YENİ ANAYASA’YA DÜZCE’DEN BAKIŞ

  • 13.07.2011 00:00

 12 Haziran 2011 seçimleri sonuçlandı. Daha önce 12 Eylül’ de 27 maddelik anayasa maddelerinin değişikliği için referandumda % 58’ Evet’ sonucu çıkmıştı. Şu anda tartışılan 12 Eylül 1982 anayasasının faşist darbe anayasası olduğuna yönelik kimsenin itirazı yok. Evet oylaması süreci dahil anayasanın pek çok maddesinin değişmesine rağmen 12 Eylül anayasası kapsamında olduğu için A dan Z ye  toptan değişme zorunluluğu açık. 15. Maddenin değişmesinin sonucu; Kenan Evren’in ifadesinin alınması, Diyarbakır Cezaevi işkencehanesinin vahşeti ile ilgili savcılık soruşturmaları, Ayhan Çarkın’ın Susurluk itirafları ile ilgili açılan soruşturmalar, Ergenekon, Balyoz vb. diğer davalar halkın gündemine gelmiyor. Gelmemesi bir yana sanıkların meclise taşınması için sorun yaratılıyor.

 Demek ki  gizli veya açık 12 Eylül’ün devamından yana epeyce güçlü taraflar var.  Son günlerde futbol faşizminin ortaya çıkarılması dahil kısa süre önce Düzce Gençlik Merkezinde ki anayasa tartışmasında EDP genel başkan yardımcısı ( Eşitlik ve Demokrasi Partisi ) Erol Katırcıoğlu, anayasa mahkemesi eski raportörü Osman Can, sanatçı Lale Mansur, Çerkez Kültür Dayanışması için  çalışma yapan ( Jineps) temsilcisi Yaşar Güven’in anlatımları geleceğimize, dolayısı ile Düzce’nin çok kimlikli çok kültürlü yapısının demokratikleşmesine, özgürleşmesine katkı sunduğu görüldü. Benzeri panel ve söyleşilerin geçmişte  yapıldığını biliyoruz. Aziz Nesin, Çetin Altan, Fikri Sağlar, Şenay Yurdatapan, Ufuk Uras, Mehmet Bekaroğlu gibi pek çok saygın isimler Düzce’ deki duyarlı insanlarla düşüncelerini paylaştılar. Gel gör ki Düzce’ de bu tür söyleşi, panel vb. sosyal iletişim etkinlikleri karşılığı bulmuyor  bulmuyor… Çünkü seçim sonuçları doğruyu yani vatandaşın eğilimini, düzeyini, demokrasi kültürünü ve yaşam tercihini gösteriyor.  AKP’nin üç sıfır sonucu; CHP ile MHP’nin  eşit, bir olduğunu düşünsek bile 12 Eylül faşist darbesinin yaşam sürecimizde egemen olduğu görülüyor. Emek, Demokrasi, Özgürlük bloğunun adayının Düzce’ de olmaması kimilerini AKP ve CHP ye yedekledi. Blok içinde olup ilimizde seçime giren Emeğin Partisi’nin aldığı sonuç üzerinde çok çok tartışılması gerekiyor. Birlikte mücadele diye bir sorunlarının olmadığı açık. Belki blok çalışmalarının kazanımı ders olur. Artık eşyayı adıyla çağırmanın zamanı geldi de geçti! AKP hegamonyasına karşı demokratik taleplerin inatla, ısrarla örgütlü birleşik mücadele ile geriletileceğini görmek gerekiyor. Tabi bu hegamonyanın küresel kapitalizmin yeniden yapılanma siyaseti olduğunu da unutmadan ve  Küresel mücadelenin gereklerini düşünerek…

Özgür birey, Örgütlü Toplum anlayışı ile Demokratik Dayanışmayı çoğaltarak çatı partisi (blok ) oluşumuna hazırlanmak gerekir. Birilerinin merkezlerden gelip bizleri örgütlemesi SOL dünya görüşü ile bağdaşmaz. Önümüz de yerel yönetim seçimleri var. Yerinden yönetim , yerel özerklik, katılımcı, çoğulcu demokrasi, doğrudan demokrasi vb. kavramların tartışılmasına ne kadar ihtiyaç olduğu açık. Fanatik kendi adresini gösterme devri çoktan geçti. Düzce de onlarca farklı dil ve kültürün asimile olup egemen Türk kültürüne teslim olduğunu ve bunun anayasal sistem ile bütünleştirildiğini görüyoruz.

 Sonuçta demokratik bir muhalefet olacaksa bu AKP düşmanlığı ve karşıtlığı üzerine olmamalı  .AKP’ ye oy veren milyonlarca seçmenin gerekçelerini, beklentilerinin fotoğrafını, objektif olarak görmek gerekiyor. İşte tam da bu noktada yeni anayasa için sorumluluklarımızı bir kere daha düşünmek zorundayız. Barolar, Sendikalar, Partiler… Görevlerimizin farkında mıyız ?

                                                              ( Siirt Barosu örnek bir çalışma yaptı. İnternetten bulabilirsiniz)

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums