Saadet Partisi'nin zor günleri

  • 13.01.2021 00:00

 Siyasette “ikinci adamlar” diye gözden kaçan ama aslında çok önemli bir konu vardır.

Süleyman Demirel’in ikinci adamı 1969 yılına kadar “Koca Reis” lakaplı Saaddettin Bilginç’ti. Turgut Özal’ın Kaya Erdem. Ecevit’in son yıllarında Hüsamettin Özkan güçlü ikinci adamı olarak aktif siyaset yapmıştı.

Erbakan’ın ise gücü tartışılmaz ikinci adamı Oğuzhan Asiltürk’tü.

Bunlar Türk siyasetinden üzerinde çok çalışma yapılacak isimleridir.

Değerli siyasetçi İlhan Kesici’yi Demirel’in ikinci adamı konusunu konuşmak için aradığımda bana hemen kütüphanesinden tarihimizdeki ikinci adamları anlatan bir kitabın kapağını gönderdi. Hilmi Tutar’ın, “Hun Türklerinden son Türklere İkinci Adamlar”. En kısa zamanda alıp okuyacağım.

OĞUZHAN ASİLTÜRK’ÜN GÜCÜ

İkinci adamların siyasette gücü biraz gölgede kalan bir güç olduğundan, çok bilinmez. Ancak siyaseti iyi takip edenler, lidere ulaşmanın, onu etkilemenin yolunun ikinci adamın önünden geçtiğini bilir.

Oğuzhan Asiltürk, yıllardır milli görüş hareketinin ikinci adamıdır ve halen bu hareketin en güçlü ismidir.

Zaten kendisini milli görüş hareketinin Erbakan’dan sonraki lideri olarak görür. Sadece siyaseten değil, manevi ve kültürel olarak parti tabanında büyük etkisi olan, dirençli, ilkeli ve yüksek zekaya sahip biridir.

Erdoğan’ın Oğuzhan Asiltürk’ü ziyaretini, bir büyüğe yapılmış nezaket ziyareti olarak okumak çok yanlış. Bu siyasi bir görüşmedir ve amacı da Saadet Partisi’ni Millet İttifakı'ndan çıkartıp, Cumhur İttifakı’na dahil etmektir.

Hatta daha da ileri gidebiliriz, Erdoğan, “neden ayrı partilerde siyaset yapıyoruz Ağabey?” diye Oğuzhan Bey’e de Temel Bey’e de sorumuştur.

MİLLİ GÖRÜŞ HAREKETİNİ SİYASETTEN ÇEKME NİYETİ

Doğrusu Oğuzhan Bey de kendi çevresiyle yaptığı görüşmelerde bu soruyu soran kişidir. AK Parti varken neden Saadet Partisi farklı siyaset yapıyor diye fikirleri olduğunu bilir herkes.

Hatta Oğuzhan Bey, Milli Görüş hareketini biraz daha manevi ve kültürel bir zemine çekerek, gençlerin yetişmesine, insan kadrolarının eğitime, dini tebliğ konularına zaman ayırmayı, siyaseti de AK Parti’ye bırakmanın daha doğru olacağını da dillendirmiştir.

O yüzden Erdoğan tam olarak doğru bir isimle görüştü. Cumhur İttifakı'na karşı olan ve eleştirilerde bulunan Temel Karamollaoğlu değil de, Milli Görüş hareketinin 40 yıldır kudretli ikinci adamı ama şimdi bu camianın manevi ağabeyi Oğuzhan Beyle ile görüştü.

MİLLİYETÇİ-MUHAFAZAKAR BLOK MU KURULUYOR?

Erdoğan daha önce Erbakan ve Demirel’in denediği ve başarılı sonuçlar aldığı “Milliyetçi Cephe” benzeri bir milliyetçi-muhafazakar blok kurma projesi peşinde anlaşılan.

CHP ve HDP dışında kalan, sağdaki tüm küçük, büyük partilerle görüşerek Cumhur İttifakı’nı tamamen sağa yaslayıp, seçimlere öyle girmek istiyor.

Bu sadece kendi ittifakı açısından avantajlı değil unutmayalım. Karşı ittifakı dar bir yelpazeye ve alana mahkum ederek, siyaseti siyah ve beyaz rengin hakim olduğu bir zemine oturtmak istiyor Erdoğan anlaşılan.

Millet İttifakı içinde yer alan muhafazakar Saadet Partisi ve milliyetçi İyi Parti siyah ve beyaz ayrımı yapılmasına engel şu anda. O nedenle Meral Hanım’a davet üstüne davet yapıp, Oğuzhan Bey aracılığı ile Saadeti yanına almak istiyor.

CHP’yi yalnızlaştırmak, HDP ile baş başa bırakmak, hatta yeni kurulan Gelecek ve Deva partilerini de bu ittifaka girmeye zorlayarak tabanına yabancılaştırmak, Erdoğan’ın politik hamlelerinin ana stratejisi şu anda kanımca.

SAADET ZOR DURUMDA

Erdoğan’ın siyasi tabloda net olarak görmek istediği siyah ve beyaz ayrımı bu sene içinde iyice belirginleşecek.

Doğrusu Saadet Partisi çok zor durumda.

Parti tabanın yarısı CHP ile yan yana gözükmekten rahatsız. Bu nedenle son seçimlerde epey tepki gösterdiler. Bir diğer yarısı AK Parti’nin icraatlarından şikayetçi.

Temel Bey tüm eleştirilerinden sonra Erdoğan ile nasıl ittifak yapacağını düşünüyor.

Sanırım kırılma noktasına doğru gidebilir Saadet. Ya Temel Bey ya Oğuzhan Bey partiden uzaklaşabilir.

Tahmin etmek zor. Yakın zamanda göreceğiz sonucu.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums