Yıl sonu muhasebesi: Kazançlar ve kayıplar

  • 29.12.2017 00:00

  Duralım. Sakin bir yerde oturalım. Elimize bir kağıt, bir kalem alalım. En başa şöyle yazalım: 2017 yılı muhasebe kaydı.

Kâğıdı ortadan ikiye ayıracak şekilde, yukarıdan aşağıya doğru bir çizgi çizelim.

Sol başa ‘kazançlar’, sağ başa ‘kayıplar’ yazalım.

Sonra numara vererek, maddi ve manevi alanlarda kayıplarımızı ve kazançlarımızı yazalım.

KİŞİSEL KAZANÇ VE KAYIPLARIM

Kendimden örnek vereyim:

Kayıplar:

1. Yeterli kitap okumadım.

2. Aile büyükleri, sevdiğim insanları, değer verdiğim kişileri az ziyaret ettim.

3. Kriz bölgelerine, sorun yaşanan ülkelere yeterince gitmedim ve oralardan yazı yazmadım.

4. Büyük projelerim vardı, bunları gerçekleştirmek için kaynak bulamadım.

Kazançlar:

1. Dilimin döndüğünce haksızlıkları, adaletsizlikleri dile getirdim, yazdım ve konuştum, işimin hakkını verdim.

2. Sigarayı bıraktım.

3. Türkiye’de Kudüs Araştırma Merkezi kurulmasına aracılık ettim.

Siz de benzer bir liste yapabilirsiniz. Hatta sadece birey olarak değil, bir kurum olarak, aile olarak, parti olarak, dernek olarak, vakıf olarak, grup olarak, farklı farklı kayıtlar tutabilirsiniz.

Ülke olarak 2017 yılı kazançlarımız ve kayıplarımız ne oldu sizce? Ya da millet olarak durumumuz nedir? Bunu da yazabilirsiniz. Tabi bunun nihai kesin muhasebe kaydı olduğunu düşünmeyin.

Yıl sonu şirketlerin hesaplarını gözden geçirip, mizanlarını oluşturmaları gibi. 2017 yılını kazançla mı, kayıpla mı kapadınız bunu anlamanız için bu muhasebe kaydını tutmalısınız.

Her yıl bunu yaptığınızı düşünün. Her yılı kazançla kapamışsanız ne mutlu size. Kayıpla kapatmışsanız hayatınızda yanlış giden bir şeyler var demektir. Bu yanlışları düzeltmek için bir şeyler yapmalısınız.

TÜRKİYE’NİN KAYIPLARI VE KAZANÇLARI

Ülke olarak 2017 yılını nasıl geçirdik sizce? Ben bir-iki örnek vereyim kendi düşüncelerimden:

Kazançlar:

1. Güvenlik kuvvetlerimiz teröre ağır darbeler indirdi. Türkiye’de terör olayları azaldı, can kaybımız en aza indi. Ülke için iyi bir kazanç.

2. Kudüs’ün statüsü konusunda Türkiye çok büyük bir başarıya imza attı. Hem İslam dünyasında hem de batı dünyasında saygınlığı, gücü ve etkisi arttı.

Kayıplar:

1. Ülkede milli birlik ve beraberlik oluşturmak için ciddi bir gayret, girişim olmadı. Terör, uluslararası baskı, İslam dünyasının çektiği sıkıntılar bile ülkede herkesi bir araya getiremedi ve birlik oluşamadı.

2. Ülkede adalet sistemine olan güven bunalımı devam etti. Yeniden mafya hortladı.

3. Medyadaki seviye kaybı bu yıl da devam etti. Saygın, uluslararası etkisi olan, herkesin rahatlıkla takip edeceği yeni medya araçları bu yıl da ortaya çıkmadı.

CUMHURBAŞKANLI'ĞININ MUHASEBESİ

Bunları neden yazıyorum?

Bu 2017 yılındaki son yazım. Ve kendim için bir muhasebe kaydı tuttum. Faydasını gördüm. Muhasebe yapmadan, ne kazandığını, ne kaybettiğini hesaplamadan, bir insan doğruyu bulamaz. Ne bir şirket, ne bir dernek, ne de devlet bu muhasebe kaydını yapmadan büyüyemez, ilerleyemez, güçlenemez.

Şimdi cesur insanlardan şunu bekliyorum: Bir yıllık adaletli bir muhasebe kaydı çıkarın, durumunuzu tespit edin. Kayıplarınız, kazançlarınızdan fazlaysa durumunuzu gözden geçirin.

Mesela cesur danışmanlarımız, danışmanlık yaptıkları kişilerin, kurumun, belediyelerin, bakanlığın, Başbakanlığın ya da Cumhurbaşkanlığının bir yıllık muhasebe kaydını çıkarsa ve sunsa ne güzel olur. Değil mi?

Hepinize, milletimize, ülkemize, İslam dünyasına ve insanlığa 2018’in hayırlar getirmesini dilerim.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums