Türkiye, cumhurbaşkanı maaşı ile asgari ücret arasındaki farkın en büyük olduğu ülke

Türkiye, cumhurbaşkanı maaşı ile asgari ücret arasındaki farkın en büyük olduğu ülke
29.12.2020 - 17:23
10240

 Kocaeli Üniversitesi öğretim üyesi ve çalışma ekonomisti Doç. Dr. Aziz Çelik’in araştırmasına göre, Türkiye'de cumhurbaşkanının maaşı asgari ücretin 30.2 katı.

 1 Ocak 2021’den itibaren geçerli olacak asgari ücret, bekâr ve çocuksuz olanlar için brüt 3,577 lira, net 2,825 lira olarak açıklandı.

Asgari ücret 2020’de 390 dolara karşılık gelirken 2021’de bu rakam 379 dolar oldu.

Kocaeli Üniversitesi öğretim üyesi ve çalışma ekonomisti Doç. Dr. Aziz Çelik, Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan makalesinde, belirlenen asgari ücreti farklı yönleriyle değerlendirdi.

Çelik’in yazısındaki en dikkat çekici bölüm, çeşitli ülkelerdeki asgari ücret ile cumhurbaşkanı-devlet başkanı maaşlarını karşılaştırdığı bölüm oldu.  

“Cumhurbaşkanı maaşı ile asgari ücretin arasındaki farkın en derin olduğu ülke Türkiye”

“Bir ülkedeki en yüksek siyasal/idari görev başkanlık, cumhurbaşkanlığı veya başbakanlıktır. Bu nedenle, hükümetin saptanmasında belirleyici olduğu en az ücret ile üst düzey hükümet yetkililerinin ücret(leri)/maaş(ları) arasındaki oran son derece anlamlıdır. Aylık cumhurbaşkanı veya başbakan maaşının en yüksek olduğu ülke 30,757 Avro ile ABD’dir. ABD’de asgari ücret ise 2020 yılı 2. döneminde aylık 1,122 Avro’dur.

“Bu durumda ABD’de cumhurbaşkanı/başbakan maaşı asgari ücretin 27.4 katı olmaktadır. Almanya, Çekya, Macaristan, Belçika, Slovakya, Estonya ve Letonya’da cumhurbaşkanı/başbakan maaşları asgari ücretin 16.2 ile 10 katı arasındadır. İrlanda, Polonya ve Slovenya’da ise cumhurbaşkanı/başbakan maaşları ile asgari ücret arasındaki fark 6 katın altında.

“Türkiye, cumhurbaşkanı maaşı ile asgari ücretin arasındaki farkın en fazla olduğu ülkedir. Türkiye’de aylık cumhurbaşkanı maaşı 11,570 Avro iken aylık asgari ücret 383 Avro’dur. Türkiye’de cumhurbaşkanı, asgari ücretin 30.2 katı daha fazla ücret elde ediyor.”

“Türkiye AB ülkeleri içinde en düşük asgari ücrete sahip ülkelerden biri”

Aziz Çelik makalesinde Türkiye’deki asgari ücreti AB ülkelerinde uygulanan asgari ücret seviyeleriyle de karşılaştırıyor:

“Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleri içinde en düşük asgari ücrete sahip ülkelerden biri olmanın yanında, asgari ücretle çalışanların oranının en yüksek olduğu ülke konumunda.

“2010’da AB’de Türkiye’den düşük asgari ücrete sahip 12 ülke varken, 2020’de bu sayı 3’e düştü. Türkiye’de asgari ücret Avrupa ülkelerine göre diptedir. Ayrıca Kasım ve Aralık ayındaki güncel kur dikkate alındığında Türkiye’deki asgari ücretin Arnavutluk hariç Avrupa’daki en düşük asgari ücret olduğu açık.”

Kaynak: https://cumhuriyet.com.tr/haber/asgari-ucret-gercegi-2-asgari-ucretin-dunyadaki-pek-cok-ulkeye-gore-yuksek-oldugu-iddiasi-dogru-degil-1798951

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums