15 Temmuz ve sosyal dönüşüm-1

  • 10.08.2016 00:00

 Demokrasi metrosu, bildiğiniz metro...

Pazar günü Yenikapı miting meydanına metroyla gidip gelirken ve büyük alanı kuşatanmilyonlarca insana bakarken gözüme çarpan ilk şey muhafazakar, mütedeyyin insanların çoğunluğuydu. Batılı, laikçi insanlar da vardı. Sayıca daha az olsalar bile mevcuttular. Kesinlikle oradaydılar.
Bu çok güzel bir gelişmeydi. Nihayet aylar, yıllar sürmüş gerilimler, kutuplaşmalar, zıtlaşmalar demokrasi paydasında sönüyor, yeni bir dönem başlıyordu.
Bu yeni dönem, istense de istenmese de uzlaşmacı bir dönem olacak. Bunu epey bir süredir görüp söylüyorum.
Nedeni sadece politik değil.

***

Uzunca bir süredir, 'de 15 Temmuz gecesini yaşanan demokratik atılımı sosyal, siyasal, ekonomik devrimlerin, bu terim çok sert görünüyorsa, dönüşümlerin yarattığını vurguluyorum.
O dönüşümlerin içinde en önemlisi ekonomik olandır. Onu daha sonraya bırakıp sosyaldönüşüm üstünde durmak istiyorum. Çünkü Yenikapı mitingindeki bütünleşmeyi o sosyal dönüşüm meydana getirmişti.
Sosyal dönüşüm aynı zamanda kültürel bir gelişmedir. Esasını hem taşradan metropolegöç oluşturuyor hem de kent içindeki büyük hareketlilik, gündelik hayat içinde görülen, yaşanan bazı kentsel düzenlemeler meydana getiriyor.

***

Bunların başında metro geliyor. Evet, metro. Herkesin sadece bir ulaşım aracı olarak gördüğü oysa sosyal dokudaki dönüştürücü etkisi her şeyden daha fazla olan metro.
Nedeni çok basit. Metro bir kentin en uç iki noktasını çok makul süreli (üstelik konforlu)bir yolculukla birbirine bağlayan tek araçtır. Metronun aynı işi yaptığı sanılan otobüstençok farklı olduğunu ayrıca belirtmeye gerek yok. Otobüsün ulaşım aracı olarak iki noktaarasında harcadığı süre daima çok uzun olduğundan alternatif araçları kullanmanınmaliyeti her zaman ucuzlar. Yani bir yere otobüsle 45 dakikaya gitmek yerine 25 dakikayataksiyle gitmek tercih edilir. Oysa metro çok hızlı ve asla taksinin yarışamayacağı bir araçolduğundan toplumun burjuva kesimlerinin de kullanmaktan kaçınamadığı bir araçtır.

***

Türkiye metro yapımını yüz yıl geciktirdi. Çünkü yönetimler kentin içindeki katmanları,farklı kültürel ve beşeri coğrafyaları birbirine bağlamak istemedi. 'de, merkez yaniordu, bürokrasi ve burjuvazi toplumun geri kalanını demirden bir yumrukla yönetmek istiyordu. Bu üçlü siyasete inanmıyor, topluma karşı devleti öne çıkarıyor, kültürel olarak da katılımı ertelemek, geciktirmek istiyordu.
Kent merkezi burjuvaların varoşlar düşük gelirli insanlarındı.
Oysa 1992-2002 arasında başörtüsü tartışmasıyla birlikte ortaya çıkan 'katılım' gerçeğinebizi 'kamusal alan' tartışmasıyla hazırladı.
(O tabir yanlıştı, bilinçli olarak 'devlet' anlamına gelen 'kamu' kavramı kullanılıyordu. 'Toplumsal alan' deseydik sorun daha kolay çözülecekti.) 'Alan' bir kere gündelik bilince girdi mi, katılım, paylaşım, demokrasi, çoğulculuk kavramları kendiliğinden sökün eder.
Öyle oldu. Şimdi de metrolar kentin uzak, ücra, kaplı alanlarını merkezle bütünleştiriyor.Böyle bir durumda daha fazla zıtlaşmanın, birbirine kapalı yaşamanın imkanı kalmıyor. Belki burjuvazi biraz zorlanacaktır ama sonunda uzlaşma, tahammül gerçekleşecektir.
O gün ben de metro ile meydana gidip gelirken bunları düşünüyordum. Bir şey daha düşünüyordum. Cuma günü anlatacağım...

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums