İstanbul’un ilk Şiir Kitaplığı açıldı

İstanbul’un ilk Şiir Kitaplığı açıldı
7.04.2022 - 09:03
Güncelleme 23.04.2022 - 16:39
Kaynak: Haber Merkezi
1237

İstanbul’un ilk şiir kitaplığı Türkiye Yazarlar Sendikası tarafından, Kadıköy’de bulunan Kemal Tahir Halk Kütüphanesi içinde açıldı. 

İstanbul Kadıköy’de bulunan Kemal Tahir Halk Kütüphanesi içerisinde oluşturulan şiir kitaplığının açılışı Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) tarafından yapıldı. 

Kitaplığın açılışına TYS Genel Başkanı Adnan Özyalçıner, TYS önceki Genel Başkanı Mustafa Köz, TYS İkinci Başkanı Nalan Çelik ile çok sayıda şiir sever katıldı. 

Evrensel’de yer alan bilgilere göre, kitaplığın açılışında konuşan Adnan Özyalçıner kitaplıkta köklü bir şiir birikiminin yer aldığını belirtti. Özyalçıner “Ama ne yazık ki bu şiir köprüsünün bir kütüphanede, bir kitaplıkta birleşmişliği yok İstanbul’da. Biz burada ilk kez böyle bir şiir kitaplığını açıyoruz” diyerek sözlerine devam etti. 

Enver Ercan ile  Mustafa Öneş’in kişisel kitaplıklarındaki şiir kitaplarının çekirdeğini oluşturduğu şiir kitaplığı yeni bağışlarla büyüyec 

“Büyük bir şiir köprüsünün üstündeyiz” 

Açılışta konuşan TYS Genel Başkanı Adnan Özyalçıner, açılan şiir kitaplığının İstanbul’da bir ilk olduğunu hatırlattı. Şiir kitaplığının geçmişten geleceğe bağlantıyı sağlayacak bir kitaplık olduğunu söyleyen Özyalçıner şöyle konuştu: 

“Çok eski ve çok köklü bir şiir birikimimiz var. Divan Edebiyatı’ndan başlayan bir şiir birikimi ile bu günlere geliyoruz. Divan Edebiyatı’nın yanı sıra büyük bir halk şiiri birikimiz var. O da büyük bir şiir dünyasını kapsıyor. Bunun arkasından hece ile başlayan bir şiir akımı, arkasından Birinci Yeni, İkinci Yeni ile bu günlere uzanan büyük bir şiir köprüsünün üstündeyiz. Ama ne yazık ki bu şiir köprüsünün bir kütüphanede, bir kitaplıkta birleşmişliği yok İstanbul’da. Biz burada ilk kez böyle bir şiir kitaplığını açıyoruz. 

Şiir insanı sağlatan bir şey. Hem ölümde hem dirimde. Şiir bizim içimizde, yaşamamızda şiir bizim. O nedenle böyle bir şiir kitaplığının oluşması önemli. Özellikle geçmişi geleceğe bağlaması, gençlere bir köprü olması açısından çok önemli olacak. Gençler eskiden yapılana bakacak, belki biraz da eskiyi hırpalayarak, yeni bir şey yapacaklar.” 

“Yer yüzünde bir tek dil varsa şiir de var demektir” 

Özyalçıner, şiir kitaplığının açılışında büyük emeği olan Şair Mustafa Köz’e teşekkür ederek sözü ona bıraktı. 

Sözlerine “Bir ömrümüz daha olsa onu da şiire verirdik” diye başlayan Köz, Türkiye Yazarlar Sendikası eski başkanlarından olan Yaşar Kemal’in ‘İnsan çürümedikçe şiir çürümez’ sözünü hatırlattı. Köz sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Yer yüzünde bir tek dil varsa bir şiir var demektir. İranlı vezir Bilgin Abdül Kasım İsmail’i bilirsiniz, alimdir, el yazması 100 bin kitabını 400 deveye yükleyip yolculuklarında yanında taşıyor. Bugün artık develer yok, bilgisayarlar var.  Artık bilgi parmaklarımızın ucunda ama kalıcı olan kitaplar. 

Sevgili Enver Ercan ve Mustafa Öneş’in bize kalıtları olmasaydı belki bu fikir gelişmeyecekti. Sevgili Özge Ercan’a teşekkür ederim. Kültürün sürekliliği önemli. Çünkü hepimizi belleksizleştirmek istiyorlar. Eskiyi unutun, eski ile yeni arasında hiçbir köprü kültürümüzü oluşturalım istiyorlar. Biz de diyoruz ki inadına şiir, inafına roman, öykü, film, resim, fotoğraf, inadına sanat… Mahmut Derviş’in çok sevdiğim bir sözü vardır, ‘şiir bir savaş uçağını düşüremez ama pilotunun düşüncelerini değiştirebilir’ der. Bir pilotun düşüncesi değişirse, iki, üç pilotun düşüncesi değişebilir.” 

Konuşmaların ardından şiir severler Şiir kitaplığı ve Edebiyat Müzesini gezdi.


Editör: M. AKAY
Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums