Kılıçdaroğlu'nun dışında bir isim sürpriz olacak ama...

Kılıçdaroğlu Meclis’teki o sözlerinin ardından bugün adaylık olasılığı en çok dile getirilen lidere dönüştü. Ancak hem partisinin hem de iş birliğine gidilen diğer 5 muhalefet partisinin buna ikna olması gerekiyor. Kılıçdaroğlu’na kişiliği, tecrübesi, dürüstlüğü, nezaketi, harcadığı emek açısından büyük saygı duyan diğer partilerin yöneticileri, sözlerinin devamında “ama” diyor.

Kılıçdaroğlu'nun dışında bir isim sürpriz olacak ama...
9.06.2022 - 10:11
Kaynak: Haber Merkezi
2174

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Meclis’teki bütçe görüşmeleri sırasında AK Partili bir milletvekilinin, “Aday ol, aday olabilecek misin?” sözlerine, “Benim aday olup olmayacağımı size kim söyledi” yanıtını vermesinin üzerinden yaklaşık 1,5 yıl geçti.

Aralık 2020 tarihinde cumhurbaşkanı adayları arasında adı konuşulmayan, anketlerde ismi dahi sorulmayan Kılıçdaroğlu Meclis’teki o sözlerinin ardından bugün adaylık olasılığı en çok dile getirilen lidere dönüştü. Ancak hem partisinin hem de iş birliğine gidilen diğer 5 muhalefet partisinin buna ikna olması gerekiyor. Kılıçdaroğlu’na kişiliği, tecrübesi, dürüstlüğü, nezaketi, harcadığı emek açısından büyük saygı duyan diğer partilerin yöneticileri, sözlerinin devamında “ama” diyor.

İYİ PARTİLİLER TEMKİNLİ

Kılıçdaroğlu’nun adaylık sürecinde en belirleyici olması beklenen partilerden biri CHP’nin iki seçimdir iş birliği yaptığı İYİ Parti olacak gibi görünüyor. İYİ Parti’de konuştuğumuz 3 yönetici de Kılıçdaroğlu’nun adaylığına temkinli yaklaşıyor.

Anketlerde cumhurbaşkanlığına aday olmayacağını açıklayan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in dahi Kemal Kılıçdaroğlu’nun önünde olduğuna dikkat çeken bir yönetici, “Kimseyle alıp veremediğimiz yok. Biz kazanma odaklı bakıyoruz. Kılıçdaroğlu çok düzgün bir siyasetçi. Partimizde de herkes seviyor, saygı duyuyor. Anketlerden çıksın, o aday olsun. Yoksa düşmanımız değil ki Kemal Bey” diyor.

Ancak bir başka İYİ Partili yöneticinin beklentisi daha büyük, “Adayın tek başına anketlerde önde çıkması yetmez, rakibine 4-5 puan fark atması gerek ki seçim rahat sonuçlansın, sıkıntı yaşanmasın” şartını koyuyor. Aynı yönetici, “Cumhurbaşkanı adayı altılı masanın kazanacağından emin olduğu biri olur. Kemal Bey maksimum performansı gösteriyor. Gandi gitti, cengâver geldi. Görülür ki kazanacak, elbette olur. Kemal Bey bu ittifak sürecinde büyük işler başardı. Devleti biliyor, dürüst, ahlaklı. Bir cumhurbaşkanından daha ne beklerim. Ama kazanabilir mi sorusuna net yanıt ortaya koymak zorundayız. Bir macera aramayız” değerlendirmesini yapıyor.

Bir başka İYİ Partili yönetici de son gelişmeleri analiz edip “Kemal Bey’in dışında bir isim sürpriz olacak hale geldi” derken devamında “Ama kazanabilir mi?” sorusunu ekleyerek şüphesini dile getiriyor.

GELECEK PARTİLİLER ‘KARARSIZLARI İKNA ETMESİ ÖNEMLİ’ DİYOR

Gelecek Partisi’nde de cumhurbaşkanı adaylığı ile ilgili benzer cümleler kuruluyor, “Kazanabilecek aday kimse onunla seçime gidilmeli. Kriter bu olmalı. Çok geniş alanlarda, kapsamlı anketler yapılmalı. Belirlenecek aday daha sonra bir seçim yapılıp yapılmamasının da adı olacak. Çünkü seçim alınamazsa belki bir daha seçim olmayacak bir yönetim kurulacak. Onun için aday çok önemli” deniyor.

Gelecek Partili yöneticilerin Kılıçdaroğlu’nun adaylığı ile ilgili çekincesi daha çok muhafazakâr seçmenden oy alıp alamayacağı sorusunda düğümleniyor, “AK Parti’den umudunu kesmiş yüzde 20-25’i bulan kararsız bir seçmen kitlesi var. Kemal Bey bu kararsızları çekecek aday mı sorusunu soruyoruz” deniliyor.

DEVA’LILAR: KÜRTLERİN OYUNU ALABİLMELİ

DEVA Partisi yöneticileri de Cumhurbaşkanı adayı için “muhafazakârlar ve Kürt oyları”na dikkat çekiyor, “Aday kim olursa olsun camii cemaatiyle Kürtlerin oyunu alamayacak kişi zorlanır” uyarısı yapıyor.

TUR BİTMEDEN KONUŞULMAYACAK

Birçok CHP’li yönetici ise Kılıçdaroğlu'nun adaylığında iddialı. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun 1,5 yıl önce yapılan anketlerde adı bile geçmezken bugün sürekli bir yükseliş eğiliminde olduğunu belirten bir yönetici, “Bu seçim kişi değil bir sistem seçimi. Biz de süreci sadece adaylık anketleri üzerinden değil asıl seçmenin değişim isteği üzerinden okuyoruz. Kaybetme olasılığı yok. Bu açıdan bakıldığında geçiş sürecini yönetecek, 5 liderle sağlıklı bir diyalog yürütecek, yetkilerini devredebilecek, Meclis’teki kritik konularda yasa yapım süreçlerinde partiler arası ilişkiyi iyi kuracak bir isme ihtiyaç var” değerlendirmesini yapıyor.

Bu değerlendirmeler önümüzdeki aylarda da devam edecek. Muhalefet partilerinin iş birliği sürecine bakılırsa, bugüne kadar dört toplantı yapan altılı masanın turu bitmeden bu konu ele alınmayacak. Cumhurbaşkanı adayı konusunun en erken ağustos ayında ele alınması, o zaman da bir isimden çok aday belirleme sürecindeki mekanizmanın, anketler ve açıklama takviminin konuşulması bekleniyor.

Nergis Demirkaya


Editör: N. Cingirt
Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums