- 24.09.2023 12:41
Özgürlük hakkında bilginiz ne?
Özgürlük nedir?
Özgürlük bir araç mıdır, ne araçsallaştırır?
Özgürlük doğuştan bir haktır, ama içinde yaşanan üretim ilişkilerine göre şekillendirilir.
Mesela sınıflı dünya toplumlarına ana levha gibi şu söz irdelenmelidir:
"Kişinin özgürlüğü bir başkasının özgürlüğünün başladığı yerde biter."
Robespierre'in bu sözü hemen herkes tarafından bilinmektedir.
Neden, çünkü Robespierre'in sözü, anlayışı itibariyle Fransız devriminde etkili bir Jakoben(keskin devrimci), dayatma yöntemcisi, tüm otoriter yönetimlere kaynak mantık direktifi, egemenin canına minnet bir sözdür; özgürlükçü görünümlü yasakçı.
Dolayısıyla o boş söz, etrafa sağı olsun egemen solu olsun, öyle hava basa basa, cakalı, yumruklar sıkılı söylenir ki, çelik özgürlük anıtından bir özgürlük "ayeti" okunuyor sanılır.
Buralarda herkesin 1215 Magna Carta(Magna Carta Libertatum), 1793 İnsan Hakları Bildirgesi, 10 aralık 1948 İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Helsinki, Kopenhag Zirvesi Kararları hakkında daha çok kulak dolması olmak üzere az çok bilgisi vardır.
Bilginin, hele de doğru bilginin her türü canlıya yararlıdır.
Ama egemenler doğru bilgileri yasaklayamazsa yayılmamasına çalışır.
Mesela o söz çok yaygındır da neden Proudhon'un şu sözü "Özgürlük ötekinin özgürlüğünde sona ermez, aksine kendine dayanak bulur. En özgür insan çevresindekilerle en çok ilişkide olandır." pek bilinmez ya da az bilinir?
Solcular bile bu söze pek kulak vermemiştir ve özgürlükleri anlamanın vardığı şu aşamada sola hala egemen bu solculuk egemenliğin başka bir rengini savunan halde kalmışlardır ve de halk egemen olmak söz konusuysa güçlü olan deyip bu sola teveccüh göstermemiş ve göstermemeye devam etmektedir.
Kürt halkının teveccühü haklı tarihi egemenlik statüsü arayışındandır.
Çünkü egemen solun hiyerarşisi de bir hadler zinciri ya da piramididir, yani onlarda da özgürlük sınırlarla ya da duvar içi/organlıdır, oralar kilitlidir, bir mücadele değil savaş kültürlüdür.
Bu anlayış da özgürlükleri ve örgütlenmeyi doğru kavrayışla değişecektir.
Peki "Kişinin özgürlüğü bir başkasının özgürlüğünün başladığı yerde" biter mi?
Başladığı, bittiği yer neresidir, bir yasakçı bipleyini mi vardır? "Özgürlüğün sınırı vardır" diyen emir tembihle zihinlere bir çoban ihtiyacı kazınmaktadır.
Belki de özgürlüklere tehditle sallanan "haddini bileceksin" parmaklarına tanınan zihinsel bir açılımdır.
Ama esas, özgürlüğü kişisel mülkleştirme, yalnızlaştırma ve yabancılaştırmayla dayanışmadan uzaklaştırarak halkların bütünleşmesini ve maddi bir güç haline gelmesini önlemek için bir telkin/tedbir, dizginleme yöntemidir.
E söyleyin bakalım sistemin had bildiren militanı zahiri özgürlük şampiyonları, sizce nedendir?
Özgürlük adı üstünde sınırsız, başkasının sınırı denilen yere vardığında büyük insanlık/canlılar/doğa sarmaş dolaş, hemhal olur, yürek büyür, heyecan büyür, umut büyür, mutluluk büyür, yaşam özgürlük olur.
"Özgürlük ötekinin özgürlüğünde sona ermez, aksine kendine dayanak bulur."DOĞRU SANILAN ÖZGÜRLÜĞÜN SINIRI
Yorum Yap