Derin devlet pusuda

  • 18.03.2013 00:00

 Kürt sorunu çözülüyor. Hayli yorulmuş Türkiye, birisinin düdüğü çalmasını bekliyormuş. Bütün "hassasiyetleri" insanlar ayrıntı diye erteleyip biraz daha ilerlemeye bakıyor. Herkes akan kanın durması için, bir an önce durması için, heyecan gösteriyor. Öcalan'la görüşmekmiş, Öcalan'ı eve çıkarmakmış vs kimsenin umurunda değil.

Aslında doğru bir yanı olmakla birlikte CHP ve MHP'nin bizi de bilgilendirin, Meclis'i de işin içine sokun çağrılarına da bu nedenle kimse kulak asmıyor.
Yeter ki, bir an önce bu işin somut biçimde bittiğine kanaat getirilsin.
Hatta Türkiye ondan sonrasını da oturup tartışmaya hazırladı kendisini. Bütün odemokratik özerklik, federatif yönetim, başkanlık sistemi de ele alınabilir, belki hayli ileri görülebilecek çözümler bile benimsenebilir. Yeter ki, kan dursun. 

***


Bu beklentinin karşılanması sadece Kürt sorununu bitirmez, Türkiye'deki siyasal yapıyı, toplumsal ilişkileri boydan boya değiştirir diye bu köşede çok yazdım. Ve öyle olacak. Bakın neden...
Birincisi, Türkiye'de millet devleti değil devlet milleti yaratmıştır. Onu tarif etmiş, biçimlendirmiş, yani ona istediği şekli vermiştir. Şekil, siyasal plandaideolojidir. "Bin yıllık gelenek" diyerek katı, merkeziyetçi, abus bir devleti dokunulmaz hale getirmiştir. Kürt sorunu o devletin icadıdır. Milliyetçilik sonrasıdönemde, yumuşak ulus- devlet sonrası dönemde de kendisini yenilemeye ihtiyaç duymayan bu devlet halk tabiriyle "deli kıran baş kesen" vasfını korumuştur.
Katı, dar, sıkışık bir milliyetçilikle korumuştur onu, derin devletle korumuştur... 

***


Şu derin devlet ne bir sırdır ne de bir mücerret kavram. Derin devlet bürokrasidir. Bu kadar basit. Bürokrasinin kendi içinde örgütlenmesi ve vurucu bir güç haline gelmesidir. Bu başlı başına bir meseledir. Çünkü dünyanın her yerinde devletlin içinde bir grup kendisini onun sahibi görür, silahlanır ve ortalığı katıp karıştırır. Savaş dönemlerindeki yapılanmalar buna özellikle yol açar. Bizde o Teşkilat-ı Mahsusa'lar, sonra Soğuk Savaş'ın kurdurduğu Gladyo'lar bu işin kaynağını meydana getirdi.
İşte o derin devlet, ideolojisi milliyetçilik, şimdi pusuya yatmış bekliyor.
Zerre kadar kuşkum yok. Bulduğu ilk fırsatta, yakaladığı ilk açıkta çullanacak ve kendi bildiği yöntemleri kullanacaktır.
Gene adım gibi eminim ki, şu anda dahi, o derin devlet bürokrasisi, kara kazanlarını kaynatmakta ve bu işi torpillemek için elinden geleni yapmaktadır.
Başbakanın bile "özel yapım böcekle" dinlendiği bir ülkede... 

***


Bugüne kadar bürokrasiye, adını da koyalım, orduya ve yargıya, bu kadarcık bir neşter vurulmasaydı, bu noktaya da gelinmeyecekti. Kendiliğinden olmadı bu işler. Çelik çekirdeğin kontrol altına alınmasından sonra gerçekleştirildi.
Ama yürünecek yol, bu yoldur. Kısa değil uzundur. Kolay değil zordur.
Çünkü tarih asıl şimdi değişiyor.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (3)

  • Ad Soyad Giriniz...
    Ad Soyad Giriniz...
    7.12.2012 15:27

    müthiş bir yazı tebrikler olağan üstü hatta realite bu dur ki hemen hemen her yazınızı eleştiririm ama bu nu eleştirecek bir tarafım yok süper işte bu yazılar çözümü gerçekleştirir realite ve objaktif bakabilmek tekrar tekrar teşekkürler kurtuluş

  • Îsmaîl Girikî
    Îsmaîl Girikî
    7.12.2012 20:25

    BDP lilerin isyanci ruhu Kürdler icin deyildir sadece imrali ergenekon karargahini husnut olsun diye sizin o dediginiz samatalari yapiyorlar.Türkiyede yürütülen siddetli sacavin korbanlarinin %95 Kürd olunca varsin Ihanet Ergenekon kolu BDP/PKK/KCK/DTK ve bilmem onlarca onlara bagli karton örgütler bu senaryolara devam etsin! Kürd halkinin sorun boyutu bu Kemalist PKK yi asmistir, ama nedense TC basini sürekli PKKyi muhatap olara karsimiza salliyorlar! Kürd sorunu pkkyla baslamadi .

  • karia
    karia
    7.12.2012 21:15

    o bdp liler ankaraya gelmese memnun oluruz.onların ayrılırız lafıda blöf .özkök birarda yaşamak zorunda değiliz deyince hasip kaplan nasıl karşı geldi blöfleri ortaya çıktı.yalnız türklerin ayrılma isteği çok yükseliyor onu gözardı ediyorsunuz.türklerin doğuda kaybedeceği birşey yok doğuyada devlet göndermezse gitmez ya kürtler batı olmadan yaşamayı göze alabilirlermi alamazlar.ben türk olarak kürtlerden biran önce ayrılmak istiyorum.bize dertten ölümden başka ne verdilerki .keşke ayrılsalar.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums