Müslümanların Ortadoğu vizyonu nedir?

  •  

 Herkesin bir Ortadoğu projesi var sanırım. ABD’nin Büyük Ortadoğu Projesi yıllardır konuşuluyor. Yarısı spekülasyon olsa da, Bush, Obama ve Trump’ın başkanlığı döneminde bu proje değişkenlik gösterse de, ABD’nin Ortadoğu’ya yönelik bir projesi var.

YABANCI DEVLETLERİN ORTADOĞU PROJELERİ

Şu anda Somut olarak Suriye’nin Kuzeyinde PYD/PKK’ya bir butik devlet kurdurmak için yoğun faaliyet içinde ABD. Söylenenlere göre sonrasında Irak’ın kuzeyindeki Kürt bölgesiyle birleştirmek ve oradan Akdeniz’e inmek, petrol nakil güzergahı kurma niyeti varmış. İran tekrar baş düşman olurken, Suud’un başını çektiği körfez blokunu da kontrolü altına aldı. Velhasıl ABD’nin karmaşık ve değişken de olsa bir projesi var.

İsrail ise ‘Arz-ı Mev’ud’, yani vaat edilmiş toprakların peşinde. Bu toprakların sınırları da tartışma konusu. Lakin İsrail’in mevcut sınırlarını aşan, başka ülke topraklarını da içine alan bir büyük toprak edinme projesinin varlığını herkes kabul ediyor.

Rusya, ABD’nin kafa karışıklığı ve tutarsızlığını fırsat bilip, yıllardır hayalini kurduğu Akdeniz’in sıcak sularına indi. Suriye’ye yerleşti, üsler kurdu ve Esed rejimini kurtarıp güdümüne aldı. Şimdi nüfuz alanını genişletmeye ve Akdeniz’de kalıcı olmak için tahkim yapmaya devam ediyor. Bir fikri ve vizyonu var Ortadoğu için kısacası.

İSLAM ÜLKELERİNİN ORTADOĞU VİZYONU NEDİR?

Binlerce kilometre öteden gelip bizim yaşadığımız topraklarda kendi projelerini ve emellerini gerçekleştiren bu ülkelere karşı, bölgede yaşayan Müslümanların, İslam ülkelerinin bir projesi var mı? Ortadoğu’nun, Müslüman devletlerin ve halkların kaderini etkileyecek bir büyük proje, vizyon, düşünce okudunuz mu?

İslam dünyasının ittifakı, daha içeriden bir kavramla söyleyecek olursak, ‘ümmet birliği’ tasavvuru, sanırım ortada dolaşan en global fikir. Lakin bunu somut, uygulanabilir, hayata geçirilmesini tarif eden bir proje olarak sunan ve arkasında duran kimse yok.

İslam İşbirliği Teşkilatı’nı bu fikrin bir parçası gibi görenler yanılıyor. O teşkilat, birlik olunmaması için, oyalanma sahası olsun diye kurulmuş bir kurum gibi kaldı sadece.

KADDAFİ’NİN DRAMATİK VE ŞAŞIRTICI KONUŞMASI

Netice itibariyle Müslümanların Ortadoğu için bir vizyonu yoktur.Vizyonu olmadığı gibi, diğer Müslüman ülkeleri ve halkları perişan edecek kötü emelleri vardır üstüne üstlük. İran’ın Suriye, Irak, Yemen, Lübnan’da yaptıkları, Suudi Arabistan’ın Yemen’de, Katar’da yaptıkları buna en son örnek.

Kaddafi’nin 2008’de Arap Birliği toplantısında, tüm liderlere yaptığı bir konuşma var. Son günlerde herkes bu konuşmayı paylaşıyor internette. Son derece dramatik ve gerçekçi bir konuşma:

“Saddam asılırken hepimiz köşemizde bekledik. Saddam Amerika’nın dostuydu ama onun tarafından asıldı. Şimdi ABD’nin dostu olarak bir dahaki sefere hangimiz asılacak?…

Biz birbirimizin düşmanıyız. Bunu söylediğim için üzgünüm. Birbirimizden nefret ediyoruz, birbirimizi kandırıyoruz. Diğerimizin derdine gizlice seviniyoruz ve birbirimize tuzak kuruyoruz. İstihbaratımız düşman yerine, birbirimize kuyu kazıyor.”

Bu konuşmayı yapan Kaddafi, 3 yıl sonra Fransa ve ABD tarafından devrildi ve linç edilerek öldürüldü. Sanırım onun kaderi birçok Müslüman liderin de başına gelecektir.

MÜSLÜMANLARIN ORTADOĞU VİZYONU YOK

Hepimizin gözlerin önünde, İslam coğrafyası başkalarının projeleri ve kötü emellerinin deneme tahtasına döndü. Obama, İran’ı güçlendirip Sünnilere ve Suudi Arabistan’a karşı kullandı. Trump ise Suudi Arabistan’ı güçlendirip şimdi İran’a karşı kullanıyor.

Türkiye, Suudi Arabistan’la dost iken, Suriye’yi ve İran’ı sıkıştırdı. Şimdi İran’la birleşip Barzani’yi sıkıştırıyor. İran PKK, Rusya, Çin, ABD ile ittifak yapıp Türkiye’yi hırpalarken, şimdi Türkiye ile ittifak yapıp, ABD’nin onu sıkıştırmasına karşı koymaya çalışıyor.

Tüm bunlar başka devletlerin bizim topraklarımız için yaptığı projelerine, tezlerine karşı tepki olarak, anti tez olarak yapılıyor. Planımız yok yani.

Kendimize ait bir gelecek tasavvurumuz, bu bölgedeki acıları ve kavgaları dindirecek bir büyük projemiz yok maalesef. Yabancı ülkelerin bu topraklardaki kötü emellerini bitirecek, hepimizi bir hedefte birleştirecek ve huzura kavuşturacak bir ortak hayalimiz var mı? Sadece savruluyoruz.

BİR GÜN BU KADER DEĞİŞECEK

Türkiye böyle fikre bir öncülük yapacak yegane ülkelerden biri. Ancak buradan da bir ses çıkmıyor. Devletimizin bir Ortadoğu vizyonu var mı bilmiyorum. Ne acıdır ki, Devlet Bahçeli’nin hamaset dolu, ‘82 Kerkük, 83 Musul’ söylemi, absürt 5 Bin ülkücüyü Kerkük’e gönderme fikrinden başka tartışılan konu da yok.

Devletlerin, hükümetlerin Ortadoğu vizyonu olmadığı gibi, Müslüman aydınların da bu yönde bir fikri, çabası yok. Mezhebinin, etnik kimliğinin, meşrebinin esaretinden kurtulup, Müslüman halkların geleceği için fikir üreten aydınlar, fikir adamları, ilim adamları, din adamları yok. Ne hazin.

Ama bir gün bu kader değişecek. Bu böyle gitmeyecek, buna eminim. Biz görecek miyiz, buna emin değilim.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums