sağlayıp yayın çizgimizi kimi açılardan esnetirken, öbür yandan da ana omurgamızı korumaya çalışıyoruz.
Bizi Monokl Ktap'ın gelecek projelerinde neler bekliyor?
Baharda Tove Ditlevsen'in son kitabını, Ta-Nehisi Coates'un Muzam Mücadelesi'ni, Max Porter'ın Lanny'sini ve Hasibe Özdemir'in Balık Ölecek kitaplarını yayımlaycağız. Ve bir de Senlin serisinin ikinci kitabını...
Monokl Kitap yılda kaç Kitap basıyor?
Yılda ortalama 20 Kitap basıyoruz. 2022 sonbaharına yepyeni bir sürprizle, çizgimiz biraz daha öteye taşıyıp güçlendirecek bir kurgu dışı seriyle okurlarımızın karşısına çıkacağız.
Editör:
M. AKAY