“ DÜZCE YOLU DÜZ GİDER…”

  • 20.05.2014 00:00

 Siyaset, seçim, parti, insan, ekoloji… çoğaltabiliriz. Dünyada,Türkiye’de ve de Düzce’de yaşadığımıza göre sözcük ve bilimsel çalışma alanı olan kavramlar geleceğimizi belirliyor.Yerel Yönetim seçim döneminde Akçakoca ve Rıfat Ilgaz tarihselliğini soru aracılığıyla paylaşmıştım.Celil Yağız ile birlikte yaşadığım güzel anılarımızı ilerde yazacağım.Kendisi  tiyatroyu,sanatı,sanatçıyı Düzcelilerle buluşturan, gençlerle paylaşan özverili bir insandı.Sivas’ta yakılmaya çalışılan, Dünyanın değer verdiği gülmece yazarı Aziz Nesin’i imza günü için Düzce’ye getiren de o idi.

      Evet, Orhan Veli .Başlık ona ait.Düzce Yeşilyurt Otel’inde konaklayan ,sanat ve edebiyatseverlere  şiirlerini güzel bir anı olarak bırakan şairimiz  .Hani idealist düşünce derler ya, kent yöneticileri (özellikle belediye)sanatçılardan oluşsaydı:Şairler,romancılar,heykeltıraşlar ressamlar,müzisyenler… Nazım, Abidin Dino’ya soruyor:” Sen mutluluğun resmini yapabilir misin Abidin?” Bunca çoklu kültürün yaşadığı kentimizde Gürcü tiyatro yazarına veya Laz müzisyen Kazım Koyuncu’ya ait heykel benzeri kent görüntüleri …

      Sahi sayın  Mehmet Keleş’e bir önceki başkanlık döneminde Öncü Kolej’deki toplantıda kültür sitesi inşaatını sormuştum.Düzce’de çoktan unutulan -asla unutulmaması gereken- merhum Kemal Demir de vardı.Sorum;  CHP’ nin, milletvekilliğine taş koyduğu sayın Vali Halil Nimetoğlu’nun da dikkatini çekmişti.Öncelikle Düzce’nin coğrafi özelliklerine uygun insan potansiyelinin huzuru ve  mutluluğu,yaşam standardının gelişimine katkı için geleneksel yönetim anlayışının neresinde olunacak? Devam mı?Yoksa özeleştiri yapılarak katılımcı,çoğulcu perspektifle dinamik kitle oluşmasında kültürün yaşam bulması,çevre ilişkilerinin sağlanması(kültürel kaynaklara yönelme),giderek çokkültürlülüğün barışa ve sevgiye dönüşmesi istenci,cesareti var mı?Bu sorular sayın belediye başkanına! ..

      Kent hafızası denen,yani geçmişi ve tarihsel-kültürel kimliği yok edilen tarihi mekanların silinip süpürüldüğü yok edildiği Düzce’nin yerine kısaca paylaştığımız yeni Düzce için kendimizi de kentimizi de biz yönetelim.Kent,geçmişle gelecek arasında kurulmuş bir köprüyü oluşturuyor... Ne dersiniz?  Kültürün yaşam bulması,çevre ilişkilerinin sağlanması (kültürel kaynaklara yönelme)ve giderek çok kültürlülüğün barışa ve sevgiye dönüşmesi istenci,cesareti var mı?Bu sorular sayın belediye başkanına:

1-Diyarbakır (Amed)bölgesel yerel belediyeler ,kent yönetimleri toplantısına katıldın.Yurt dışından katılımcılar da vardı.Gözlemlerini ve düşüncelerini reel siyasetin dışında öğrenmek isteriz.

2-Yerel AKP kurmayları ile Konuralp’te inceleme çalışması yapıldı… Bir önceki Akçakoca belediye başkanı Fikret Albayrak ’’ Sakin kentler’’den bahsetmişti. Bu kavramı Düzce ilçelerinde paylaşabilir miyiz?Yine yakın bölgemizde Mudurnu,Göynük,Taraklı yapılanması ,Eskişehir Odun Pazarı Yerleşkesi ,Konuralp’in tarihi ile yüzleşerek yenilenmesini düşünebilir miyiz ?Bence kaynak sorunu engel değil.Konuralp’in aslına uygun tarihiyle buluşması,müzenin kadro sorununun çözülmesi çok da zor bir çalışma değil.Belde statüsünün kaldırılması karşılığında  modern görüntü ve ekonomik getirisi ile bu alanda değişimi sağlamış oluruz.

          Siyasi çoğunluğun avantajnı kullanarak beton Düzce’den ,yeşil Düzce’ye ,lumpen kültürün değil insanı insani kimliğiyle buluşturan; kendisiyle,doğa ile  barışık ,sinema ,tiyatro günlerinin yaşandığı Düzce’de yaşayanların fotoğrafı … Evet kültürler buluşması! Bölgemizden ve Düzce’den göç eden Rumların Yunanistan’da yerleştikleri kentlerle tanışma ,kardeş kent dayanışması için çalışmalar.Sanat ve tarih alanlarında söyleşilerin yapıldığı,panellerin düzenlendiği,insanların barış ve sevgi içinde yaşadığı,bireylerin demokratik bir ortamda,eşit söz hakkıyla yer alacakları Düzce’nin fotoğrafını görmek isteriz.Kent hafızası denen,yani geçmişi ve tarihsel-kültürel kimliği yok edilen tarihi mekanların silinip süpürüldüğü  Düzce’nin yerine, kısaca paylaştığımız yeni Düzce için kendimizi de kentimizi de biz yönetelim.”Kent,geçmişle gelecek arasında kurulmuş bir köprüyü oluşturuyor... “Ne dersiniz?  

Not:Mekanım Datça’dan selamlar…

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums