At değiştirilir mi?

  • 15.04.2015 00:00

 Ağrı olayları ansızın patladı. İki taraf da birbirini suçluyor. Kimin haklı kimin haksız olduğu elbette önemli. Fakat şimdi tartışmanın fazla bir anlamı yok. Sonuç olarak, daha önceki endişeler gerçekleşti ve Barış veya Çözüm Süreci paskalya yumurtası gibi çatladı. (Bu arada gecikmiş de olsam İsevi âlemin Paskalya Bayramı'nı yürekten kutlarım. Bu vesileyle 'Levanten' Titina Yengemi sevgiyle anımsıyorum.) Şimdi ne olacak sorusu akılları karıştırıp yürekleri yakıyor.

Fakat bir an için biraz farklı, gerçekçi ve samimi düşünelim. Kim, bu dönemde böyle bir gelişmenin olacağını beklemiyordu? İster endişeyle deyin, ister kuşkuyla deyin, ister bilgiççe bir tecrübeyle deyin herkeste seçim döneminde böyle tatsız ve acı bir olayın cereyan edeceği ve bu dönemin bir kaosa sürükleneceği tedirginliği vardı.

Hiçbir komplo teorisinin arkasına sığınmıyorum. Ama Dolmabahçe açıklamalarının ve İzleme Heyeti'nin eleştirilmesinden, Ak Parti içinde Arınç-Gökçek çatışmasının başlamasından, HDP'nin barajı geçmesine ramak kaldığının anlaşılmasından, Hürriyet gazetesinde Akif Beki -Ertuğrul Özkök ikilisinin seçim sonrası AK Parti'nin durumunu tartışmasına, muhtemel bir CHP-AKP koalisyonu işaretini vermesine kadar uzanan olaylar zinciri böyle bir 'darbeye' ve onun kaygılarına zemin hazırlamıştı.

Olanlar oldu.

***

Bu hadise HDP'ye iki taraftan da güçlü, etkili bir eleştiri getirdi. Ak Parti'nin açıklamalarına ne söylenebilir? Neticede hem iktidar partisi hem HDP'nin barajı geçmesi durumunda en çok etkilenecek parti. Üstelik bir iktidar oyunu oynuyor. Kıldan ince bir köprüyü geçmeye çalışıyor. Kürt konusuyla o şekilde ilgilenmenin seçim öncesinde kendisine çeşitli sorunlar doğuracağını gördü ve manevralarını yapıyor.

İşin ilginç yanı CHP de bu durumdan etkilendi. Önseçim CHP'nin zaten saklı olan bir gerçeğini su yüzüne çıkardı. Eskiden de Alevi partisi olarak bilinen CHP bu önseçimle bütün bütüne o kesimin eline geçti. (Tüm o Dursun Çiçek'lerin kazanması, Balyoz vs'den çok Alevilik siyasetinin neticesidir.) Partinin geriye kalan kısmını da sağcılar doldurdu. İlhan Kesici'nin ne işi var CHP'de?

Eski AP-DYP hattı Kılıçdaroğlu'nun çok sevdiği MHP hattıyla biraz yer değiştirmiş görünüyor. Bu durumda Anadolu'nun her yerinde Alevi-Kürt oylarının yönü CHP'yi etkileyecek. Yani HDP ile CHP, mesela Mersin'de kıran kırana çekişecek. Bu nedenledir ki, şimdi diyelim 'solcu' Ataol Behramoğlu HDP'ye gidecek oylardan duyduğu tedirginliği yazmaya başladı.

***

Velhasıl, bu şartlar altında tetikler çekildi, silahlar patladı ve kriz çıktı.

Bundan daha acısı olamaz. Daha bir ay öncesinde Türkiye güllük gülistanlıktı. Muhtemelen seçimden sonra o mevzilere yeniden dönülecek. Ama bu durum politik olarak da taktik olarak da yanlış. Çünkü bir kaos yaşanıyor.

Hiçbir kaos iktidar partisine seçime giderken yarar sağlamaz. Kaldı ki, Ak Parti eğer bu tutumuyla Kürtlerle başka bir ilişki içinde olduğu izlenimini vermek istiyorsa, ona da gerek yok. Türkiye onu Kürt sorununu çözen parti olarak çok daha benimseyecektir. Ayrıca Kürtlere mesafeli parti yaklaşımı vermek istiyorsa, 'şimden geru' inandırıcı değil. Herkes her şeyi yaşadı, gördü ve memnuniyet duydu. Başka bir modele artık gerek yok!

Su geçerken at değiştirilir mi?

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums