Büyük insanlık çağrısı, en uçtan Datça’dan

  • 4.02.2015 00:00

 Türkiye, kuruluşundan bugüne seçim çalışmalarında en ileri siyasi söylem ve pratiklerle karşı karşıya. Başta Kürt sorunu özelinde ateşkes, çatışmasızlık, yasal karşılığı olmadığı halde devam ediyor. Barış görüşmelerinden ilkelerde anlaşmaya yani Dolmabahçe’de açıklanan 10 maddelik açıklamanın hayata geçmesi için seçmenlerin gündemine gelmesi, tartışılması çok önemli. Ağrı, Diyadin v.b. devlet provakasyonları, askeri vesayet sisteminin varlığını yansıtsa bile barış istemlerinin önüne geçemiyor. Öyle ki AKP karşıtlığı haklı olarak savaş karşıtlığıyla örtüşüyor. İşid barbarlığının AKP ilişkisi, yani silah, mühimmat v.b. gönderilmesi inandırıcılığıyla kamuoyu ile paylaşılması siyasete tepkisel olsa bile barış ve huzur hanesine yazılıyor.  

      Burada en önemli olan sosyal medya aracılığıyla halkın bilgilenmesi. En uçtan derken teknoloji, bilişim çağının yansımasını paylaşmak isteyişim. Datça’da inşaat sektörü Kürt yurttaşların elinde. Coğrafi yapısı sonucu nemin sıfır, oksijenin Ege, Akdeniz arasında saflığı akçeli emeklilerin tercihi olmuş. Sanayi turizmi, beş yıldızlı oteller yok. Apart v.b. moteller yoğun. Yerleşik halk tarım ve turizm tüketimine dayalı, yaşam standardı gelişkin, eski Rum geleneğini yaşatan, karşı kıyıdan haberi olmayan (Simi Adası, daha ileri Rodos) Ulusalcı siyasetin oy deposu. Kürt yurttaşları yerleşimi, uyumu, kimlik sahiplenilmesi farklı sosyal kümelenmeyi oluşturmuş. Bir önceki seçimlerde siyaset yansıması AKP, CHP olması.Cumhurbaşkanının HDP Selahattin Demirtaş sempatisiyle yön değiştirdi. Kobani direnişi, Rojava dayanışması özellikle Kürt seçmenlerde Kürt kimliğinin dayanışmasını, bütünleşmesini geliştiriyor. Muğla il yemeğinde Mv. Leyle Zana’nın 1. TİP (Türkiye İşçi Partisi) kapatılma gerekçesinden başlayan konuşması (bölücülükten) 300 TL’lik davetiyeli öğretmenevi salonu dolu olması sol, demokrat oyları da HDP’ye yönlendirdi. Muğla 1. Sıra adayı Hürriyet Karadeniz’in Datça’lı olması, kitle ilişkilerinde deneyimli, özgüvenli çalışması ile kazanma umudunu arttırıyor. CHP 3, AKP 2, MHP 1 mv. İle temsil ediliyor. Kadın aday HDP dışında sorun. CHP’de hiç yok. Seçmenden köylerde ve kentlerde doğrudan diyalog da çok olumlu onay gelmesi HDP’nin Türkiye partisi olduğunun kanıtı. Seçim büroları, bayrak, afiş, pankart, ses arabası,belediye bilboardlarının kullanılması özellikle Datça’da en gözde parti konumunda. Seçmene tepeden bakan, oy deposu olarak gören siyasetlerin sonu geliyor. Devletin, hükümetin merkezileştiği ve aşırı güçlendiği bugünkü tekçi sistemde C.B. T.Erdoğan’ın AKP adına siyaset yapması hiç onaylanmıyor.

     Yeni yaşam çağrısı siyasi tercihleri istenilen oranda değiştirmese bile barajı geçmesinin desteklenmesi çok önemli. S. Demirtaş’ın mizahi mesajı karşılığını buluyor ve HDP’nin seçmen temasında hemen ifade ediliyor. Özellikle “Seni Başkan Yaptırmayacağız!” adeta Türkiye’nin sloganı oldu. Seçmendeki değişim isteminin HDP’ye  yansıması demokratik değişim ve barışçı bir Türkiye özleminin seçmenle buluştuğu bir seçim. Gezi’deki “Bu Daha Başlangıç!” buluşması ile yeni yaşamı birlikte kurmada, özne olmaya ve inşa etmenin tam da zamanı. Sözün özü “Muğla’da Meclise Hürriyet Gerek” diyoruz.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums