Vicdansız siyaset olur mu?

  • 28.10.2011 00:00

Derdimiz, iki televizyon spikerinin ve üç-beş faşistin ırkçı hezeyanları mı, Allah aşkına? Yüzlerce insanımızı depremde kaybettik, kalanların önemli bir kısmı kar ve yağmur altında.

 

Kalacak sıcak bir yeri olmayan insanlar kayıplarının yasını bile tutabilecek halde değiller. Sokaktalar ve yardıma muhtaçlar... Ve biz, Devlet Bahçeli'nin ifadesiyle üç-beş 'soysuz'un sözünü konuşuyoruz. Cafelerde 'tweet'çilik oynayanların piyasaya sürdüğü gündem ruhumuzu karartıyor, acılarımızı katmerleştiriyor.

Yine de toplumun verdiği büyük fotoğraf çok net. Van'daki depremzedeler için gözyaşartıcı bir yardım seferberliği sürüyor.

İlk andan itibaren müthiş bir duyarlılık gördük... Örgütlü kuruluşlar değil yalnızca, sade vatandaşlar da inisiyatif aldılar. Yardım göndermekle kalmadılar, kampanyalar düzenlediler anında. Yardım organizasyonu yapmayan, bunlara katılmayan kimse kalmadı adeta. Türkiye'nin her yerinden belediyeler, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, barolar, okullar, işadamları, medya kuruluşları... Gösterdiler ki Türkiye halkı acıda, tasada, dertte ortaklaşır. Gidenleri getiremese de kalanları yalnız bırakmaz, onları teselli eder, acılarını azaltmaya çalışır.

Böyle bir durumda üç beş sapığın twitter mesajlarını ciddiye alıp ulusal medyada bunu tartışmaya koyulmak kadar saçma bir şey olamazdı. Ama yaptılar bunu. Yüreklerin acıyla kenetlendiği, birleştiği bir anda zehir taşıdılar yüreklere. Güya bu 'ırkçı ve faşist' mesajları kınamak için onları arayıp bulanlar ve gündeme getirenler eminim oynadıkları 'rol'ü biliyorlar. Zaten ulusalcı neo-faşizm onların beslemesi...

Bunları biliyoruz, yaptıklarına da şaşırmıyoruz. Şaşırdığımız, siyaset erbabının, bazı istisnalar dışında 'Van sınavı'ndan çakmış olması. Koca koca adamlar, deneyimli siyasetçiler durduk yere birbirlerini suçladılar. Yok 'senin hükümetin geç kaldı', 'peki senin belediyen neredeydi?' türünden inanılmaz bir duyarsız, anlamsız ve işlevsiz siyaset dili.. Herkes oradaydı; hükümet de, belediye de, halk da... Acıları da politikleştirmenin âlemi var mıydı Allah aşkına?

Yunus'un bakışlarındaki o insaniyeti, o masumiyeti kendi kavgamıza alet etmeyi başardık! Ölenlerin kayıplarını, kalanların devam eden acılarını kendi yükselişimize basamak yapmaya kalkıştık.

Tezatlar ülkesiyiz ya; derde deva siyasi açıklamalar da gelmedi değil. BDP genel başkanı yardımlardan 'kardeşlik kokusu' aldı, Devlet Bahçeli Türk ırkçılara 'densizler ve soysuzlar' dedi. Avuçlarımız patlayana dek alkışlamak isterdik bu sözleri. Ama ardından ezber siyasal kavgalarımıza dönüverdik. Böylesi büyük bir acıdan başka acıları durduracak bir panzehir bulma fırsatı doğmuşken, bunu heba ettik. Oysa böyle bir musibetten bile bir hayır çıkması mümkündü.

Düşünün, böyle bir ortamda PKK saldırılarına devam edebildi. Hem de Van'da. Bunu izan, insaf ölçüleriyle açıklamak mümkün değil. Bu koşullarda ordunun da operasyonları sürdürmesi bence izah edilemez.

Bir durun ya! Bırakın insanlar yaslarını tutsunlar barış içinde. Kayıpların yası için bile barışa ihtiyaç var.

Yunus'un o kacaman güzel gözlerini görmediniz mi? Ondaki insaniyeti, masumiyeti. Ölürken bile 'kararmayan' gözlerini... Adeta 'sizleri anlamıyorum, neden hâlâ öldürüyorsunuz?' diyen gözlerini. Dünyaya, birbirinize onun gözleriyle bakmayı deneseniz bir? Omuzunda ölümün eli, üzerinde bir koca binanın enkazı dururken bile bize öyle güzel bakabilen bir çocuk için, daha doğrusu kendi insanlığımız, vicdanımız için bir şeyler değil, çok şeyler yapmalıyız.

Yaşamadı Yunus. Yaşamaya değmez buldu belki bizim dünyamızı, kavgamızı. Kurtarılışını, 'Yunus'u öldürdüler' diye veren bir gazetenin bulunduğu ilkel bir dünyada Yunus'lar nasıl yaşayabilir ki zaten?

Deprem üzerinden siyaset yapmaya kalkışanlar twitter'da ırkçı mesajlar gönderenlerden farksız değil. Herkes toplumun vicdanına bakmalı, dayanışmasını görmeli ve siyasetini ona göre yapmalı. Vicdansız siyaset olmaz, çünkü insanlık olmaz.

 

i.dagi@zaman.com.tr

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (19)

  • Mehmet Akbacak
    Mehmet Akbacak
    28.04.2013 11:48

    Güle güle Yıldıray,başka bir yerde,başka bir zamanda Tarafımızı bozmadan buluşma dileğiyle,kararını destekliyor,en samimi sevgilerimi sunuyorum.Her şey için teşekkürler Akil İnsan

  • oğurun 18.12.2012 tarihli yazısı
    oğurun 18.12.2012 tarihli yazısı
    28.04.2013 14:01

    "ama ya gazetenin dostlarının taraf’ı bir an önce gömme acelesine ne demeli? kimse aksini söylemezken, yönetimsel sorunlar dışında kimse bir neden göstermezken taraf’taki krizi hükümet meselesine çevirenler, ahmet altan veda yazısında gazeteyi çalışanlarına ve okurlarına emanet etmesine rağmen, çin işi manifestolara benzeyen istifa mektuplarını medya sitelerine gönderenler, beş yıldır ayakta kalmış bir gazete için erkenden cenaze marşını çalan hayırsız evlatlar, “devrim evlatlarını yedi”, “ilk işaret sakık’tan”, “sarıgül yüzünden” gibi amatör komplo teorileriylegazetede kalanları töhmet altında bırakanlar``, taraf’ta yayımlanan veda yazısında bile gazetenin bitişini ilan etmeye bir beis görmeyenler."

  • Ad Soyad Giriniz...
    Ad Soyad Giriniz...
    28.04.2013 16:57

    ‘’Bu yazı yayımlanır mı bilmiyorum, sanmam.’’ demiş Yıldıray Oğur. Taraf ve eleştirdiğiniz yeni yönetim bu yazıyı yayımlayarak size gerekli cevabı vermiştir diye düşünüyorum. Barışın kalıcı olması için altının demokrasi ve insan hakları ile doldurulması gerektiğini söyleyenleri, bu uğurda çaba sarf edenleri, soru soranları, çekincelerini dile getirenleri ‘barış karşıtı’ olarak lanse etmeniz son derece yakışıksız. Nefesleri İkinci cumhuriyete yetmedi diye laf çarpmaya çalıştığınız kişilerin İkinci cumhuriyetin fikir babaları olduğunu hatırlatırım.

  • Ad Soyad Giriniz...
    Ad Soyad Giriniz...
    28.04.2013 15:42

    Tarafı bu halde bırakıp gidiyor olmanız üzücü. Ama dediğiniz gibi Taraf hep o Taraf olarak kalır ve bu Tarafın içinde siz de bakisisiniz... Yolunuz açık olsun!

  • Ad Soyad Giriniz...
    Ad Soyad Giriniz...
    28.04.2013 14:04

    benim tarafım senin tarafın

  • Mehmet Demirbilek
    Mehmet Demirbilek
    28.04.2013 16:57

    ‘’Bu yazı yayımlanır mı bilmiyorum, sanmam.’’ demiş Yıldıray Oğur. Taraf ve eleştirdiğiniz yeni yönetim bu yazıyı yayımlayarak size gerekli cevabı vermiştir diye düşünüyorum. Barışın kalıcı olması için altının demokrasi ve insan hakları ile doldurulması gerektiğini söyleyenleri, bu uğurda çaba sarf edenleri, soru soranları, çekincelerini dile getirenleri ‘barış karşıtı’ olarak lanse etmeniz son derece yakışıksız. Nefesleri İkinci cumhuriyete yetmedi diye laf çarpmaya çalıştığınız kişilerin İkinci cumhuriyetin fikir babaları olduğunu hatırlatırım.

  • Ad Soyad Giriniz...
    Ad Soyad Giriniz...
    29.04.2013 16:04

    müteahhitlerin arasına hoş geldin. y şafak,star yada sabah sana yakışır.

  • Tarafindayiz..
    Tarafindayiz..
    28.04.2013 21:56

    Agzina, kalemine saglik guzel insan. Tarafiz, tarafindayiz..

  • Rahmi yılmaz
    Rahmi yılmaz
    28.04.2013 16:57

    Yıldıray beklediğim yazını gözlerim yaşayarak okudum seni destekliyorum

  • Balkar Selçuk
    Balkar Selçuk
    28.04.2013 21:47

    Para verip aldığım tek gazeteydi Taraf...bir süre daha alacağım bakalım sorun ne? Sonrası ise önemli değil..Taraf zihnimizde ki yerini koruyacaktır...

  • Ad Soyad Giriniz...
    Ad Soyad Giriniz...
    29.04.2013 05:03

    Tarafım belli olsun diye : ))

  • abdurrahim savcı
    abdurrahim savcı
    29.04.2013 10:07

    Yolun açık ve güzelikler ile aydınlansın.T arafımız SENİN tarafındır Saygılarımla

  • Kılıç Arslan
    Kılıç Arslan
    30.04.2013 21:17

    Amanın da amanın ne güzel yazmış böyle müstakbel vekilimiz. Ne maharetli yazarmış müstakbel vekilimiz. Statükonun kendini çaktırmadığı. Ağızlara bir parmak bal çalarak insanları kandırdığı bu günler demokrasi için zor zamanlardır.

  • galip öztürk
    galip öztürk
    29.04.2013 13:32

    amaya savaş bayrağı açılmış görünüyor; ancak amaların sahibi de insan barış için hiçbir amayı görmezden gelemeyiz; barış kucaklayıcı olmalı toplum mühendisliğinin bir ürünü olacak barışa karşıyız, barış mühendislik harikası değil yüksek katılım harikası olmalı...

  • haydar aydın
    haydar aydın
    30.04.2013 20:35

    sizleri tebrik ediyorum.

  • erhan kuzu
    erhan kuzu
    1.05.2013 09:18

    Bu mucadele hic bitmeyecek merak etmeyin, bayrak dusmeyecek, ulkeyi kurtaracagiz bu sadece kendini dusunen , eline gecen ilk firsatta oglunu kizini en iyi makama koyan, elinde en kaliteli fransiz sarabi ile dolu kadeh ile bu fakir insanlar icin AKP birsey yapmiyor diyem,fakir halki yok sayan CHP, ve destekcilerinden.

  • Ad Soyad Giriniz...
    Ad Soyad Giriniz...
    1.05.2013 18:05

    güleeee güüüüüleeeeeeeeeee

  • sadi
    sadi
    2.05.2013 09:16

    Anlayana bu kadar açık ve de veciz açıklama yeter bence. At gözlüğü ile dünyaya bakanlara ve bunda ısrar edenlere, yani körü körüne burnunun dikine gidenlere söylenecek tek şey var, sonunuz uçurumun dibi. Tarafını belli eden yiğitlere ve sabahlara kadar akan kanlı gözyaşlarının dinmesi için kapı açanlara destek verenlere ne mutlu.....!

  • Ad Soyad Giriniz...
    Ad Soyad Giriniz...
    21.05.2013 16:05

    oğur ;bak hemen işini buldun ve akil insan oldun...Bebek katilinin aslında bir barış meleği olduğunu anlatıyorsun..Sanırım iyide para alıyorsundur..

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums